Een eigen schoonheidssalon beginnen

Je gaat voor jezelf beginnen in de beautywereld. Als je een eigen schoonheidssalon opzet, moet je van alles regelen. Bijvoorbeeld een werkruimte, je inschrijving bij KVK en verzekeringen. Lees hier waar je aan moet denken als je aan de slag gaat als zelfstandig schoonheidsspecialist.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Voor alle starters geldt: als je een eigen bedrijf start, moet je een bedrijfsnaam en rechtsvorm kiezen en je bedrijf inschrijven bij KVK. In dit artikel lees je welke onderwerpen specifiek voor schoonheidsspecialisten van belang zijn.

Opleiding

Om een schoonheidssalon te beginnen, heb je geen diploma nodig. Toch is het verstandig om een erkende opleiding Schoonheidsverzorging af te ronden. Dit kan een mbo-opleiding zijn of een branche erkende opleiding bij een particulier opleidingsinstituut. Dan weet je zeker dat je je werk op een professionele manier uitvoert. En weten je klanten dat je de juiste kennis hebt. Ook kun je je met een erkend diploma op zak aansluiten bij brancheorganisatie ANBOS of De Huidprofessional.

Een opleiding tot schoonheidsspecialist duurt meestal één of twee jaar. Daarnaast zijn er verschillende cursussen en trainingen die je kunt volgen na het behalen van je diploma. Denk aan een cursus bruidsmake-up of brow lamination. Als je je wilt specialiseren kun je erkende specialisaties behalen, zoals Acne, Camouflage en Elektrisch Ontharen. 

Ondernemingsplan

Levert je salon straks genoeg inkomen op? Een ondernemingsplan helpt je te onderzoeken of je plan voor een eigen schoonheidssalon haalbaar is. Het marketingplan is onderdeel van je ondernemingsplan. Daarin beschrijf je hoe je reclame maakt voor je bedrijf en hoe je klanten vindt.

Aantal schoonheidssalons/beautysalons in Nederland. Bron KVK. Stand per 01-01.
202016.438
202117.268
202217.956
202318.335
20.2418.876

 

Tarief

Het juiste tarief bepalen voor je behandelingen kan lastig zijn. Dit hangt onder meer af van wat anderen vragen. Wil je hetzelfde vragen of meer of  juist minder?

Als je al je kosten op een rij zet, kun je berekenen wat je minimaal moet vragen. Zet de inkopen voor je salon, je maandelijkse vaste lasten en wisselende kosten op een rij. Bekijk dan wat je moet verdienen om genoeg geld over te houden om van te leven. In een ideale situatie heb je geld over om reserves op te bouwen. 

Parttime ondernemen

Je kunt als schoonheidsspecialist een bedrijf starten naast je baan in loondienst. Dit geeft zekerheid over je inkomen en je bent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Controleer wel in je arbeidscontract of je een bedrijf mag beginnen naast je baan en overleg met je werkgever.

Locatie

Veel starters in de beautybranche beginnen vanuit huis. Je kunt er ook voor kiezen om bij klanten thuis, via stoelhuur of in een huur- of kooppand te starten. 

Een beautysalon aan huis

Starten vanuit huis gaat vaak makkelijk. Je hebt genoeg aan een lege kamer. Of je verbouwt je garage tot beautysalon. Bekijk of je bij een verbouwing gelijk kunt verduurzamen. Daarvoor zijn interessante aftrekregelingen zoals de KIA en EIA. Voordelen van starten vanuit huis zijn dat je geen reistijd, reiskosten en extra huurkosten hebt. Maar werk en privé liggen dichtbij elkaar, waardoor het lastig kan zijn afstand te nemen in je vrije tijd. Zoek voordat je van start gaat uit wat de voorwaarden voor een bedrijf aan huis zijn van je gemeente en van je hypotheekverstrekker of verhuurder.

Bij mensen thuis

Je kunt er ook voor kiezen om naar klanten toe te gaan voor een schoonheidsbehandeling. Je hebt dan geen eigen werkruimte nodig en kunt ook klanten behandelen die niet naar jou toe kunnen komen. Bereken je reiskosten door in je tarief.

Een pand huren of kopen

Als je een bedrijfsruimte huurt of koopt voor je eigen schoonheidssalon, controleer dan of deze ruimte voldoet aan jouw eisen en wensen. Hoeveel ruimte heb je nodig, wat moet er allemaal in komen, welke behandelingen wil je aanbieden en waar maak je de wachtruimte? Let bij het zoeken naar een pand op het energielabel. Een laag energielabel zoals A of B betekent een zuinig gebouw. Je energiekosten zijn een stuk lager in een goed geïsoleerd pand.

Een stoel huren

Bij stoelverhuur werkt je samen met een of meerdere andere ondernemers vanuit dezelfde bedrijfsruimte om kosten te besparen. Voor huur, inkoop en marketing bijvoorbeeld. Kies je voor een pand met andere ondernemers in de beautybranche, dan kun je je klanten meerdere diensten bieden.

Wetten en regels

Er is een aantal belangrijke wetten en regels waar je je als schoonheidsspecialist aan moet houden:

Kwaliteitsregisters

Het HUIDPRO-register en het SKIN-register zijn kwaliteitsregisters voor schoonheidsspecialisten. Heb je de juiste vakdiploma’s en doe je regelmatig bijscholingen, dan kun je je voor bepaalde behandelingen laten registreren. Voorbeelden van deze behandelingen zijn IPL- en laserbehandelingen.

Wet kwaliteit, klachten en geschillen

Onderzoek of je moet voldoen aan de eisen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Deze wet beschermt de klant, bijvoorbeeld als je een fout maakt bij een laserbehandeling of bij het plaatsen van permanente make-up.

Permanente make-up

Voor het plaatsen van permanente make-up moet je een vergunning aanvragen bij de GGD.

Vergoeding voor klant

Voor sommige behandelingen kunnen je klanten een vergoeding krijgen van hun zorgverzekeraar. Denk aan camouflagetherapie, elektrisch ontharen, of behandelingen tegen acne. Je moet wel een diploma hebben om die behandeling te mogen uitvoeren en ingeschreven zijn bij één van de kwaliteitsregisters.

Muziek in je salon

Draai je muziek in je salon? Dan krijg te maken met muziekrechten. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.

Afval scheiden

Bedrijfsafval moet je altijd scheiden. Denk daarbij aan papier en karton van dozen en verpakkingen. Maar ook folies, naalden, glazen verpakkingen en textiel moet je apart verzamelen. Bekijk de afvalwijzer voor bedrijven en ontdek welk afval je op welke manier moet scheiden.

Verbod op microplastics

Naast regels voor jou en je salon, gelden er regels voor de producten die je gebruikt. Sinds 17 oktober 2023 mag je bijvoorbeeld geen scrubcrèmes met microbeads meer verkopen. De komende jaren gaat het verbod voor microplastics voor steeds meer schoonheidsproducten gelden, zoals shampoo en make-up.

Openingstijden

In de winkeltijdenwet staat dat je salon open mag zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Wil je op andere tijden open zijn, dan moet je dat aanvragen bij je gemeente.

Brancheorganisaties 

Je kunt je als schoonheidsspecialist aansluiten bij brancheorganisatie ANBOSof De Huidprofessional. Hier kun je onder meer netwerken met vakgenoten en cursussen volgen. Je hebt een door de brancheorganisaties erkend diploma nodig om je te mogen aansluiten. 

Risico’s afdekken

Als ondernemer loop je meer risico dan als je in loondienst werkt. Gaat er bijvoorbeeld iets mis bij het aanbrengen van permanente make-up, dan ben jij aansprakelijk voor de gevolgen. Onderzoek welke risico’s je loopt en hoe je die kunt beperken. Dat kan bijvoorbeeld met algemene voorwaarden, zodat de afspraken die gelden bij jouw behandelingen voor elke klant duidelijk zijn. Gebruik de voorwaarden van één van de brancheorganisaties of stel je eigen algemene voorwaarden op.

Daarnaast kun je verzekeringen afsluiten, zoals een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een inventarisverzekering. Ook kun je je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

KVK Verzekeringscheck

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als starter te maken met: