Starten als horecaondernemer
- Gerdine Annaars
- De basis
- 14 sep 2023
- Bijgewerkt 2 jan 2023
- 6 min
- Starten
Wil je weten hoe je een eigen horecabedrijf kunt beginnen? Je krijgt hier antwoord op de zeven belangrijkste vragen over het starten in de horeca. En een aantal tips. Want een goede voorbereiding is het halve werk.
Het is een lastige tijd voor de horeca. Alle beperkingen en onzekerheden, ze maken het de ondernemer moeilijk. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet dat vooral voor discotheken, feestcafés, zaalbedrijven en bruine kroegen de huidige situatie erg lastig is. Het is moeilijk te voorspellen wat covid-19 gaat betekenen voor de toekomst van de branche. Toch is het goed om niet bij de pakken neer te zitten en proberen kansen te zien.”
Hoe begin ik als horecaondernemer?
Weet je van aanpakken en heb je lef en doorzettingsvermogen? Dat komt goed uit, want deze eigenschappen heb je bij een eigen horecazaak hard nodig. Check welke ondernemersvaardigheden je nog meer nodig hebt.
Een nieuw bedrijf begint met een goed idee. Maar hoe weet je of mensen op jouw idee zitten te wachten? Of je nu een kroeg gaat openen, een sterrenrestaurant of een sushi afhaalrestaurant, er is maar één manier om te achterhalen of er vraag is naar je idee: marktonderzoek doen. Het schrijven van een bedrijfsplan helpt je daarbij. Het dwingt je om je idee te concretiseren en scherp te formuleren.
Als onderbouwing van je bedrijfsplan beschrijf je de trends en ontwikkelingen in de branche. Gebruik hierbij de onderzoeken van CBS, KVK, brancheorganisaties en banken. Deze informatie vermeld je in je marketingplan. Je werkt daarbij ook uit wie je klanten precies zijn (doelgroep) en waarom ze juist voor jou zouden kiezen (onderscheidend vermogen). Voor horecaondernemer Eugene van der Meij van koffie- en lunchbar Hofje van Jongkind in Gouda is dat kwaliteit en eigenheid, “We doen alles zelf, van het branden van onze eigen koffie tot het maken van de dressings voor salades. Onze gasten waarderen dat. Mensen zoeken ons er speciaal voor op, en zijn ze eenmaal geweest komen ze ervoor terug.”
Zeg je horeca, dan zeg je wet- en regelgeving. Denk aan vergunningen, brandveiligheid, milieuregels, HACCP regels en de nieuwe alcoholwet (voorheen Drank- en Horecawet). Houd bij het aanvragen van vergunningen rekening met de kosten en afhandeltijd.
Duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid komen er steeds meer wetten en regels waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld op het moment dat je een pand kiest of gaat bezorgen. Lees hier wat je moet doen voor een groene start. Daarmee bespaar je later tijd, moeite en geld.
Wat moet ik weten over locatie en pand?
De sleutel tot succes is het kiezen van de juiste locatie en onderzoek doen is daarbij essentieel volgens Van der Meij. “We gingen een aantal keer naar Gouda. Gewoon in de straat kijken hoe druk het is en wat voor mensen er lopen. We stapte binnen bij ondernemers daar en vroegen naar hun ervaringen. Zo kregen we een goed beeld van de locatie.”
Tip: Gebruik de locatiescan om jouw eigen veldonderzoek verder te onderbouwen. Wil je snel en eenvoudig het aantal bedrijven in een branche en gebied tellen? Gebruik dan de KVK Bedrijventeller.
Via horecamakelaars, Funda in Business, Misset Horeca, de ondernemersbalie van je gemeente of lokale centrummanager kom je aan de gegevens van bedrijven ter overname, panden die leeg staan of op korte termijn leeg komen.
Heb je een geschikt horecapand gevonden? Sta dan stil bij:
- Wat staat er in het huur- of koopcontract en kun je onderhandelen over prijs, termijn en voorwaarden? Schakel een specialist in om je hierbij te ondersteunen.
- Past wat je gaat doen binnen het bestemmingsplan? Check dit bij de gemeente.
- Wat zijn de kosten voor verbouwen, inrichten en voldoen aan de energiebesparingsplicht? Neem dit op in je bedrijfsplan.
Van der Meij heeft goede ervaringen met de gemeente. “We hebben veel energie gestoken in het schrijven van ons ondernemingsplan. En dat betaalde zich uit. De gemeente was direct enthousiast over ons plan voor het opknappen van de pandjes met hun rijke historie. Zij zagen in dat we met onze lunchroom een aanwinst zijn voor de stad. We kregen alle medewerking, onder andere met het wijzigen van het bestemmingsplan.”
Hoe krijg ik mijn financiële plaatje rond?
Om een eigen horecazaak te openen heb je meestal financiering nodig. Maak een financieel plan met een gedegen onderbouwing voordat je naar een investeerder stapt. Dit plan is, naast jouw enthousiasme, nodig om een financier te overtuigen geld te steken in je bedrijf. De horecabranche staat bekend als moeilijk te financieren. Financiers zien de horeca als risicovol. Schakel een specialist in om je te ondersteunen, bijvoorbeeld een accountant. De grotere accountantskantoren hebben vaak horecaspecialisten in dienst.
Neem in je financieel plan diverse scenario’s op. Omstandigheden als coronamaatregelen, personeelstekort en hoge energieprijzen beïnvloeden jouw bedrijfsvoering en financiële situatie. Denk na over de manier waarop je jouw bedrijf in lastige tijden crisisproof kunt maken en hoe je toch rendabel kunt werken.
Probeer meerdere mogelijkheden te combineren (stapelfinanciering) om je financiële plan rond te krijgen. Denk bijvoorbeeld naast bankfinanciering aan crowdfunding. Een groot (online) netwerk komt je hier goed van pas. Je kunt crowdfunding inzetten als een marketingtool, je bouwt aan de relatie met je (toekomstige) klanten. Er zijn crowdfundingplatforms die zich specifiek op de horeca richten.
Leveranciers spelen vaak een rol in de financiering van horecabedrijven. Denk aan grote partijen als brouwerijen. Ga in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Wellicht is leasing van bedrijfsmiddelen een manier om het financieringsplaatje rond te krijgen.
Tip: Overweeg eventueel om een horecabedrijf over te nemen. Onderzoek wijst uit dat starters die een bedrijf overnemen succesvoller zijn en gemakkelijker de financiering rondkrijgen. Juist in deze tijd zijn er kansen doordat bedrijven beschikbaar komen, maar oriënteer je goed voordat je iets overneemt.
Wat zijn mijn risico’s?
Ondernemen is risico nemen. Niemand kan garanderen dat jouw plan een succes wordt. Er zijn factoren waar je geen invloed op hebt. Denk aan een wereldwijde crisis, een langdurige wegafsluiting of een concurrent die in de buurt een vestiging opent. Allemaal ondernemersrisico’s.
Deze zaken kun je wel regelen:
- Sluit zakelijke- en persoonlijke verzekeringen af voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen.
- Neem je personeel in dienst? Maak bij de start van je onderneming een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Je beschrijft hierin de bedrijfsrisico's op de werkplek en hoe je deze risico’s zoveel mogelijk beperkt. Onderhoud goed contact met je medewerkers, zo kun je fraude door personeel voorkomen.
- Hanteer voorwaarden voor duidelijke afspraken met je klanten. Bijvoorbeeld over aansprakelijkheid, annulering en betaling. Of gebruik de Uniforme Voorwaarden Horeca (UVH) van KHN.
- Kies de juiste rechtsvorm. Een eenmanszaak kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. In de horeca starten veel ondernemers samen met een of meer zakenpartners. Dan kom je al snel bij een vennootschap onder firma (vof) of besloten vennootschap (bv) uit. Bij een vof is iedere deelnemer privé aansprakelijk voor de hele vof. Maak daarom duidelijke afspraken en leg deze afspraken vast in een vof-contract. Kies je voor een bv? Neem dan contact op met een notaris.
- Wapen je bedrijf tegen (online) fraude. Zorg dat criminelen niet via valse e-mails je geld, persoonlijke gegevens of wachtwoorden stelen.
- Als ondernemer leg je allerlei gegevens vast. Voorkom boetes, zorg dat je de AVG regelgeving nakomt.
Hoe vind ik personeel voor mijn bedrijf?
Waarschijnlijk heb je extra handjes nodig voor je bedrijf. Je kunt personeel in dienst nemen, werken met een online vraag- en aanbodplatform, een uitzendorganisatie inschakelen of zzp’ers inhuren. Maar de juiste mensen vinden voor jouw bedrijf is niet altijd eenvoudig. Laat zien waarom jouw bedrijf aantrekkelijk is om te werken. Een toptent trekt ook toppersoneel. In de horeca inspiratiebox vind je succesvolle manieren om personeel te werven. Ook vind je er informatie over cao, loon en modelovereenkomsten.
Tip: Investeer in een goede relatie met horecaopleidingen. Zo kun je in contact komen met goede en gemotiveerde werknemers.
Wanneer vraag ik mijn KVK-nummer aan?
Iedere ondernemer moet zich registreren bij KVK. Dit doe je als de zaak opengaat. Je maakt hiervoor een afspraak. Voordat je langskomt om de inschrijving officieel te maken, vul je het online registratieformulier in. Huur je een pand? Neem je ondertekende huurcontract mee. Word je franchisenemer? Neem dan het ondertekende franchisecontract mee naar KVK.
Na inschrijving krijg je direct je KVK-nummer mee. KVK geeft vervolgens je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen ongeveer 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer. Je betaalt een inschrijfvergoeding.
Tip: Check de spelregels en tips bij het kiezen van je bedrijfsnaam.
Is je horecazaak nog niet open maar ben je bezig met voorbereidingen als vergunningen aanvragen, verbouwen, goederen inkopen of een huurcontract of financieringsovereenkomst ondertekenen? Dan heb je meestal al een KVK-nummer nodig. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt je namelijk vooraf inschrijven bij KVK.