Zo vind je zakenpartners bij import en export

Bij internationaal zakendoen heb je de juiste partners nodig. Of het nu gaat om klanten of leveranciers. Zij zijn een deel van het netwerk dat je opbouwt. Samen met partners ontdek je nieuwe kansen en groei je met je bedrijf. Waar vind je offline en online de juiste partners? Op beurzen en buitenlandse marktplaatsen bijvoorbeeld.

Een serieuze partner of klant vinden kost vaak veel tijd. Tenminste, als je de zoektocht serieus aanpakt en niet zomaar met de eerste de beste partij in zee gaat. Je wilt natuurlijk wel de meest geschikte leveranciers of klanten vinden. In dit artikel lees je welke eerste stappen je hiervoor kunt zetten.

Import

De juiste leverancier vinden voor je product kost vaak tijd. De keuze maak je snel als je een uniek product op het oog hebt met maar één leverancier. Is dit niet zo? Dan zoek je naar één of meer fabrikanten met de beste prijzen, voorwaarden en leveringszekerheid.

Stel eisen op

Beperk je zoektocht en stel eisen op. Denk aan:

 • Afstand.
  Bepaal of je een leverancier dichtbij huis wilt of dat meer afstand geen probleem is. De geografische afstand bepaalt voor een deel de levertijd van je product. Landeninformatie helpt je bij het maken van je landenkeuze.
 • Taal.
  Bekijk of mensen binnen je bedrijf de taal van je leverancier spreken. Communiceren in het Engels lukt in de meeste gevallen. Duitse leveranciers vinden het fijn als je Duits spreekt.
 • Cultuur.
  De cultuur van een land bepaalt voor een groot deel de manier van zakendoen. Persoonlijke relaties en cultuurkennis komen van pas bij onderhandelingen met je buitenlandse zakenpartners.
 • Profiel.
  Stel een wensenlijst op van je ideale leverancier. Denk aan de productiecapaciteit, aanwezige voorraad en de leveringsvoorwaarden. Zoek ook uit of leveranciers je ondersteunen bij het bieden van service of garantie aan je klanten.
 • Meer leveranciers.
  Zorg dat je geen leveringsproblemen krijgt. Ga op zoek naar meer leveranciers. Zo ben je minder afhankelijk van één partij en spreid je het risico.

Export

Verkopen op buitenlandse markten kan op verschillende manieren. Direct vanuit Nederland of vanuit je bedrijf in het buitenland. Je kunt ook samenwerken met buitenlandse bedrijven die je producten in hun land verkopen. Een distributeur of handelsagent bijvoorbeeld.

Distributeurs kopen je producten en worden ook eigenaar ervan. Handelsagenten worden geen eigenaar van de goederen, maar brengen de verkoop tot stand. Ze krijgen hiervoor commissie. Dit is een beloning of vergoeding. Bedenk welk type partner het beste bij je bedrijf past, een distributeur of handelsagent.

Ontdek hoe je aan internationale zakenpartners komt

Contact leggen

Voor internationaal zakendoen heb je betrouwbare partners nodig. Zorg dat je onderhandelt met de persoon die ook beslissingen mag nemen binnen het bedrijf. Een relatie opbouwen kost tijd en energie. Zo vind je buitenlandse handelspartners:

 • Via zoekmachines als Google vind je buitenlandse zakenpartners. Zoek met Engelse woorden of namen van landen en producten.
 • Op een beurs leg je nieuwe contacten en onderhoud je bestaande relaties. Bezoek beurzen in je vakgebied. Of neem deel als standhouder.
 • Met Zakenpartnersupport Op Maat zoekt RVO actief naar geschikte buitenlandse partners voor je bedrijf. 
 • Ga naar bijeenkomsten van ondernemersverenigingen in je regio. En wissel tijdens de borrel ervaringen uit met andere ondernemers.
 • Online marktplaatsen en bedrijvengidsen brengen over de hele wereld verkopers en kopers samen. Op de websites van bijvoorbeeld Alibaba, Europages en Kompass zoek je zelf naar producten, klanten of leveranciers. De opgezochte adressen in de bedrijvengidsen koop je daarna via de website. 
 • Ontmoet buitenlandse handelspartners tijdens een inkomende of uitgaande handelsmissie. Of je bedrijf nu groot of klein is, tijdens een handelsmissie kom je snel in gesprek met mogelijke zakenpartners.
 • Enterprise Europe Network (EEN) brengt je in contact met de juiste zakenpartner via hun digitale databank of matchmakingbijeenkomsten op beurzen. 
 • Het buitenlandnetwerk van de Nederlandse overheid helpt je bij het waarmaken van je plannen. Of je nu een startende of ervaren internationale ondernemer bent.
 • Maak gebruik van de contacten vanuit het Netwerk Internationaal Ondernemen (NIO).
 • Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI). Deze organisatie brengt exporteurs uit bepaalde ontwikkelingslanden in contact met importeurs uit de EU. 
 • Zet op je website dat je op zoek bent naar handelspartners. Laat je mogelijke zakenpartner bijvoorbeeld online een vragenlijst invullen. 
 • Of zet een advertentie in belangrijke vakbladen in de landen waarin je mogelijkheden tot samenwerking ziet. 
 • Kijk naar nationale brancheorganisaties in landen. In hun ledenlijst zie je misschien bedrijven die interessant voor je zijn. 

Wil je je plannen eens met een adviseur bespreken? Bel dan met het KVK Adviesteam: 0800 21 17.

Controleren betrouwbaarheid

Bijna alle landen hebben een handelsregister met ingeschreven bedrijven. In deze buitenlandse registers kijk je na of het bedrijf van je handelspartner staat ingeschreven. Er bestaan geen garanties dat je zakenrelatie 100% betrouwbaar is en blijft. Controleer een buitenlandse zakenpartner voordat je daadwerkelijk zakendoet met een onbekende partij.