Alles over het beginnen van een bed & breakfast

Je hebt kamers leeg staan in je huis en je vindt het leuk om mensen om je heen te hebben. Dan kun je je eigen bed & breakfast beginnen. Waar krijg je mee te maken en waar moet je op letten als je in je eigen woning een B&B start? Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Een bed & breakfast is vaak een kleine ruimte, geschikt voor overnachting met ontbijt. Je begint een B&B in je huis of een bijgebouw ervan. De hoofdfunctie van je woning blijft wonen, maar heeft als nevenfunctie ‘het verstrekken van logies’. Over het algemeen schrijf je je B&B in bij KVK en breng je btw en toeristenbelasting in rekening bij je gasten.

Mag je zomaar een B&B beginnen?

Om erachter te komen wat je moet regelen is het raadzaam vooraf contact op te nemen met je gemeente. De gemeente kan je namelijk alles vertellen over het bestemmingsplan en het plaatselijke beleid. Maar dat is lang niet alles. In dit handige stappenplan vind je alle informatie over bijvoorbeeld verbouwen, brandveiligheid, nachtregister, milieuregels, vergunningen en toeristenbelasting.

Per gemeente kan de regelgeving voor B&B's verschillen. De gemeente Amsterdam heeft regels opgesteld waar een B&B aan moet voldoen. Amsterdam Gastvrij heeft deze regels vertaald in duidelijke tips. Informeer bij jouw gemeente naar de regels die daar gelden.

Parttime ondernemen

Een eigen B&B kan een leuke bijverdienste zijn. Je kunt je B&B prima runnen naast je vaste baan. Steeds meer mensen starten parttime een bedrijf. Het heeft voordelen en nadelen om naast een vast inkomen in je vrije tijd een eigen bedrijf op te bouwen. Zo loop je minder risico, omdat je nog een bron van inkomsten hebt. Maar je hebt wel een stuk minder vrije tijd.

Gasten vinden en binden

Als je je eigen B&B hebt, wil je ook gasten ontvangen. Hoe klein ook, marketing is dan belangrijk. Breng je B&B onder de aandacht bij potentiële gasten. Onderzoek daarvoor eerst wie je doelgroep is en hoe jij hun aandacht trekt op het moment dat zij op zoek gaan naar een B&B. Een eigen website is handig omdat gasten zo al een eerste indruk kunnen krijgen. Daarnaast speelt social media een grote rol.

Veel B&B’s kiezen ervoor om hun kamers via een online platform aan te bieden. Zo’n platform brengt vraag en aanbod bij elkaar. Je betaalt hiervoor meestal een percentage van je logeerprijs. De gasten zijn jouw ambassadeurs. Schrijven zij positieve reviews op het platform? Dan zorgt dat weer voor nieuwe gasten. Let wel op. Om je aan te sluiten bij een online platform heb je meestal een KVK-nummer en btw-nummer nodig. Deze krijg je zodra je je inschrijft bij KVK.

Samenwerken met lokale initiatieven

Zoek de samenwerking op met het plaatselijke VVV-kantoor, lokale toeristische attracties of musea. En probeer aan te haken bij evenementen in de regio. Samenwerken met andere B&B’s in de regio kan ook heel goed uitpakken. Je kunt dan namelijk naar elkaar doorverwijzen bij drukte én samen promotionele activiteiten organiseren.

Tip!  Stichting bed & breakfast Nederland heeft als doel de kwaliteit en het imago van bed & breakfast locaties in Nederland te verbeteren. Zij hebben ook een classificatieregister waarvoor je je B&B aan kunt melden.

Verhuur van je privé-accommodatie

Sinds de opkomst van AirBnB is het verhuren van een privéruimte via een online platform populair. Wil jij een privéruimte verhuren via een online platform? Zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de lokale wetten en regels van de gemeente waar je verhuurt. Per gemeente kan dit beleid verschillen. Zo kan er sprake zijn van een maximaal aantal te verhuren nachten per jaar. Of blijkt dat jij je woning helemaal niet mag aanbieden voor verhuur.

Verhuur via een online platform wordt over het algemeen niet gezien als een onderneming. Jouw inkomsten geef je op aan de Belastingdienst als ‘Inkomsten uit overige werk’.

Feitjes en weetjes

  • Op 1 januari 2022 telt Nederland 6.445 B&B’s. Dat is een groei van bijna 55 procent ten opzichte van 2017.

(Bron: KVK Handelsregister)

  • Vaak is de B&B een nevenactiviteit van een bestaande onderneming, zoals een landbouwbedrijf of kunstatelier. Of het is een bijverdienste naast een baan.
  • Met de KVK Bedrijventeller zie je hoeveel concurrentie er in jouw regio is. 
  • Een B&B kan ten koste gaan van je privacy. Je krijgt steeds vreemden over de vloer en je moet vaak klaarstaan voor je gasten. Je moet het daarom wel écht leuk vinden.
  • Een goede planning is noodzakelijk. Privé en zakelijk lopen door elkaar heen. Toch is het belangrijk dat je telefonisch, per mail en via social media zo goed mogelijk bereikbaar bent voor je gasten. En vergeet niet dat je persoonlijk aanwezig moet zijn op het moment dat je gasten aankomen.
  • Bied je naast het ontbijt ook ter plekke maaltijden en/of dranken aan, dan heet het geen B&B, maar een pension of hotel. En daarvoor heb je een horecabestemming nodig. Een term waar je dan vast al van gehoord hebt is HACCP. Zoek goed uit wat het starten van een horecaonderneming voor jou betekent.
  • Ook reviews zijn steeds belangrijker. Jouw gasten vertellen hoe ze het bij jou hebben ervaren. Het investeren in goede bedden en een schone badkamer draagt bij aan een positieve ervaring. Het gebruik van bijvoorbeeld verse (streek)producten bij het ontbijt scoort ook hoog bij gasten.
  • Houd je een gastenbestand bij voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief, dan krijg je te maken met de privacywet AVG.

Wel of geen ondernemer?

Verhuur je regelmatig kamers aan verschillende gasten tegen een commerciële prijs, dan is dat volgens de wet een onderneming. Toch kan het er in de praktijk soms anders uitzien. De Belastingdienst hanteert bijvoorbeeld andere criteria voor een onderneming. Check daarom of je activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.

Tip: test je ondernemersvaardigheden met de KVK Krachtmeting en ontdek of jij klaar bent voor het ondernemerschap.

Je B&B inschrijven bij KVK

Iedere ondernemer moet zich inschrijven bij KVK. Hiervoor moet je online een inschrijfformulier invullen. Vervolgens maak je een afspraak op een van de KVK-kantoren om de inschrijving officieel te maken. Verdiep je vooraf in een passende rechtsvorm. Veel starters kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Voordat je langskomt om de inschrijving officieel te maken, vul je het online inschrijfformulier in. KVK geeft na inschrijving je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen twee weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post. Je betaalt een inschrijfvergoeding.

Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, moet je btw-aangifte doen. Dit doe je elk kwartaal. Tip: download de Btw-Alert app van de Belastingdienst die jou eraan herinnert wanneer je btw-aangifte moet doen.
Daarnaast doe je een keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting. Lees alles over belastingen voor starters

Tip! Zet een zakelijke administratie op en open een aparte bankrekening voor je bedrijf. Zo houd je zakelijk en privé mooi gescheiden.