Inschrijven vof

Volg onderstaande stappen om je nieuwe vennootschap onder firma in te schrijven.

1.    Vul de gegevens voor je vof in

Vul het digitale inschrijfformulier zo volledig mogelijk in. Hoe completer het formulier is, hoe soepeler je inschrijving op kantoor verloopt. Let op! Gebruik geen leestekens of diakrieten - tekens zoals een trema of accent - in "uw naam". Door een technisch probleem kan KVK dan geen mail sturen en kun je niet verder met je inschrijving. KVK kan je naam later aanpassen.

Begin met inschrijven

2.    Schrijf de UBO’s van je nieuwe organisatie in

UBO's (ultimate beneficial owners) zijn de uiteindelijk belanghebbenden van een organisatie. Deze moet je ook inschrijven als je een nieuwe vof begint. Bekijk wie de UBO’s in je organisatie zijn en welke documenten je nodig hebt om UBO's in te schrijven. Klik daarna op 'Geef door wie je UBO's zijn' en vul formulier 32 in. Neem het ingevulde formulier mee naar je afspraak. 

Geef je UBO's door

3.    Maak een afspraak

Heb je de formulieren bij 1 en 2 ingevuld? Maak dan een afspraak bij een KVK-kantoor. Let op! Alle vennoten moeten persoonlijk langskomen om zich te legitimeren. Tijdens de afspraak controleert een KVK-medewerker de ingevulde formulieren en je legitimatie om te controleren of je inschrijving compleet is. 

Inloggen met DigiD

Kosten voor inschrijving 

Je betaalt eenmalig een bedrag om je onderneming bij KVK in te schrijven. Eventueel kun je ook meteen een uittreksel uit het Handelsregister kopen. Betaling is alleen mogelijk met pinpas, mobiel of creditcard. 

 

Uitzonderingen

1.    De vennoten van de vof zijn (gedeeltelijk) niet-natuurlijke personen

Als alle vennoten van een vof niet-natuurlijke personen zijn (dus geen personen van vlees en bloed), dan hoef je niet op een KVK-kantoor langs te komen. Stuur de volgende documenten per post op:

  • Formulier 2: 'inschrijving vennootschap onder firma / commanditaire vennootschap'
  • Formulier 10: 'inschrijving vennoot'
  • Formulier 32: 'inschrijving UBO voor een cv, vof, maatschap, EESV of rederij' 

Op het formulier staat wie het mag ondertekenen en welke bewijsstukken je moet meesturen.

Bestaat de vof uit zowel natuurlijke als niet-natuurlijke personen? Dan hoeft de niet-natuurlijke vennoot niet op een KVK-kantoor langs te komen. De natuurlijke vennoot, die wel op kantoor langskomt om de inschrijving te voltooien, neemt de volgende documenten mee:

  • Formulier 10: 'inschrijving vennoot'. Vul deze in met de gegevens van de niet-natuurlijke vennoot
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de persoon die heeft getekend voor de niet-natuurlijke vennoot.

2.   Je wijzigt van rechtsvorm

Heb je een eenmanszaak en wil je daar een nieuwe vof van maken? Kijk dan op pagina eenmanszaak wordt vof voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Een andere rechtsvorm dan een eenmanszaak voortzetten als vof is maatwerk. Is dit bij jou het geval? Neem dan contact met ons op.

Hoe snel KVK je wijziging verwerkt, hangt af van hoe je je wijziging aan ons doorgeeft. 

  • Geef je de wijziging per post door? Dan verwerken we die na ontvangst binnen 10 werkdagen.
  • Geef je de wijziging online door? Dan verwerken we die binnen 2 werkdagen.

We nemen contact met je op als de wijziging niet juist of onvolledig is. 

Na verwerking van je wijziging in het Handelsregister krijg je een officiële bevestiging per brief (AWB-brief),  of digitaal via je Berichtenbox voor bedrijven. Dien je de wijziging online in? Dan ontvang je ook een bevestiging via e-mail. 

Tussen het moment van ontvangst van je wijziging en de verwerking ervan kunnen we geen informatie geven over de status van de verwerking. 

Geef je een wijziging door voor een datum in de toekomst? Dan zie je de wijziging pas op die datum in het Handelsregister. Het Handelsregister geeft namelijk altijd de actuele situatie weer.