Zo controleer je een buitenlandse zakenpartner

Voor het veilig en succesvol zakendoen in het buitenland is het controleren van je zakenpartner noodzakelijk. Dan weet je of je partner eerlijk zakendoet en betrouwbaar is. En of het bedrijf financieel gezond is. Of je nu producten inkoopt of verkoopt. Met het controleren van je partner beperk je je risico’s.

In Nederland controleer je een bedrijf in het Handelsregister van KVK. Veel landen werken met openbare registers die lijken op het Handelsregister. In deze buitenlandse registers ga je na of een bedrijf ingeschreven staat. Nederlandse ambassades in het buitenland weten dit vaak ook. Of je zoekt het bedrijf online op. Onderzoek de handel en wandel van een buitenlands bedrijf voordat je zakendoet. In dit artikel vind je verschillende manieren voor het controleren van je buitenlandse zakenpartner. 

Handelsregister

De meeste landen registeren bedrijven in een openbaar handelsregister. In Nederland beheert KVK het Handelsregister. In het buitenland schrijven meestal andere instanties bedrijven in. Duitsland kent voor het inschrijven bijvoorbeeld meer registers. Een Handwerksrolle en Gewerberegister bijvoorbeeld.

De inschrijving in een handelsregister betekent niet automatisch dat een bedrijf betrouwbaar is. Na controle weet je wel of een bedrijf volgens de wet staat ingeschreven. Via het register krijg je meer informatie over de eigenaar of directie van het bedrijf. En de financiële situatie. Controleer het overzicht van registers in en buiten Europa. In deze registers zoek je op naam van een bedrijf.  

Nederlandse ambassades

Economische afdelingen van het Nederlandse buitenlandnetwerk helpen je bij het onderzoeken van buitenlandse partners. Zij bekijken of je zakenpartner bestaat. Sommige ambassades voeren bijvoorbeeld company checks uit, zoals de ambassades in Rusland en China.

Referenties

Vraag je buitenlandse partners om referenties van bedrijven waarmee zij eerder samenwerkten. Neem contact op met deze bedrijven en vraag naar hun ervaringen met je mogelijke partner. Betaalt het bedrijf bijvoorbeeld op tijd. En komt het bedrijf de gemaakte afspraken op tijd na.

Kredietrapporten

Kredietinformatiebureaus lichten tegen betaling bedrijven door en stellen kredietrapporten op. Je vindt verschillende bureaus via zoekmachines op internet. Deze bureaus hebben de nodige internationale kennis en ervaring. Daarnaast weten ze welke gegevens ze moeten controleren.

Brancheorganisaties

Controleer of je buitenlandse zakenpartner lid is van een lokale brancheorganisatie. Brancheorganisaties vertegenwoordigen hun bedrijfssector. Vaak stelt een brancheorganisatie kwaliteitsnormen op. Bedrijven die aan deze regels voldoen mogen bijvoorbeeld een keurmerk voeren. Via de website van een buitenlandse brancheorganisatie zie je meestal of je zakenpartner lid is. 

Online onderzoek

Online vind je snel informatie over je partner. Via internet vind je positieve of juist negatieve beoordelingen over je mogelijke buitenlandse zakenpartner. Bezoek ook de website en let op de contactmogelijkheden. Alleen vermelding van een postbusadres of een mobiel telefoonnummer zonder bezoekadres en vast telefoonnummer vraagt om verder onderzoek. Staat dit bedrijf wel ingeschreven? Kijk ook of het zakelijke e-mailadres professioneel op je overkomt. Een e-mailadres met de bedrijfsnaam lijkt betrouwbaarder dan een e-mailadres van een particulier. Een eenvoudige controle via Google Maps op het aangegeven adres van je zakenpartner levert soms ook verrassende antwoorden op.

Online marktplaatsen

Steeds meer bedrijven kopen en verkopen op buitenlandse marktplaatsen. Bijvoorbeeld het Chinese platform Alibaba, waar je B2B zakendoet. Op deze marktplaats betaal je via Ideal. Daarnaast beschermt het platform de kopers. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal verkopen van een leverancier op het platform. Dat zegt iets over de betrouwbaarheid van leveren. Kijk ook of de producten er goed uitzien op de foto. En of de buitenlandse leverancier of klant serieus met je in gesprek gaat.

Plan een bezoek

Als het mogelijk is, plan dan een bezoek aan je zakenpartner. Dan krijg je een goed beeld bij de activiteiten en werkwijze van je partner. Een bezoek helpt ook bij het opbouwen van een persoonlijke relatie en versterkt het vertrouwen.       

Samples

Vraag je buitenlandse leverancier eerst om een zending met samples. Doe dit voordat je een bestelling plaatst. Je mogelijke buitenlandse klant vraagt hier misschien ook om. Een sample vertelt je meer over de kwaliteit van de producten. En de snelheid van leveren. Leveranciers bepalen zelf of ze de samples gratis leveren. Dit hangt af van het type product, de waarde en het gebruiksdoel. 

Wil je met een adviseur bespreken hoe je een buitenlandse zakenpartner controleert? Bel dan met het KVK Adviesteam: 0800 21 17.

Ontdek hoe je aan internationale zakenpartners komt