Waarom is mijn btw-id volgens de VIES-website ongeldig?

Waarschijnlijk omdat je het belastingnummer in plaats van het btw-id hebt ingevuld. Meestal gebeurt dit bij ondernemers met een eenmanszaak. Op de VIES-website controleer je btw-nummers van andere bedrijven en die van je eigen bedrijf.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

Als eigenaar van een eenmanszaak ontving je van de Belastingdienst twee nummers. Een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer. Dit laatste nummer gebruik je alleen voor je contacten met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als je belastingaangifte doet. Voor eenmanszaken is het omzetbelastingnummer gebaseerd op het Burgerservicenummer (BSN). 

Btw-identificatienummer

Je btw-nummer heet officieel btw-identificatienummer, ofwel btw-id. Dit is een uniek nummer voor alle rechtsvormen. Ook voor eenmanszaken en zzp’ers. Je btw-id heeft geen koppeling met je BSN. Hierdoor is je privacy beter beschermd dan bij je vroegere btw-nummer. Je btw-id gebruik je voor je contact met klanten en leveranciers in Nederland en in de EU. Dit nummer zet je bijvoorbeeld op je website en facturen. 

Controle op VIES-website

Zoek niet met je omzetbelastingnummer op de VIES-website. En geef dit nummer niet door aan klanten en leveranciers. Als je het omzetbelastingnummer controleert op de VIES-website krijg je de melding ‘Ongeldig btw-nummer voor grensoverschrijdende transacties binnen de EU’. Vul je je btw-id in, dan krijg je de melding ‘Ja, geldig btw-nummer’. En geef dus je btw-id als klanten en leveranciers om je btw-nummer vragen. Dit nummer kunnen zij net als jij controleren in VIES