Inschrijven vof met niet-natuurlijke personen

De vof heeft vennoten die bestaan uit organisaties (bijvoorbeeld een bv, cv, stichting, coöperatie, vof of maatschap).

Voordat je gaat inschrijven

1. Meer over de vennootschap onder firma (vof)

Wil je met een zakelijke partner een bedrijf beginnen en deze onder een gemeenschappelijke bedrijfsnaam uitoefenen? Dan kun je kiezen voor het oprichten van een vennootschap onder firma (vof) als rechtsvorm. Lees meer over de vof

2. Het verschil tussen natuurlijke en niet-natuurlijke personen

Met een natuurlijk persoon bedoelen we een mens (van vlees en bloed). Niet-natuurlijke personen zijn organisaties, bijvoorbeeld een bv, cv, maatschap, vof, coöperatie, stichting of maatschap. Deze pagina richt zich op het inschrijven van een vof met niet-natuurlijke personen. Je kunt ook:

Formulieren invullen

Vul onderstaande formulieren in en verstuur deze per post. Op het formulier staat wie het mag ondertekenen en welke bewijsstukken je moet meesturen.

  • Formulier 2: 'inschrijving vennootschap onder firma / commanditaire vennootschap'
  • Formulier 10: 'inschrijving vennoot'
  • Formulier 32: 'inschrijving UBO voor een cv, vof, maatschap, EESV of rederij' 

Ligt je startdatum langer dan twee maanden in het verleden?

Dan moet je bewijzen dat je vanaf de opgegeven startdatum bedrijfsactiviteiten hebt uitgevoerd. Stuur bijvoorbeeld documenten mee waaruit blijkt dat je investeringen hebt gedaan of opdrachten hebt uitgevoerd. 

Vervolgstappen

  • We verwerken de inschrijving binnen tien werkdagen (je ontvangt geen status updates tussendoor).
  • Ligt je startdatum in de toekomst? Dan vindt de inschrijving (met KVK-nummer) een week voor de start van je bedrijf plaats. 
  • Je ontvangt een bevestiging van de inschrijving (AWB-brief) en een factuur voor de inschrijving per post.

Afspraak maken is niet nodig

Normaliter moet je een afspraak maken bij een KVK-kantoor om de vennoten te legitimeren. In dit geval bestaan de vennoten echter allen uit rechtspersonen en is de legitimatie controle al gedaan tijdens het inschrijven van die rechtspersonen. Je hoeft dus geen afspraak meer te maken. 

Kosten voor inschrijving

Veelgestelde vragen over inschrijven vof

Alleen een van de vennoten kan de inschrijving doen. Je kunt iemand anders wel helpen bij de inschrijving, maar een vennoot moet zelf inloggen met zijn of haar eigen DigiD.

Je registreert je bedrijf een week voor of na de start van de bedrijfsactiviteiten. Bereid je inschrijving online voor. Plan vervolgens een afspraak voor de legitimatiecontrole en het afronden van je inschrijving. Je ontvangt daarna meteen je KVK-nummer. Inschrijven kan bij elk KVK-kantoor in Nederland.

Je mag ook eerder bij ons langskomen voor de controle van je vooraf ingevulde gegevens en je legitimatiebewijs. Dit kan tot maximaal drie maanden voor jouw startdatum. In dit geval ontvang je je KVK-nummer in de week van je startdatum per post. Een afspraak kun je maximaal acht weken vooruitplannen.

We raden aan om onderling gemaakte afspraken vast te leggen in een vennootschapscontract (vof-contract). Hierin leg je ook de bevoegdheden vast. Neem het vof-contract mee naar je afspraak bij KVK of, als je geen afspraak hoeft te maken, stuur het per post op. 

Je krijgt een KVK-nummer als je je inschrijft in het Handelsregister. Je kunt je inschrijven vanaf een week voor de start van je bedrijf, maar je kunt al eerder naar KVK gaan om je inschrijving voor te bereiden. Dit kan tot maximaal 3 maanden voor de startdatum. De definitieve inschrijving (met KVK-nummer) vindt in dit geval een week voor de start van je bedrijf plaats. Je hoeft daarvoor niet opnieuw naar KVK te komen.

Inschrijven in de voorbereidingsfase is in sommige gevallen mogelijk. Voorbereidingen zijn bijvoorbeeld goederen bestellen, vergunningen aanvragen of een bedrijfspand huren. Om de inschrijving af te ronden maak je online een afspraak door in te loggen met DigiD. Inschrijven kan bij elk KVK-kantoor in Nederland.

Bij Hulp & Contact vind je alle veelgestelde vragen over UBO's

Je hoeft je niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. Na je inschrijving geeft KVK je gegevens door aan de Belastingdienst. Binnen 2 weken ontvang je bericht van de Belastingdienst.

Meer veelgestelde vragen vind je op onze Hulp en contact pagina. Hier staat ook vermeld hoe je contact met ons kunt opnemen.