Bedrijfs­risico’s afdekken doe je zo

Bedrijfsrisico’s wil je het liefst zoveel mogelijk beperken. Dat kan op verschillende manieren. Bekijk wat je kunt doen om je zakelijke risico’s af te dekken.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Kies de juiste rechtsvorm

Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Voorbeelden van deze rechtsvormen zijn een eenmanszaak, vof of maatschap. Met een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid houd je privé- en zakelijk vermogen gescheiden. Denk hierbij aan een coöperatie, bv of nv.

Bij de keuze voor een rechtsvorm is het ook belangrijk of het voor het betalen van belasting wel interessant is. De meest gekozen rechtsvorm is de eenmanszaak en bij samenwerking de vof. Deze rechtsvormen zijn voor de belasting vaak gunstiger dan bijvoorbeeld een bv. Dit komt door de starters- en zelfstandigenaftrek vanuit de inkomstenbelasting. Dit scheelt je al vaak duizenden euro’s per jaar. Bij een bv kun je geen gebruik maken van de starters- en zelfstandigenaftrek. Bij hogere winsten is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid zoals de bv vaak gunstiger. Je boekhouder of accountant kan je bij deze keuze adviseren.

Maak gebruik van algemene voorwaarden

In je algemene voorwaarden leg je vast wat de rechten en plichten zijn van jou en je klant. Denk hierbij aan:

 • Offerte
  Is deze vrijblijvend of niet? En wat is de geldigheid van de offerte?
 • Transport
  Wie betaalt de transportkosten? Is het transport verzekerd en door wie? En heb je te maken met invoerrechten?
 • Levertijd
  Wat is de levertijd? En wat te doen bij overmacht?
 • Betaling
  Wat is de betalingstermijn? Wat zijn de incassokosten? En moet er rente betaald worden bij het uitblijven van betaling?
 • Eigendomsvoorbehoud
  Gaat het eigendom pas over na betaling?
 • Garantie
  Wat zijn de voorwaarden voor het geven van garantie?
 • Geschillen
  Wat gebeurt er als je het niet met je opdrachtgever of klant eens bent? 
 • Aansprakelijkheid
  In hoeverre kun je die beperken?

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Maar wel handig. Zorg er wel voor dat je klant vooraf je algemene voorwaarden heeft. Je kunt ze eventueel vast laten leggen bij KVK of bij de Rechtbank

Verzekeringen voor je bedrijf

Als je een bedrijf start wil je je risico’s zoveel mogelijk beperken. Het afsluiten van verzekeringen helpt daarbij. Welke verzekeringen heb jij nodig in je bedrijf? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen. 

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Je wilt als ondernemer niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden na een ongeval of schade. Bekijk hier de 10 belangrijkste verzekeringen voor bedrijven.

Goed om te weten: privé-verzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering, dekken je zakelijke risico’s niet.  

Pensioengat voorkomen

Regel je niets voor je pensioen? Dan ontvang je op je pensioengerechtigde leeftijd alleen AOW. Wil je pensioen opbouwen naast je AOW? Er zijn verschillende opties. Je kunt banksparen, een lijfrente afsluiten of zelf sparen of beleggen. Daarnaast zijn er collectieve pensioenfondsen voor zzp’ers. Een pensioenplan maken is maatwerk. Laat je adviseren door een specialist zodat je pensioen aansluit bij je wensen.

Wetten en regels

Door je aan de wet te houden, beperk je je bedrijfsrisico’s. Overtreed je de wet, dan kun je bijvoorbeeld een boete krijgen. Op ondernemersplein.nl vind je alle wetten en regels die voor ondernemers gelden. Download de Nieuwe Wetten App om altijd op de hoogte te blijven van wetswijzigingen en nieuwe wetten.

Veiliger starten

Zodra je voor jezelf begint, ben je vindbaar voor iedereen. Naast het algemene ondernemersrisico, kun je te maken krijgen met misbruik en criminaliteit. Welke veiligheidsrisico’s kom je als startende ondernemer tegen en hoe kun je deze beperken? Deze tips helpen je bij een veilige start van je bedrijf en bescherming van je website, webwinkel of bedrijfspand.

Webinar

Hoe beperk je als ondernemer je zakelijke risico's? Bekijk dit webinar en krijg informatie over verzekeringen, aansprakelijkheid en andere aandachtspunten.