Bestuurswissel? Pas de UBO-registratie aan

Zit je in het bestuur van een vereniging of stichting en verandert de samenstelling van het bestuur? Of wijzigen de statuten? Controleer dan of de UBO-registratie nog klopt. Geef een wijziging binnen zeven dagen door aan KVK. Zo voorkom je een boete en problemen met de bank.

Kloppen de UBO’s nog?

Als je vereniging of stichting van bestuur wisselt, verandert misschien ook wie de UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) van de organisatie zijn. UBO’s zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van een organisatie of beslissingen mogen nemen. Denk aan mensen die recht hebben op meer dan 25% van het vermogen van je organisatie of aan mensen die het bestuur van je organisatie vormen. 

Als zo iemand niet alleen het bestuur maar ook de organisatie verlaat, is diegene meestal geen UBO meer. Ook wijzigingen in de statuten, zoals het minimum aantal bestuursleden, kunnen gevolgen hebben voor de bepaling van de UBO’s.

Controleer daarom bij elke bestuurswissel en/of statutenwijziging of de UBO-registratie nog klopt. Als je de tekenbevoegde bent van een vereniging of stichting dan kun je bekijken wie als UBO's staan geregistreerd. Je kunt ook in de bevestigingsbrief van KVK zien wie geregistreerd staan als UBO van een organisatie. 

Stichtingen en verenigingen moeten UBO’s inschrijven

Alle stichtingen en verenigingen moeten UBO’s inschrijven. Daarop gelden twee uitzonderingen. Deze verenigingen hoeven geen UBO’s te registreren:
- Een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid zonder onderneming.
- Een vereniging van eigenaren (vve).

Zet je je vereniging via de notaris om naar een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid? Dan regelt de notaris de UBO-inschrijving.

Risico onjuiste UBO-registratie

Wijzigingen in UBO-gegevens moet je binnen zeven dagen doorgeven. Bureau Economische Handhaving controleert de inschrijvingen en legt eventueel boetes op wanneer gegevens niet kloppen. 

Ook banken doen onderzoek en vragen naar de UBO’s van je vereniging of stichting. Wanneer de UBO’s niet kloppen, loop je het risico dat de bank de bankrekening van je organisatie blokkeert.

Ook de bank kijkt naar je UBO’s. Klopt je UBO-registratie niet? Dan kan de bank je rekening blokkeren.

Zo wijzig je UBO’s

Bereid je goed voor zodat je in één keer je UBO’s kunt wijzigen. Het wijzigen van de UBO’s van je vereniging of stichting doe je via de UBO-opgave.

Let op: verwerk een wijziging in het bestuur van je vereniging of stichting eerst in het Handelsregister van KVK en daarna in het UBO-register. Binnen een week na de bestuurswissel moet je de wijzigingen voor beide registers doorgeven.