Cosmetica importeren, weet wat er in je product zit

Een mooi ogende pot gezichtscrème uit Duitsland, verleidelijke parfums uit Frankrijk, of een glanzende lippenstift uit Amerika. Veel cosmetische producten komen uit het buitenland. Wil je cosmetica importeren? Verdiep je dan eerst in de regels en de eisen. Want wat er in de producten zit, is nog belangrijker dan die aantrekkelijke buitenkant.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

Cosmetische producten moeten veilig zijn voor consumenten. Daarom gelden er Europese producteisen. Importeer je cosmetische merkproducten uit landen buiten de Europese Economische Ruimte? Dan heb je toestemming nodig van de merkhouder. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je cosmetica wilt importeren.

Producteisen

Voor cosmetica op de markt brengen in de de Europese Economische Ruimte (EER) zijn producteisen. Deze eisen vind je in de Europese Cosmeticaverordening.  Je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van cosmetica als je de producten importeert uit landen buiten de EER. Importeer je cosmetica uit een EER-land? Dan is de Europese fabrikant verantwoordelijk. Of de importeur die als eerste de cosmetica importeerde uit een land buiten de EER. Importeer je cosmetica uit een EER-land en verkoop je dit onder een eigen merknaam? Dan ben je wel verantwoordelijk voor de veiligheid. 

Veiligheidsbeoordeling en productinformatiedossier

Ben je als importeur verantwoordelijk voor de veiligheid van cosmetica? Je toont de veiligheid van het cosmeticaproduct aan met een veiligheidsbeoordeling door een expert. Bijvoorbeeld een toxicoloog. Ook heb je een productinformatiedossier nodig. In dit dossier staat belangrijke informatie over de producten die je op de markt brengt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag dit dossier inzien.

Notificatieplicht

Cosmetische producten die je als verantwoordelijk importeur voor het eerst op de EER-markt brengt moet je aanmelden. Dit heet een notificatieplicht. Je meldt de producten aan in het Cosmetic Products Notification Portal (CPNP).

Nederlandse wetgeving

Voor cosmetica die je op de Nederlandse markt brengt is extra Nederlandse wetgeving: het Warenwetbesluit cosmetische producten 2011. Gebruiksaanwijzingen, waarschuwingen en bijzondere voorzorgsmaatregelen moeten in de Nederlandse taal. Voorzorgsmaatregelen spelen bijvoorbeeld bij cosmeticaproducten die ongeschikt zijn voor jonge kinderen. Of bij producten die je niet mag smeren op een geïrriteerde huid. Ook de inhoud, productfunctie en houdbaarheidsdatum vermeld je in het Nederlands. 

Meer informatie en wetgeving

Op de website van de NVWA vind je meer informatie over de Europese regels voor cosmetica. De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) is de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van cosmetica. De NVC geeft informatie over de belangrijkste onderdelen van de Europese Cosmeticaverordening. Denk aan productinformatie, productveiligheid, notificatie, etikettering en verboden stoffen. Ook lees je hier informatie over andere wetgeving voor importeurs van cosmetica. Bijvoorbeeld de aerosolwetgeving voor cosmetische producten verpakt in spuitbussen.

Sinds 17 oktober 2023 geldt er een verbod op microplastics. Ook als je schoonheidsproducten importeert heb je met dit verbod te maken. Zo zijn de plastic microkorrels, ook wel microbeads genoemd, in scrubs niet meer toegestaan. Het verbod geldt vanaf 2027 ook voor shampoo. In 2035 volgen regels voor make-up, lip- en nagelproducten.

Productaansprakelijkheid

Als je cosmetica inkoopt buiten de EER, ben je volgens de wet producent van deze producten. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat het product voldoet aan alle eisen en veilig is. Je bent aansprakelijk voor (letsel)schade veroorzaakt door een gebrek aan het product. Laat je product daarom altijd op veiligheid beoordelen door een expert. Deze aansprakelijkheid heb je ook als je producten importeert uit een EER-lidstaat en onder je eigen merknaam op de markt brengt. Je kunt je verzekeren tegen productaansprakelijkheid.

Merkproducten en parallelimport

Parallelimport is het buiten de officiële distributiekanalen om importeren van merkproducten. Je koopt dan bijvoorbeeld het merkartikel bij een buitenlandse tussenhandelaar en niet bij de officiële buitenlandse fabrikant of officiële importeur. Wil je een origineel merk parfum of ander cosmetisch product via parallelimport importeren uit een land buiten de EER? Dit mag alleen als je toestemming hebt van de merkhouder. De merkhouder heeft het recht om een product als eerste op de EER-markt te brengen. De merkhouder is meestal de officiële producent.

Is het product eenmaal door de merkhouder voor het eerst binnen de EER in de handel gebracht? Of met zijn toestemming door een ander? Dan is het daarna vrij verhandelbaar binnen de EER. Je mag vanaf dat moment via parallelimport het merkproduct kopen in een andere EER-lidstaat.
Let op: je mag geen namaakproducten importeren en verhandelen. Dit is strafbaar.

Importeren uit ander EU-land

Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen. Als je cosmetica importeert uit een andere lidstaat betaal je geen invoerrechten. Je doet ook geen invoeraangifte bij de douane. Je leverancier brengt meestal 0% btw in rekening. Je geeft dan je btw-identificatienummer aan je buitenlandse leverancier door. Je berekent 21% Nederlandse btw over de aankoop en geeft deze op in je btw-aangifte. Daarna mag je deze btw meestal als voorbelasting aftrekken in dezelfde aangifte.

Stappenplan importeren

Succesvol starten met importeren lukt met voldoende kennis van het importproces. Met het Stappenplan importeren loop je hier in veertien stappen doorheen. Van marktonderzoek tot het sluiten van het contract.

Importeren uit land buiten EU

Voor cosmetica die je invoert uit een land buiten de EU doe je aangifte bij de Nederlandse Douane. Meestal regelt de vervoerder of douane-expediteur dit voor je. Hier vragen zij een vergoeding voor. Vaak schieten ze de eventueel verschuldigde invoerrechten en btw voor. Verder heb je een EORI-nummer nodig. Dit identificatienummer gebruik je bij handelingen met de douane.

Invoerrechten

De meeste cosmeticaproducten die je invoert uit een land buiten de EU hebben een laag of 0%-invoerrecht. In het gebruikstarief van de douane staan de invoerrechten en bijkomende heffingen in de EU. Je hebt een goederencode nodig als je het tarief van invoerrechten wilt opzoeken. Deze goederencode noem je ook wel Taric-code. De goederencodes voor cosmetische producten vind je in hoofdstuk 33 van het Gebruikstarief (opzoeken via tabblad ‘nomenclatuur’).

Zijn er invoerrechten dan bereken je deze over de douanewaarde. Dit is de aankoopprijs van de cosmetica plus de vervoers- en eventuele verzekeringskosten tot aan de grens of haven van binnenkomst in de EU. In het artikel Invoerrechten betalen: een uitleg voor importeurs staat een voorbeeld hoe je invoerrechten opzoekt in het gebruikstarief.

Invoer-btw

Bij invoer van cosmetica in Nederland betaal je 21% Nederlandse btw. Deze btw mag je in je btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als je recht hebt op btw-aftrek. Importeer je regelmatig uit landen buiten de EU? Met een vergunning artikel 23 betaal je de btw niet op het moment van invoer. Je verlegt de btw dan naar je btw-aangifte.