Een eigen schoonheidssalon beginnen

Je gaat voor jezelf beginnen in de beautywereld. Als je een eigen schoonheidssalon opzet, moet je van alles regelen. Bijvoorbeeld een werkruimte, je inschrijving bij KVK en verzekeringen. Lees hier waar je aan moet denken als je aan de slag gaat als zelfstandig schoonheidsspecialist.

Voor alle starters geldt: als je een eigen bedrijf start, moet je een bedrijfsnaam en rechtsvorm kiezen en je bedrijf inschrijven bij KVK. In dit artikel lees je welke onderwerpen specifiek voor schoonheidsspecialisten van belang zijn.

Opleiding

Om een schoonheidssalon te beginnen, heb je geen diploma nodig. Toch is het verstandig om bijvoorbeeld de mbo-opleiding Schoonheidsverzorging af te ronden. Dan weet je zeker dat je je werk op een professionele manier uitvoert. En weten je klanten dat je de juiste kennis hebt. Ook kan je je met een erkend diploma op zak aansluiten bij branchevereniging ANBOS.

Een opleiding tot schoonheidsspecialist duurt meestal een of twee jaar. Daarnaast zijn er nog verschillende cursussen en trainingen die je kan volgen. Bijvoorbeeld als je meer wilt leren over een bepaald onderwerp. Voor sommige behandelingen heb je zelfs een extra diploma nodig. Bijvoorbeeld voor het aanbrengen van permanente make-up of voor laserbehandelingen.

Ondernemingsplan

Door een ondernemingsplan te schrijven onderzoek je of je plan voor een eigen schoonheidssalon haalbaar is. Levert je salon straks genoeg inkomen op? Kijk ook met de KVK Bedrijventeller hoeveel andere schoonheidsspecialisten er in jouw regio zijn. 

Marketingplan

Een marketingplan is onderdeel van je ondernemingsplan. Daarin beschrijf je hoe je reclame maakt voor je bedrijf en hoe je klanten vindt

Twijfel je of je ondernemer bent?

Om als ondernemer je bedrijf in te schrijven bij KVK, moet je aan een paar voorwaarden voldoen. Deze regels heten ook wel ondernemersriteria. Controleer voordat je je gaat inschrijven of je activiteiten voldoen aan deze criteria.

Tarief

Het juiste tarief bepalen voor je behandelingen kan lastig zijn. Vooral als je net begint en weinig ervaring hebt. Maak een rekensom en zet de inkopen voor je salon, je maandelijkse vaste lasten en wisselende kosten op een rij. Bekijk dan wat je moet verdienen om genoeg geld over te houden om van te leven. In een ideale situatie heb je geld over om reserves op te bouwen. Als je al je kosten op een rij hebt, kun je berekenen welk tarief je moet vragen.

Parttime ondernemen

Je kunt als schoonheidsspecialist een bedrijf starten naast je baan. Dit geeft zekerheid over je inkomen en je bent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Controleer wel in je arbeidscontract of je een bedrijf mag beginnen naast je baan en overleg met je werkgever.

Locatie

Veel starters in de beautybranche beginnen vanuit huis. Je kunt er ook voor kiezen om bij klanten thuis, via stoelhuur of in een huur- of kooppand te starten. 

Een beautysalon aan huis

Starten vanuit huis gaat vaak makkelijk. Je hebt genoeg aan een lege kamer. Of verbouwt je garage tot beautysalon. Voordelen zijn dat je geen reistijd, reiskosten en extra huurkosten hebt als je vanuit huis start. Maar werk en privé liggen dichtbij elkaar, waardoor het lastig kan zijn afstand te nemen in je vrije tijd. Zoek voordat je van start gaat uit wat de voorwaarden voor een bedrijf aan huis zijn van je gemeente en van je hypotheekverstrekker of verhuurder.

Bij mensen thuis

Je kunt er ook voor kiezen om naar klanten toe te gaan voor een schoonheidsbehandeling. Je hebt dan geen eigen werkruimte nodig en kunt ook klanten behandelen die niet naar jou toe kunnen komen. Bereken je reiskosten door in je (uur)tarief.

Een pand huren of kopen

Als je een bedrijfsruimte huurt of koopt voor je eigen schoonheidssalon, controleer dan of deze ruimte voldoet aan jouw eisen en wensen. Hoeveel ruimte heb je nodig, wat moet er allemaal in komen, welke behandelingen wil je aanbieden en waar maak je de wachtruimte?

Een stoel huren

Bij stoelverhuur werkt je samen met een of meerdere andere ondernemers vanuit dezelfde bedrijfsruimte om kosten te besparen. Voor huur, inkoop en marketing bijvoorbeeld. Kies je voor een pand met andere ondernemers in de beautybranche, dan kun je je klanten meerdere diensten bieden.

Wetten en regels

Er is een aantal belangrijke wetten en regels waar je je als schoonheidsspecialist aan moet houden:

SKIN-register

Het SKIN-register is het kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten. Heb je de juiste vakdiploma’s en doe je regelmatig bijscholingen, dan kun je je voor bepaalde behandelingen laten registreren. Voorbeelden van deze behandelingen zijn IPL- en laserbehandelingen.

Wet kwaliteit, klachten en geschillen

Doe je laserbehandelingen of plaats je permanente make-up? Dan moet je voldoen aan de eisen van de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ). Deze wet beschermt de klant, bijvoorbeeld als je een fout maakt bij een behandeling.

Vakdiploma

Permanente make-up plaatsen mag alleen als je naast je basisdiploma schoonheidsspecialist een vakdiploma permanente make-up hebt. Daarnaast moet je een vergunning aanvragen bij de GGD.

Muziek in je salon

Draai je muziek in je salon? Dan krijg te maken met muziekrechten. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.

Openingstijden

In de winkeltijdenwet staat dat je salon open mag zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Wil je op andere tijden open zijn, dan moet je dat aanvragen bij je gemeente.

Brancheorganisaties 

Je kunt je als schoonheidsspecialist aansluiten bij branchevereniging ANBOS. Hier kun je onder meer netwerken met collega’s en cursussen volgen. Je hebt een diploma nodig om je te mogen aansluiten bij ANBOS. Sta je ingeschreven met een specialisatie? Dan moet je iedere drie jaar een verplichte nascholing volgen. Bijvoorbeeld bij elektrisch ontharen, permanente make-up en camouflage.

Voor sommige behandelingen, zoals tegen acne of camouflage, kunnen je klanten een vergoeding krijgen van hun zorgverzekeraar. Je moet dan wel een diploma hebben om die behandeling te mogen uitvoeren. Ook moet je je met deze specialisatie inschrijven bij ANBOS.

Risico’s afdekken

Als ondernemer loop je meer risico dan als je in loondienst werkt. Gaat er bijvoorbeeld iets mis bij het aanbrengen van permanente make-up, dan ben jij verantwoordelijk. Onderzoek welke risico’s zje loopt en hoe je je daartegen kunt indekken. Met algemene voorwaarden bijvoorbeeld, zodat de afspraken die gelden bij jouw behandelingen voor elke klant duidelijk zijn. Gebruik de voorwaarden van ANBOS of stel je eigen algemene voorwaarden op.

Daarnaast kun je verzekeringen afsluiten voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Zo dekt een aansprakelijkheidsverzekering letselschade en beschermt een inventarisverzekering tegen inbraak in je salon. Ook kun je je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

KVK Verzekeringscheck

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als starter te maken met: