Voor jezelf beginnen als pedicure doe je zo
- Henk Herkink
- How to
- 12 sep 2021
- Bijgewerkt 14 feb 2023
- 7 min
- Starten
Bij de start van je eigen pedicurepraktijk staat de zorg voor de voeten van je klanten voorop. Er zijn ook andere aandachtspunten om rekening mee te houden. Zoals de regels voor werken vanuit huis of bij mensen thuis, administratie en verzekeringen. Lees hier waar je op moet letten als je als zelfstandig voetverzorger aan de slag gaat.
Jij weet hoe belangrijk een goede verzorging van de voeten is. Naast aandacht voor de mensen en hun voeten, adviseer je hen over bijvoorbeeld schoenkeuze en verwijs je je klanten, waar nodig, door naar een podotherapeut of huisarts. Jij als pedicure houdt de mensen in beweging.
Voor alle starters geldt: als je een eigen bedrijf start, moet je denken aan je bedrijfsnaam, rechtsvorm en inschrijven bij KVK. In dit artikel lees je welke onderwerpen specifiek van belang zijn als je als pedicure een eigen bedrijf start.
Ondernemingsplan
Een ondernemingsplan helpt je bij het onderzoeken of klanten op je dienst als voetzorgverlener zitten te wachten. Je bepaalt er niet alleen je doelgroep in, het geeft je ook zicht op de concurrentie. Met de KVK Bedrijventeller zie je hoeveel concurrentie er in jouw regio is.
Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht. Kies je ervoor er geen te maken, dan is een haalbaarheidscheck een goed alternatief.
Angeliek de Jong van Pedicure Angeliek schreef er wel een: “Bij de opleiding hebben we veel aandacht besteed aan ondernemersvaardigheden. Die lessen heb ik gebruikt om mijn eigen ondernemingsplan te schrijven.” Ze keek daarbij ook naar haar doelgebied en concurrentie: “Bekijk wat er al is, maar ga wel uit van je eigen kracht.”
Twijfel je of je ondernemer bent?
Volgens de wet heb je een bedrijf als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen met de bedoeling winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Check of jouw activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.
Tarief
Het ondernemingsplan helpt je ook de juiste prijs te bepalen voor je diensten. Je wilt onderaan de streep natuurlijk wel genoeg overhouden. Zet daarom al je inkopen, vaste lasten en variabele kosten op een rij. Bekijk dan wat je moet verdienen om er iets aan over te houden. Deze rekentool helpt je daarbij.
De Jong heeft voor het tarief een berekening gemaakt van de kosten, maar ook gekeken naar de tarieven van de concurrent: “Pedicures zijn over het algemeen niet commercieel genoeg met hun tarieven.”
Marketing
Denk ook na over hoe je bekendheid geeft aan je bedrijf en hoe je klanten vindt? “Laat jezelf zien! Voor promotie is een goede website belangrijk. Ook social media helpt hieraan mee. De doelgroep van een pedicure is namelijk veel breder dan alleen maar ouderen. Ook veel jongeren hebben voetproblemen, wat vervelend kan zijn bij bijvoorbeeld sporten”, legt De Jong uit.
In het begin heeft De Jong vooral veel genetwerkt en zich overal laten zien. “Onder andere met vrijwilligerswerk. Daar heb ik nu veel voordeel van, omdat mijn doelgroep me kent.”
Daarnaast is er nog mond-tot-mond reclame. Het is effectief en kost je niets, want je klanten doen het werk.
Door vooraf goed te bepalen wie je doelgroep is, kom je vanzelf uit bij welke manier van acquisitie het beste werkt.
Tip: zoek de samenwerking met andere pedicures of ondernemers op. Door samen te werken met andere bedrijven in de beautybranche, zoals een schoonheidsspecialiste, trek je nieuw publiek. Denk bijvoorbeeld aan beurzen, demonstraties of gezamenlijke acties.
Parttime aan de slag
Je kunt als pedicure ook een bedrijf starten naast je betaalde baan. Het heeft voor- en nadelen naast een vast inkomen, in je vrije tijd, voor jezelf te beginnen. Zo loop je bijvoorbeeld weinig risico, maar ben je wel beperkt in je tijd. Op een later tijdstip kun je altijd overstappen naar fulltime ondernemerschap.
Controleer wel in je arbeidscontract of ondernemerschap naast je baan is toegestaan of overleg met je werkgever.
Locatie
Veel starters in de voetverzorgingsbranche beginnen vanuit huis. Je kunt er ook voor kiezen om mensen thuis een behandeling te geven (ambulant) of een pand of ruimte huren. Neem daarbij de volgende zaken in overweging:
Een pedicurepraktijk aan huis
Starten vanuit huis in die ene ruimte die ‘toch leeg staat’ en waar je direct aan de slag kunt gaan zonder al te veel aanpassingen. Of, als je het groter aan wilt pakken, je garage volledig ombouwen tot een professionele pedicurepraktijk. De Jong verbouwde vier jaar geleden een ruimte bij haar thuis: “Zorg dat je geld beschikbaar hebt om te investeren in je bedrijf. Presenteer je meteen goed, met een nette professionele bedrijfsruimte en goede apparatuur.”
Het nadeel van aan huis werken is dat je klanten heel dicht bij je privéleven komen. Voordeel is dat je geen reistijd en reiskosten maakt en vaak geen huurkosten hebt.
Check vooraf de voorwaarden bij je gemeente. Moet je bij hen melden dat je een bedrijf vanuit huis begint? Passen je plannen binnen het bestemmingsplan? Waar moet je op letten als je gaat verbouwen? En mag je een bord aan je gevel hangen?
Controleer ook in je hypotheekovereenkomst of huurcontract of je een bedrijf vanuit of bij je huis mag starten. Zo nodig neem je contact op met de bank of verhuurder om je plannen te overleggen.
Vergeet ook je verzekeringspolissen niet. De inboedelverzekering en opstalverzekering zijn voor privébezittingen en de woning zelf. Ze dekken niet de schade aan bedrijfsmiddelen en de werkruimte. Misschien is het nodig je huidige verzekeringen uit te breiden.
Ambulant
Je kunt ervoor kiezen om naar klanten toe te gaan voor een pedicurebehandeling. Voordeel is dat je vrij eenvoudig en snel van start kunt gaan. Naast inschrijven bij KVK hoef je niets te regelen. De Jong vertelt uit eigen ervaring: “Doordat ik mijn praktijk aan huis combineer met werken bij mensen thuis, vergroot ik mijn mogelijkheden. Als ambulant pedicure is het wel belangrijk te beschikken over apparatuur die je makkelijk mee kunt nemen naar je klanten.”
Tip: bereken je reiskosten door in je tarief.
Een pand huren of kopen
Als je een bedrijfsruimte huurt of koopt om van start te gaan met je eigen pedicurepraktijk, controleer dan of deze ruimte voldoet aan je eisen en wensen. Wat moet er in de behandelruimte komen, is er voldoende wachtruimte voor de klanten en kun je uitbreiden als dat nodig mocht zijn? Controleer bij de gemeente of je activiteiten overeenkomen met het bestemmingsplan.
Ouderen vormen een groot deel van de doelgroep van een pedicure/voetverzorger. Wonen deze mensen bij elkaar in een verzorgings- of verpleeghuis? Dan kun je behandelingen clusteren en in het gebouw een ruimte huren of gebruiken.
Brancheorganisaties
Deze brancheorganisaties zetten zich in voor de belangen van pedicures en voetzorgverleners:
- ProVoet richt zich op voetverzorgers en (medisch) pedicures met een erkend diploma.
- Stipezo stimuleert professionals in de voetzorg op mbo-niveau, die in de sector gezondheidszorg willen werken.
- NMMV is de beroepsvereniging voor medisch pedicures met een rijkserkend MBO-4 diploma.
De brancheorganisaties maken zich sterk voor de belangen van hun leden en een goede voetverzorging. Daarnaast evalueren en verbeteren zij samen met opleidingsinstituten de kwaliteit van opleidingen.
Vergoedingen zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars vergoeden een cosmetische behandeling door een voetzorgverlener niet. De basisverzekering en aanvullende verzekeringen vergoeden vaak alleen preventieve zorg in geval van bijvoorbeeld diabetes en overige risicovoeten. Een medisch pedicure moet deze behandelingen uitvoeren.
Tip: blijf je verdiepen in de vergoedingen door zorgverzekeraars, zodat jij je klanten kunt informeren.
Administratie
Als ondernemer krijg je te maken met het bijhouden van een administratie. Je kunt je financiële administratie zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Zij richten je boekhouding optimaal in, staan je bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen en mogelijke aftrekposten. Een goede boekhouder of accountant betaalt zich vaak terug.
Het is raadzaam een aparte zakelijke rekening te hebben voor je bedrijf. Zo houd je overzicht over je inkopen en verkopen. Een zakelijke bankrekening is niet verplicht: de zin en onzin van een zakelijke rekening.
Belastingen
Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Je geeft dan de btw die je bij je klanten in rekening hebt gebracht op en trekt daar de btw die jij aan je leveranciers betaald hebt af. Tip: download de Btw-Alert app van de Belastingdienst die jou eraan herinnert wanneer je btw-aangifte moet doen.
Daarnaast doe je een keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting.
Lees alles over belastingen voor starters.
Check of de kleineondernemersregeling (KOR) voor jou interessant is. Je hoeft dan geen btw te rekenen over je diensten. Je kunt van de KOR gebruikmaken als je jaaromzet exclusief btw minder is dan 20.000 euro en als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet. Maak je gebruik van de KOR, dan doe je dat voor drie jaar. Je moet er dus wel vrij zeker van zijn dat de KOR de komende drie jaar geen negatieve gevolgen voor jou heeft. Bijvoorbeeld: als je begint bij klanten aan huis en de KOR aanvraagt, maar over een jaar toch je eigen garage wilt verbouwen als salon. Dan mag je de btw van de verbouwing niet aftrekken. Lees hier meer over de voor- en nadelen van de KOR en bekijk de video Cheklist kleineondernemersregeling met uitleg over de regeling.
Wetten en regels
De belangrijkste rechten en plichten waar je als pedicure rekening mee moet houden zijn:
AVG
Als ondernemer heb je te maken met de privacywet AVG. Hierin staat welke verplichtingen je hebt bij het verwerken van persoonsgegevens. Dit zijn bijvoorbeeld naam, adresgegevens en telefoonnummers van je klanten. Een klant kan inzage vragen in de data die jij van hem hebt opgeslagen of de toestemming voor het gebruik van zijn gegevens intrekken.
Muziek in je salon
Draai je muziek in je salon, bijvoorbeeld achtergrondmuziek? Dan krijg te maken met muziekrechten. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.
Risico’s afdekken
Onderzoek wat jouw risico’s zijn en probeer deze af te dekken. Zo helpen algemene voorwaarden je om risico’s bij overeenkomsten in te dammen. Provoet en Stipezo hebben algemene voorwaarden die leden kunnen gebruiken. Ben je niet aangesloten? Dan kun je je eigen algemene voorwaarden opstellen.
Daarnaast kun je verzekeringen afsluiten voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Sommige zaken moet je verplicht verzekeren en andere verzekeringen kun je vrijwillig afsluiten, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De Jong heeft deze niet: “Bedrijfsverzekeringen zijn via de brancheorganisatie prima te regelen. Een persoonlijke verzekering zoals arbeidsongeschiktheid vind ik erg duur. Ik denk momenteel wel nog na over deelname aan een broodfonds en bouw voor mezelf een financiële buffer op.”
Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.
Algemene startersinformatie
Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als starter ook te maken met: