Een schoonmaakbedrijf beginnen, zo pak je het aan
- Jeanine Hoekstra
- How to
- Bijgewerkt 27 maart 2025
- 3 min
- Starten
Heb je plannen om je eigen schoonmaakbedrijf te starten? In de schoonmaak is altijd werk, maar ook veel concurrentie. Het voordeel van een schoonmaakbedrijf opzetten is dat je klein kunt beginnen. Je hebt niet altijd veel geld nodig om te starten. Lees waar je aan moet denken als je een schoonmaakbedrijf begint.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 6 mei krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
Wat voor bedrijf je ook begint, je krijgt altijd te maken met administratie, verzekeringen, belastingen en inschrijving bij KVK. De onderwerpen in dit artikel zijn speciaal belangrijk voor starters in de schoonmaak:
Ondernemer of niet?
Of je je bij KVK moet inschrijven als ondernemer hangt af van een aantal eisen: de ondernemerscriteria.
Schoonmaken als ondernemer
Je ben ondernemer en moet je inschrijven bij KVK als je aan deze eisen voldoet:
- Je levert goederen of diensten. Als schoonmaker is je schoonmaakwerk jouw dienst.
- Je vraagt voor die dienst een prijs voor waaraan je geld verdient.
- Je maakt niet (alleen) schoon bij vrienden of familie, maar hebt ook andere klanten.
De Belastingdienst bepaalt of je ook je belastingaangifte als ondernemer moet invullen. Hiervoor zijn andere eisen. Met de van de Belastingdienst kom je erachter hoe dat voor jou zit.
Concurrentie
Het aantal schoonmaakbedrijven is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. In 2021 stonden er 21.506 schoonmaakbedrijven ingeschreven bij KVK. Op 1 januari 2025 waren dit er al 32.323. In de schoonmaak vind je vooral kleine bedrijven. Ruim zeventig procent van de bedrijven is een eenmanszaak.
Om te zorgen dat klanten voor jou kiezen, kun je specialist worden in bepaalde klussen. Bijvoorbeeld onderhoud van vloeren of glazenwassen. Kijk ook wat voor schoonmaakbedrijven er in je omgeving zijn. Zo weet je welke specialisten er nog missen.
Met de KVK Bedrijventeller zoek je gemakkelijk uit hoeveel andere schoonmaakbedrijven er in jouw woonplaats of regio zijn.
Vergunningen en diploma's
Je hoeft geen vergunning aan te vragen voor je schoonmaakbedrijf. Ook diploma’s zijn voor gewoon schoonmaakwerk niet verplicht. Doe je specialistisch schoonmaakwerk, zoals in de gezondheidszorg, graffiti verwijderen of gevelonderhoud? Dan is het wel slim om daarvoor een cursus te volgen. Zo laat je je klanten zien dat je precies weet hoe je dit schoonmaakwerk het beste aanpakt.
Keurmerken
Er zijn ook keurmerken voor schoonmaakbedrijven. Hiermee bewijs je dat je bedrijf goed werk levert. Je kunt deze keurmerken aanvragen bij Schoonmaken is een Vak! (SieV!) en Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB).
Er zijn ook cursussen en opleidingen over een schoonmaakbedrijf beginnen. Deze zijn niet verplicht, maar kunnen je wel op weg helpen.
Risico's voor je gezondheid en veiligheid
In de schoonmaak loop je risico's voor je gezondheid en veiligheid. In schoonmaakmiddelen zitten vaak gevaarlijke stoffen. En het werk kan lichamelijk zwaar zijn. Begin je een glazenwassersbedrijf? Dan werk je vaak op hoogte. Ook dat brengt risico’s met zich mee.
Op de website van vind je informatie over de risico’s van werken in de schoonmaak. Je leest er hoe je die risico’s kunt verkleinen. Er zijn ook verzekeringen, zodat je niet zelf hoeft te betalen als er iets misgaat.
KVK Verzekeringscheck
Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van verzekeringen voor je schoonmaakbedrijf.
Belastingen
Als ondernemer in de schoonmaak ben je btw-plichtig. Dat betekent dat je btw in rekening moet brengen aan je klanten. En dat je aangifte doet voor de omzetbelasting. Voor schoonmaakwerk in woningen geldt het lage btw-tarief van negen procent. Voor schoonmaakwerk aan de buitenkant van woningen en voor specialistische schoonmaak en glasbewassing geldt het hoge tarief van 21 procent. Als een gebouw voor minimaal vijftig procent bewoond is, mag je voor glasbewassing binnen het lage btw-tarief rekenen.
Rekentool uurtarief
Wil je weten hoeveel geld je per uur kunt vragen? Gebruik de KVK rekentool uurtarief. Daarmee bereken je jouw uurtarief op basis van het inkomen dat je wilt verdienen.
Kleineondernemersregeling: geen btw-plicht
Is je omzet minder dan 20.000 euro per jaar? Dan kun je je aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je bent dan vrijgesteld van btw en hoeft geen btw in rekening te brengen. Je doet geen aangifte omzetbelasting en kunt zelf ook geen btw terugvragen.
Over de winst uit je bedrijf doe je jaarlijks aangifte inkomstenbelasting.
Personeel
Heb je teveel werk voor jou alleen? Bekijk dan of je personeel kunt inhuren. Dat kan ook als je een eenmanszaak hebt.
Als je personeel in dienst , moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst en KVK. Je moet dan namelijk loonheffingen betalen. Ook moet je je houden aan de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) in het schoonmaak- en . Hierin staan wat de rechten en plichten zijn van werkgevers en werknemers in de schoonmaak. Wil je geen personeel aannemen? Je kunt ook samenwerken met andere zzp'ers.
Algemene startersinformatie
Behalve de onderwerpen en regels in dit artikel krijg je ook te maken met:
- een ondernemingsplan schrijven
- een administratie opzetten
- financiering vinden
- een bedrijfsnaam bedenken
- een marketingplan maken