Kan ik als kind een eigen bedrijf starten?

Je zit op de basisschool en hebt een goed idee voor een eigen bedrijf. Je wilt bijvoorbeeld armbandjes verkopen, websites bouwen of de hond uitlaten van mensen met weinig tijd. Maar kan dat zomaar, een eigen bedrijf beginnen als je nog geen achttien bent?

KVK Start Event online: aan de slag

Net gestart met jouw onderneming? Alle informatie op een rij.

Meld je gratis aan

Toestemming van je ouders

Het antwoord is: ja, dat kan. Als kind kun je je eigen bedrijf starten, maar je mag niet zomaar alles doen. Dat komt omdat je nog geen achttien bent. Met andere woorden: je bent minderjarig. En voor jou als minderjarige geldt dat je voor grote beslissingen toestemming moet vragen aan je ouders. Bijvoorbeeld als je online een bestelling voor je bedrijf wilt doen, een zakelijke bankrekening wilt openen of geld wilt uitgeven aan reclame maken op social media.

Inschrijven bij KVK 

Alle bedrijven in Nederland staan ingeschreven bij KVK. Het kan zijn dat jij je bedrijf ook moet inschrijven, maar dat is niet altijd nodig. Het hoeft niet als je maar een paar keer per jaar geld verdient of alleen verkoopt aan familie en vrienden. Maar verkoop je bijvoorbeeld iedere week eieren langs de deur in jouw buurt? Dan heb je meerdere vaste klanten en verdien je regelmatig geld. In zo’n geval moet je je wel inschrijven bij KVK. Twijfel je of je je moet inschrijven? Bel samen met een van je ouders of verzorgers het KVK Adviesteam voor meer informatie.

Video

Omzetbelasting, boekhouding, kostprijs, leverancier. Hoe krijg je orde in de chaos? Razende reporter Sebas checkt het voor je bij de jonge ondernemers van foodtruck Cugine en sneaker artist Mr Moz.
 

Jong ondernemen: lastige begrippen

Houd je aan de regels 

Of je nu online zelfbedrukte t-shirts verkoopt, of optreedt als dj: iedereen die een bedrijf begint moet zich aan regels houden. Volg het stappenplan bedrijf starten onder de 18 om te weten welke regels voor jou gelden.

Informatie voor ouders 

Vertel je ouders over je plan om een bedrijf te starten. Ze vinden het misschien spannend en hebben veel vragen. Laat ze daarom deze informatie voor ouders lezen.