Cosmetica importeren

Wil je make-up, parfum, huidverzorgingsproducten of andere cosmetica importeren? Dan krijg je met behoorlijk wat wet- en regelgeving te maken. Denk bijvoorbeeld aan een CPNP-notificatie, etiketteringseisen, eventuele invoerrechten en omzetbelasting.
Import van cosmetica
Import van cosmetica

Producteisen

In de Europese Cosmeticaverordening staan de eisen waaraan cosmeticaproducten in de Europese Unie (EU) moeten voldoen. Deze wet heeft onder andere tot doel de volksgezondheid te beschermen. Koop je cosmeticaproducten in een andere EU-lidstaat in? Dan mag je verwachten dat ze voldoen aan deze verordening, anders mogen ze niet binnen de EU worden verkocht. Sommige cosmetische producten vormen een hoger risico voor gebruikers waardoor zij speciale aandacht genieten van toezichthouders. Denk bijvoorbeeld aan haarverfproducten, anti-zonnebrandproducten en producten die nano-materialen bevatten.

Productaansprakelijkheid

Koop je producten in buiten de Europese Economische Ruimte (EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein)? Dan word je -juridisch gezien- gelijkgesteld aan een producent. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat de producten voldoen aan alle wet- en regelgeving in de EU en dat het product veilig is. Jij bent aansprakelijk voor (letsel)schade veroorzaakt door een gebrek aan het product. Heel belangrijk is dat je de risico’s, die jij als ondernemer loopt, voor jezelf in kaart brengt.

Introductie nieuwe cosmetica

Een bedrijf dat een cosmetisch product voor het eerst op de Europese markt brengt, moet van deze import kennisgeving of notificatie doen. Sinds 11 januari 2012 kunnen producenten en importeurs via het Cosmetic Products Notification Portal (CPNP) notificaties indienen.

Cosmeticawetgeving

De cosmeticaverordening is in de Nederlandse wetgeving opgenomen in het Warenwetbesluit cosmetische producten 2011. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) geeft op haar website ook informatie over de regels voor cosmetica en over de etiketteringsverplichtingen.

De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) is de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van producten voor de persoonlijke verzorging. Zij geeft een toelichting op de belangrijkste onderdelen van de Europese Cosmeticaverordening, zoals productinformatie, productveiligheid, notificatie, etikettering en cosmetica-ingrediënten.

Importeren uit een ander EU-land

Binnen de EU geldt een vrij verkeer van goederen. Importeer je cosmetica uit een andere lidstaat, dan betaal je geen invoerrechten. Je hoeft ook geen invoeraangifte te doen bij de Douane. De leverancier brengt meestal 0% btw in rekening. Je moet dan wel jouw btw-identificatienummer doorgeven aan het buitenlandse bedrijf. Je berekent Nederlandse btw (21%) over de aankoop en geeft deze op in jouw btw-aangifte. Vervolgens mag je meestal deze btw als voorbelasting aftrekken in dezelfde aangifte.

Invoeraangifte van buiten de EU

Importeer je cosmetica uit landen buiten de EU? Dan doe je hiervan aangifte bij de Nederlandse Douane. Meestal verzorgt de vervoerder of douane-expediteur dit namens jou. Hier vragen zij een vergoeding voor. Vaak schieten zij ook de eventueel verschuldigde invoerrechten en btw voor. Verder heb je een EORI-nummer nodig. Dit is een identificatienummer dat verplicht is bij het verrichten van douaneformaliteiten.

Invoerrechten van buiten de EU

In het Gebruikstarief van de Douane staan de invoerrechten en bijkomende heffingen in de EU. Je hebt een goederencode nodig om invoerrechten en heffingen op te zoeken. De goederencodes voor cosmetische producten vind je in hoofdstuk 33 (raadplegen via tabblad ‘nomenclatuur’). Je berekent de invoerrechten over de prijs van de goederen plus de vervoers- en eventuele verzekeringskosten tot aan de grens (of haven) van binnenkomst in de EU. Importeer je producten uit een land waarmee de EU een handelsverdrag heeft? Dan betaal je meestal minder of geen invoerrechten indien deze producten gemaakt zijn in dat land. Maar voor veel cosmeticaproducten geldt al standaard een laag of 0%-invoerrecht, ongeacht het land waar je vandaan importeert.

Let op: Importeer je cosmetische producten uit de Verenigde Staten van Amerika (VS)? Dan betaal je 25% extra invoerrechten op producten uit de drie volgende categorieën:

  • Producten voor het opmaken van de ogen (goederencode 3304 20 00 00).
  • Producten voor manicure of voor pedicure (goederencode 3304 30 00 00).
  • Make-up poeder of huidverzorgingsproducten van poeder (inclusief babypoeders), al dan niet samengeperst (goederencode 3304 91 00 00).

Deze maatregel is een reactie op de Amerikaanse importheffingen op Europees staal en aluminium per 1 juni 2018.

Btw bij invoer van buiten de EU

Bij invoer in Nederland betaal je Nederlandse btw (21%). Deze btw mag je in jouw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als je recht hebt op btw-aftrek. Importeer je regelmatig? Met een vergunning artikel 23 van de Belastingdienst hoeft je de btw niet op het moment van invoer te betalen. Je mag de btw dan verleggen naar jouw btw-aangifte.

Parallelimport

Stel dat je een origineel merk parfum wil importeren uit een land buiten de EER (Europese Economische Ruimte, bestaande uit EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en voor deze parfum bestaat al een officiële importeur én de merknaam is ook geregistreerd/vastgelegd in de EER. Je mag deze parfum dan niet invoeren, tenzij de producent jou daarvoor toestemming verleent.

Importeer je de parfum uit een EER land? Dit mag wel. Indien parfum (of een ander cosmeticaproduct) al eerder op de EER-markt is gebracht door een officiële producent of importeur, dan mag je het daarna vrij verhandelen binnen de EER. Dit is geoorloofde parallelimport.

Let op: je mag nooit namaakartikelen importeren en verhandelen. Dit is strafbaar.

InfoPage