Importeren

Groenten of fruit importeren

Wil je met je bedrijf groenten of fruit importeren? Dan maakt het verschil of je importeert uit een lidstaat van de Europese Unie (EU) of uit een land buiten de EU. Zo betaal je geen invoerrechten als je importeert uit een EU-land terwijl dit bij import van buiten de EU vaak wel het geval is.

Voor de import van groenten en fruit zijn specifieke documenten nodig, vooral als deze producten van buiten de EU komen. Daarom zijn de volgende aandachtspunten belangrijk.

Import van fruit en groenten uit een EU-land

Binnen de EU geldt een vrij verkeer van goederen. Importeer je groenten of fruit uit een andere lidstaat? Dan betaal je geen invoerrechten. Je doet ook geen invoeraangifte bij de douane.

Btw bij import binnen de EU

Je leverancier in het andere EU-land brengt meestal 0% btw in rekening. Geef dan wel jouw btw-identificatienummer aan hem door. Je berekent Nederlandse btw over de aankoop en geeft deze op in je btw-aangifte. Heb je recht op btw-aftrek? Dan mag je deze btw als voorbelasting aftrekken in dezelfde aangifte.

Documenten bij import binnen de EU

Importeer je groenten of fruit in Nederland vanuit een ander EU-land dan is een vrachtbrief (bij transport door een beroepsgoederenvervoerder) nodig. Een factuur en paklijst is tijdens het vervoer ook aan te raden. Wil je aardappelen importeren uit Polen? Let op dat deze vrij zijn van ringrot.

Import van fruit en groenten van buiten de EU

Als je groenten of fruit van buiten de EU invoert doe je aangifte bij de Nederlandse Douane en betaal je invoerrechten. Importeer je groenten- en fruitproducten uit een land waarmee de EU een handelsverdrag heeft? Dan levert dit mogelijk een verlaging van invoerrechten op.

Invoeraangifte van buiten de EU

Importeer je groenten of fruit uit landen buiten de EU? Dan doe je hiervan aangifte bij de Nederlandse Douane. Meestal regelt de vervoerder of douane-expediteur dit voor je. Hier vragen zij een vergoeding voor. Vaak schieten zij ook de eventueel verschuldigde invoerrechten en btw voor. Verder heb je een EORI-nummer nodig. Dit is een identificatienummer dat verplicht is bij handelingen met de douane.

Invoerrechten van buiten de EU

Als je groenten of fruit importeert uit een niet-EU land betaal je meestal invoerrechten. De hoogte van het invoerrecht hangt af van de goederencode (ook wel bekend als HS-code of TARIC-code). De douane deelt goederen in deze codes in. De juiste goederencode bepalen is lastig. De indeling hangt bijvoorbeeld af van de groente- of fruitsoort, maar soms ook van de periode en de staat waarin het binnenkomt (bijvoorbeeld vers of gekoeld). Groente heeft een goederencode die begint met 07 en fruit met 08. De goederencodes en bijbehorende invoerrechten vind je in het gebruikstarief van de Belastingdienst Douane. Kom je er niet uit, bel dan met de Belastingtelefoon Douane.

Land van oorsprong

Als je bepaalde groenten of fruit importeert uit landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft betaal je mogelijk minder invoerrechten. Deze producten moet je dan wel rechtstreeks vanuit het verdragsland laten vervoeren. Ook moeten de producten geoogst zijn in het verdragsland. Dit toon je aan met preferentiële oorsprongscertificaten of –verklaringen zoals EUR.1 certificaten, factuurverklaringen of andere oorsprongsdocumenten.

Welk oorsprongscertificaat- of verklaring je nodig hebt hangt af van het verdragsland. In het gebruikstarief van de douane ga je aan de hand van de goederencode van je product en het land van oorsprong na of je in aanmerking komt voor tariefpreferentie (verlaging van invoerrechten). Medewerkers van de Belastingtelefoon Douane helpen ook bij het vinden van de invoertarieven voor jouw product.

Er zijn ook andere situaties mogelijk waarbij je minder invoerrechten betaalt. Zo betaal je bijvoorbeeld geen invoerrechten wanneer je producten opslaat in een douane-entrepot of ze invoert onder de regeling ‘actieve veredeling’.

Btw bij invoer van buiten de EU

Bij invoer in Nederland betaal je Nederlandse btw. Deze btw mag je in je btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als je recht hebt op btw-aftrek. Importeer je regelmatig? Met een vergunning artikel 23 van de Belastingdienst hoef je de btw niet op het moment van invoer te betalen. Je mag de btw dan verleggen naar je btw-aangifte. Dit is gunstig voor je liquiditeit.

Documenten bij invoer van buiten de EU

Importeer je uit een land buiten de EU? Dan krijg je naast de vrachtbrief, factuur, paklijst, de benodigde invoeraangifte en eventuele preferentiële oorsprongscertificaten vaak te maken met aanvullende documenten. Denk hierbij aan:

Fytosanitaire certificaten

Groenten en fruit moeten gezond zijn en vrij van schadelijke organismen. Voor veel producten uit niet-EU landen heb je daarom een gezondheidscertificaat ofwel fytosanitair certificaat nodig bij invoer in de EU. Je leverancier regelt dit certificaat bij de aangewezen instantie in zijn land. Bij binnenkomst in Nederland verricht het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) controle op deze documenten. Daarna voeren zij eventueel een fysieke inspectie op de producten uit. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vind je ook informatie over documentcontrole en inspectie.

Normcontrolecertificaten

Groenten en fruit moeten voldoen aan de kwaliteitsvoorschriften van de EU. Er zijn algemene handelsnormen en specifieke handelsnormen. Het KCB controleert de kwaliteit aan de hand van documenten (normcontrolecertificaten) en inspectie. Een overzicht van groenten en fruit waarvoor fytosanitaire certificaten, inspecties en kwaliteitscontroles gelden vind je op de website van KCB (klik op ‘Aangifteplichtige Groente En Fruit Import En Export’ bij 'Formulieren en Documenten')

Andere certificaten

Soms heb je nog andere documenten nodig als je groenten en fruit importeert. Dit hangt af van het oorsprongsland of het soort product.

  • Biologische groenten en fruit: importeer je biologische producten dan is een Certificaat voor Invoer (CVI) nodig. In het Engels heet dit certificaat 'Certificate of Inspection for import of products from organic production (COI). De elektronische versie heet 'e-COI'. Om biologische producten te mogen importeren is certificering door Stichting Skal nodig.
  • Invoercertificaten: importeer je knoflook of paddenstoelenconserven? Dan gelden aparte regelingen. Als je een invoercertificaat bij RVO.nl aanvraagt mag je deze producten, onder voorwaarden, tegen een lager tarief invoeren.
  • Weegcertificaten: voor de invoer van verse bananen met goederencode 0803 90 10 is een weegcertificaat nodig als je invoerrechten moet betalen.

Tip

Schakel een douane-expediteur in die ervaring heeft met de inklaring van groenten en fruit. Deze vind je bijvoorbeeld door in Google te zoeken op ‘inklaren groente fruit’.

Benieuwd welke andere aandachtspunten een rol spelen, als je producten wilt importeren uit het buitenland? Lees dan: Importeren in 14 stappen.
Marcel Hoebink

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers bij hun importplannen. Ik ben specialist op het gebied van importregels, invoerbelastingen, incoterms en importdocumenten. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage