Bedrijf starten met een Wajong of WIA-uitkering

Wil je beginnen met ondernemen en heb je een Wajong of WIA-uitkering? En heb je misschien ondersteuning nodig? Er zijn regelingen die je helpen bij de start van je bedrijf. Soms hebben je inkomsten als ondernemer invloed op de hoogte van je uitkering. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Starten met een uitkering

Ontvang je een uitkering van de Wajong, WIA, WAO, WAZ of Ziektewet? Dan is de eerste stap een afspraak maken met je begeleider van UWV. Je vertelt wat je plannen zijn en samen onderzoeken jullie of ondernemerschap iets voor jou is. Maak vervolgens afspraken met je begeleider over het traject en bespreek de voorwaarden. De inkomsten van je bedrijf worden vaak verrekend met je uitkering.

Voorschot

Vaak is de uitkering die je krijgt een voorschot voor dat jaar en berekent UWV pas in het volgende kalenderjaar op welk bedrag je echt recht had. De inkomsten van je bedrijf worden dan gedeeld door het aantal maanden dat je in je bedrijf werkzaam was. Zo wordt berekend op hoeveel aanvulling je per maand recht had en of je te veel of te weinig hebt gekregen. Bespreek dit goed met je begeleider van UWV, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lening

Heb je geld nodig voor de start van je bedrijf en lukt het niet om dit te lenen bij een bank? Dan kan UWV helpen met een lening:

  • Starterskrediet: een lening voor kosten voor hulpmiddelen.
  • Voorbereidingskrediet: een lening om kosten te betalen die je maakt voor het voorbereiden van de start van je bedrijf.

Heb je extra ondersteuning of hulpmiddelen nodig? Denk aan een aangepaste bureaustoel of een gebarentolk. Soms kun je daarvoor van UWV een vergoeding krijgen.

Verzekeren bij ziekte of arbeidsongeschiktheid

Met een eigen bedrijf ben je niet automatisch verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat kan voor financiële problemen zorgen als je langere tijd niet kunt werken. Je moet hier dus zelf iets voor regelen.

Het kan zijn dat je vanwege je uitkering te maken krijgt met strenge regels of hoge premies bij verzekeringsmaatschappijen. Kijk dan of je je via UWV kunt verzekeren.

Speciale voorwaarden startersaftrek

Startende ondernemers hebben recht op startersaftrek. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Er geldt een aantal voorwaarden. Zo moet je het urencriterium halen: een minimum aantal uren die je aan je bedrijf werkt. Het urencriterium is 1.225 uur, maar als je een uitkering hebt, kom je misschien in aanmerking voor een verlaagd urencriterium. Je moet dan minstens 800 uur per jaar aan je bedrijf besteden.

Hulp bij het ondernemen

Er zijn organisaties die hulp bieden bij de start van je bedrijf. Zoals Onbeperkt Ondernemend. Hier kun je terecht voor een mentor die je een jaar coacht bij het opzetten van je bedrijf.

Belangenorganisatie Incluvisie helpt je de mogelijkheden van het ondernemerschap onderzoeken. Incluvisie geeft informatie en brengt je in contact met andere ondernemers die vanuit een WIA, Wajong of andere uitkering ondernemen.

Bedrijf aan huis

Als je vanuit een uitkering start, kan het toegankelijker zijn om je bedrijf aan huis te beginnen. Als je aanpassingen nodig hebt aan je werkruimte, dan heb je die thuis misschien al gedaan. Controleer wel in het bestemmingsplan van de gemeente of je een bedrijf aan huis mag starten.

UWV biedt verschillende voorzieningen om je werk thuis te doen. Zoals hulpmiddelen en aanpassingen aan de werkplek.  

Vervoer

Start je niet vanuit huis, of moet je voor een afspraak ergens naartoe, dan heeft UWV regelingen voor vervoer. Denk aan een vergoeding voor taxikosten.

Veerkracht loont: van tegenslag naar eigen bedrijf

Dit moet je ook weten

Als startende ondernemer krijg je ook te maken met: