Eigen bedrijf starten als consultant of adviseur

Je wilt een eigen bedrijf starten als consultant of adviseur. Met welke vergunningen, belastingen en andere ondernemerszaken krijg je dan te maken? In dit artikel lees je wat je moet regelen als je voor jezelf begint als consultant.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Nederland telt ruim 122.000 bij KVK ingeschreven adviseurs. Maandelijks komen daar ruim 2.000 nieuwe bij.  Als je voor jezelf begint als consultant, krijg je te maken met de volgende zaken:

Inschrijving bij KVK

Als je voor jezelf begint als consultant of adviseur, moet je je waarschijnlijk inschrijven bij KVK. Je wordt ondernemer en moet een rechtsvorm kiezen; de juridische vorm van je bedrijf. De meeste adviseurs kiezen bij de start van hun bedrijf voor de rechtsvorm eenmanszaak. Je bent dan de enige die verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het bedrijf. Een rechtsvorm kun je altijd wijzigen. Op een later moment kun je bijvoorbeeld besluiten over te stappen naar een besloten vennootschap (bv).

Wet DBA

Stel je hebt maar één opdrachtgever voor wie je een langlopende adviesklus doet. Ben je dan wel ondernemer? Daar kom je achter met deze check van de Belastingdienst. Voldoe je niet aan de voorwaarden van het ondernemerschap, dan ben je eigenlijk in loondienst. Dit noemen we ook wel schijnzelfstandig.

Als je zeker weet dat je niet schijnzelfstandig bent, dan kun je de relatie met je opdrachtgever vastleggen met een modelovereenkomst. Zo laat je de Belastingdienst zien dat er geen sprake is van loondienst. Op de site van de Belastingdienst vind je modelovereenkomsten voor verschillende situaties en branches. Je mag ook zelf een modelovereenkomst opstellen. Deze moet je wel eerst ter beoordeling voorleggen aan de Belastingdienst.

Opleiding en vergunningen

Voor de meeste consultants zijn er geen opleidingseisen. Ervaring en kennis zijn voor klanten vaak voldoende om jou als adviseur in te huren. Brancheorganisaties kunnen wel eisen dat je een afgeronde opleiding hebt als je je bij hen wilt aansluiten.

Financieel adviseur

Doe je klanten aanbevelingen voor financiële producten, zoals pensioenverzekeringen en hypotheken? Dan heb je wel een opleiding nodig. Bovendien is een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten verplicht.

Locatie

Veel consultants en adviseurs beginnen vanuit huis. Als jij dit ook gaat doen, check dan vooraf de voorwaarden bij de gemeente. Als je plannen passen binnen het bestemmingsplan, dan is een melding dat je een bedrijf vanuit huis begint meestal voldoende. Wil je verbouwen of reclame maken aan je gevel? Vraag dan een omgevingsvergunning aan.

Je kunt ook bedrijfsruimte huren voor je eigen adviesbureau. Dit kan onder andere in een bedrijfsverzamelgebouw.

Neem jezelf serieus. Je hebt een bedrijf, geen bedrijfje.

Klanten vinden

Hoe overtuig je mensen om klant te worden? Je eigen netwerk kan een belangrijke rol spelen bij het binnenhalen van de eerste opdrachten. Maar er zijn meer manieren om klanten te vinden. Om te bepalen op welke manier je je dienst onder de aandacht brengt bij je doelgroep, helpt een marketingplan maken. Patries Baijer van Baijer Mediation is zelfstandig consultant. Ze benadrukt het belang van een doelgroep kiezen: “Je kunt niet iedereen als klant hebben. Bedenk voor wie jij van toegevoegde waarde kunt zijn. Als er een doelgroep is die jou niet ligt, stuur deze dan naar je concurrenten. Zie concurrenten als collega’s. Je kunt van elkaar leren en misschien zelfs samenwerken.”

Ook als je opdrachten in het begin uit je eigen netwerk komen, is het slim om te werken aan je online vindbaarheid. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld verschillende social media inzetten. Laat regelmatig zien waar je mee bezig bent of speel in op actuele onderwerpen. “Gebruik social media die bij jou en je doelgroep passen. Zakelijk gezien is dat vooral LinkedIn. Om particulieren te bereiken is bijvoorbeeld Instagram geschikter.” En heel belangrijk volgens Baijer: “Noem je bedrijf ook meteen een bedrijf. Gebruik nooit het woord bedrijfje. Neem jezelf serieus.”

Geheimhouding

Als consultant hebt je volgens de wet geen beroepsgeheim, zoals een arts, psycholoog of advocaat. Toch bespreek je meestal vertrouwelijke zaken met je klanten. Je kunt bij de opdrachtbevestiging afspraken maken over hoe je omgaat met vertrouwelijke informatie. Of leg afspraken vast in een geheimhoudingsverklaring.

Risico’s

Het is belangrijk jezelf te verzekeren tegen risico’s waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Maak voordat je start een inschatting van de bedrijfsrisico’s die je loopt en hoe je deze kunt beperken met verzekeringen of algemene voorwaarden.

Voor bepaalde beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Bijvoorbeeld als je  als architect een verkeerde berekening hebt gemaakt. Het kan ook voorkomen dat een opdrachtgever eist dat je een verzekering afsluit voordat je een opdracht mag doen.

Voor mogelijk schade aan personen of eigendommen van klanten is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering handig. Denk aan een kop koffie die je per ongeluk omgooit over de laptop van je klant.

KVK Verzekeringscheck

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.

Algemene startersinformatie

Als startend ondernemer (mogelijk) ook te maken met: