Zo begin je voor jezelf als koerier

De hele dag onderweg met je eigen bestelbus vol pakketten, boodschappen of maaltijden. Zelf je route kiezen en bepalen hoe je de goederen snel, veilig en voordelig bij je klant aflevert. Ga je aan de slag als zelfstandig koerier of bezorger? Dit zijn de spelregels.

We geven je een overzicht van de meest relevante spelregels voor koeriers met een eigen bedrijf. Deze spelregels zijn van toepassing op het vervoer van goederen over de weg. Dus niet voor het vervoer van personen, zoals een taxi of busbedrijf. De sector transport en logistiek is een van de branches met de meeste wet- en regelgeving. Welke regels voor jou gelden, hangt af van je voertuig, de goederen die je vervoert en de landen waar je op rijdt.

De transportmarkt

Online shoppen was al populair, maar de coronacrisis heeft voor een extra boost gezorgd. Die pakketten moesten ook allemaal bezorgd worden. Pakketdiensten als PostNL, DPD, DHL, UPS en hun onderaannemers moesten op zoek naar nieuwe chauffeurs om die tsunami aan orders te verwerken. Het aantal koeriers dat zich bij KVK heeft ingeschreven is de laatste jaren sterk toegenomen.

Aantal ondernemend koeriers (2017-2022)

Tellingen uit het KVK Handelsregister laten zien dat het aantal koeriers tussen 2017 en 2022 explosief is gestegen: van 7.195 naar 10.273.

(Bron: KVK Handelsregister)

De opdrachtgever

Een zelfstandig koerier vervoert tegen betaling goederen in opdracht van iemand anders. Voor de wet ben je dan een beroepsgoederenvervoerder, ook al noemen zzp’ers zich meestal koerier of pakketbezorger.

Belangrijk! Als koerier ben je voor de wet geen ‘eigen vervoerder’. Een eigen vervoerder vervoert voor eigen rekening goederen van of voor het eigen bedrijf. Het transport is ondersteunend en hangt nauw samen met de hoofdactiviteit van het bedrijf. Bijvoorbeeld een cateraar die maaltijden, kookspullen en servies bezorgt bij klanten. Voor eigen vervoer binnen en buiten de Europese Unie heb je géén vergunning nodig.

De bestemming

Als de bestemming buiten de Europese Unie ligt, heb je soms een transportvergunning of ritmachtiging nodig. De exacte eisen verschillen per land.

Voor het Verenigd Koninkrijk kon je tot eind 2020 gebruikmaken van de transportvergunning. De gevolgen van de Brexit voor vervoerders kun je volgen op de website van het NIWO.

Overweeg je als Nederlandse koerier goederen te bezorgen tussen een vertrekpunt en eindpunt in een andere EU-lidstaat, dan is er sprake van cabotage. Je mag maximaal 3 opeenvolgende cabotageritten maken. Vervolgens moet je eerst die lidstaat verlaten, voordat je weer nieuwe cabotageritten mag aannemen in dat land.

De goederen

Als vervoerder van levensmiddelen of bewerkte etenswaren moet je werken met een voedselveiligheidsplan. De systematiek voor het opstellen van zo’n plan wordt ook wel Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) genoemd. Transport en Logistiek Nederland heeft voor transporteurs van levensmiddelen de Hygiënecode Transport Opslag en Distributie opgesteld. Als je die code correct toepast, voldoe je aan de eisen van voedselveiligheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert de naleving van deze regels.

Als je gevaarlijke stoffen over de weg vervoert, heb je als chauffeur een ADR-certificaat van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) nodig. Als koerier ben je verantwoordelijk voor het vervoer, beladen, lossen en tijdelijk afladen van de gevaarlijke stoffen en moet je zorgen dat:

  • de zending aan het ADR voldoet
  • de juiste documenten meegaan
  • het voertuig en de wijze van belading voldoen aan de eisen

Voor het transport van (consumenten)vuurwerk gelden weer speciale eisen. Deze eisen tref je aan op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Het voertuig

Een overzicht van de regels waaraan je bestelwagen moet voldoen:

Bestelauto’s

Koeriers bezorgen hun goederen meestal in een bestelauto of bestelbus. Dat zijn motorvoertuigen die ingericht zijn voor goederenvervoer met een laadvermogen (inclusief dat van de aanlegger of oplegger) van maximaal 750 kg. Het totale gewicht van de auto plus belading mag niet meer dan 3.500 kg zijn. Zulke bestelwagens mag je besturen als je minimaal over een geldig rijbewijs B beschikt. Je moet je rijbewijs op verzoek kunnen tonen.

Laadvermogen van meer dan 500 kg

Bij voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg, heb je zowel voor binnenlandse als buitenlandse ritten een Eurovergunning van het Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) nodig. Het laadvermogen vind je op het kentekenbewijs van je voertuig.

Vervoer je in de praktijk altijd minder dan 500 kg? Dan kun je het laadvermogen van de auto op het kenteken van de auto terugbrengen. Dit kan bij het RDW. Je hebt dan geen vergunningplicht.

APK

De bestelwagen moet beschikken over een typegoedkeuring en goedgekeurd zijn voor de Algemene Periodieke Keuring (APK). Je moet het APK-keuringsbewijs op verzoek kunnen tonen.

Kentekenbewijs en tenaamstelling voertuig

Je moet op verzoek het kentekenbewijs van je bestelbus laten zien. Als deze op de balans van je eenmanszaak of maatschap staat, wordt niet je bedrijfsnaam, maar je persoonsnaam vermeld op het kentekenbewijs. Is het voertuig eigendom van een rechtspersoon (bijvoorbeeld een besloten vennootschap) of een leasemaatschappij, dan wordt het voertuig op naam gesteld van de rechtspersoon of leasemaatschappij.

Aansprakelijkheid

Het voertuig moet verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid op naam van de hoofdbestuurder, degene die er het meeste in rijdt. Stel, je deelt jouw bestelbus met een andere koerier, dan moet je dat vooraf bespreken met je verzekeringsmaatschappij. Dat kan namelijk van invloed zijn op de dekking en de premie.

Motorrijtuigenbelasting

Je moet motorrijtuigenbelasting (MRB) betalen voor voertuigen met een brandstofmotor. Op de website van de Belastingdienst kun je zien hoeveel motorrijtuigenbelasting dat is.
Volledig elektrische voertuigen zonder directe CO2-uitstoot zijn tot 2025 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting (BPM).
Gebruik je je wagen van de zaak jaarlijks voor meer dan 500 kilometer privé? Dan betaal je een bijtelling bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Milieuzones

Vooral in grote steden of dichtbevolkte regio’s gelden milieuzones. Daar worden eisen gesteld aan voertuigen die het milieu te zeer belasten met fijnstof en andere emissies. De ANWB heeft een overzicht van alle huidige en toekomstige milieuzones in Nederland en een overzicht van milieustickers, vignetten en milieuzones in het buitenland. De elektrische bestelbus en bakfiets (cargobike) zullen dan ook steeds vaker pakketten in binnensteden en woonwijken bezorgen.

Meer (specifieke) wetten en regels over vervoer vind je op ondernemersplein.kvk.nl.

Fiets- en bromfietskoeriers

Fietskoeriers hoeven niet over een rijbewijs te beschikken als ze goederen vervoeren met een (elektrische) fiets of bakfiets.
Koeriers met een brom- of snorfiets en bestuurders van een vierwielige brommobiel met een toegestane maximum massa van maximaal 350 kg (exclusief de massa van accu’s in elektrische voertuigen) moeten over een geldig rijbewijs AM beschikken.

Jongeren onder de 16

Sinds 1 juli 2020 mogen jongeren onder de 16 jaar op commerciële basis geen maaltijden meer bezorgen met een (elektrische) fiets. Het maakt daarbij niet uit of ze dat als zzp’er of in loondienst voor een baas doen.

Wel of geen ondernemer?

In de praktijk is het soms lastig precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Check daarom of je je activiteiten moet inschrijven in het Handelsregister.

Registratie bij de Belastingdienst

Als je je eigen onderneming begint, krijg je te maken met belastingen. Na de registratie in het KVK Handelsregister stuurt de Belastingdienst je binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post toe. Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Je geeft de btw die je bij je klanten in rekening hebt gebracht op. Daar trek je de btw die jij aan je leveranciers betaald hebt van af. Tip: download de Btw-Alert app van de Belastingdienst die jou eraan herinnert wanneer je btw-aangifte moet doen.
Daarnaast doe je 1 keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting.
Bij een besloten vennootschap betaal je mogelijk ook dividendbelasting over uitgekeerd dividend.

Tip: check of je gebruik kunt maken van IB-aftrekposten en onderzoek of de kleineondernemersregeling (btw-vrijstelling) voor jou interessant is. In deze video krijg je uitleg over de kleineondernemersregeling.

Administratie

Als ondernemer moet je een administratie bijhouden. Je kunt je financiële administratie zelf doen, maar je kunt je boekhouding ook uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Deze richt je boekhouding optimaal in, staat je bij met advies en is op de hoogte van verschillende fiscale voordelen. Een goede boekhouder of accountant betaalt zich vaak terug. Maak een afweging of je de tijd die je kwijt bent voor je administratie niet beter kunt inzetten voor je bedrijf.

Het is niet verplicht, maar wel aan te bevelen een aparte zakelijke bankrekening te openen voor je bedrijf. Zo hou je overzicht over je inkopen en gefactureerde ritten.

Risico’s afdekken

Onderzoek wat je risico’s zijn en probeer deze zoveel mogelijk te beperken. Zo helpen algemene voorwaarden je om risico’s bij vervoersopdrachten in te dammen. Als je aangesloten bent bij een branchevereniging voor beroepsgoederenvervoer is het mogelijk om hun voorwaarden te gebruiken.
Ben je niet aangesloten? Stel dan je eigen algemene voorwaarden op.

Daarnaast kun je verzekeringen afsluiten voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Sommige zaken moet je verplicht verzekeren en andere verzekeringen kun je vrijwillig afsluiten, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

KVK Verzekeringscheck

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.

Privacy van klantgegevens

Als je gegevens van opdrachtgevers, klanten en je ritten registreert, krijg je te maken met de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Met deze 10 stappen voldoe jij aan de Europese privacywetgeving.

Praktische zaken

Naast bovenstaande regels, komen bij het starten van je eigen bedrijf een aantal andere zaken kijken, zoals:

Loop hierbij tegen lastige termen aan? Een duidelijke uitleg vind je in deze begrippenlijst.