Alles over het beginnen van een bed en breakfast

Als eigenaar van een bed & breakfast verhuur je een of meerdere kamers in je huis. Of in een bijgebouw, zoals een omgebouwde schuur. En meestal zorg je dat er in de ochtend ook een lekker ontbijt klaarstaat voor je gasten. Heb je een B&B, dan ben je waarschijnlijk ondernemer en moet je je inschrijven bij KVK. Ook moet je je houden aan de regels voor B&B's. Lees hier welke dat zijn.

KVK Start Event: zo vind je klanten

Ontdek jouw volgende stap om nieuwe klanten te vinden tijdens dit online event op 8 oktober.

Meld je aan

Aantal B&B's groeit

Het aantal bed & breakfasts in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. Op 1 januari 2024 stonden er 3.243 B&B's in het KVK Handelsregister.

JaarAantal B&B's
20202.557
20212.786
20222.977
20233.104
20243.243

Mag je zomaar een B&B beginnen?

Normaal gesproken heeft je huis alleen de functie ‘wonen’. Maar je huis kan de extra functie ‘het verstrekken van logies’ krijgen als je een bed & breakfast begint. Of je kamers mag verhuren, bepaalt de gemeente. Meestal moet je hiervoor een vergunning aanvragen.

Per gemeente kunnen de regels verschillen. Soms is er een maximum aantal bedden of kamers dat je mag aanbieden. Ook zijn er gemeentes die een gemeenschappelijke ruimte voor de gasten verplichten. Of je kamers mogen niet groter zijn dan een bepaald aantal vierkante meters. Vaak vind je op de website van je gemeente welke regels er gelden. Bekijk ook het omgevingsplan.

Inschrijven bij KVK

Als je ondernemer bent, moet je je inschrijven bij KVK. Kijk of je voldoet aan de ondernemerscriteria. Gemeentes geven vaak alleen toestemming aan B&B’s die ingeschreven zijn bij KVK. Dit noemen ze ook wel bedrijfsmatige exploitatie.

Vergunningen en eisen voor bed & breakfasts

Als je een B&B begint kun je te maken krijgen met verschillende eisen en vergunningen. Denk aan een vergunning om te verbouwen of vergunning voor brandveiligheid. Serveer je ontbijt? Dan moet je een voedselveiligheidsplan (HACCP) hebben. In een nachtregister moet je bijhouden wie er in je B&B blijven logeren.

Alles over vergunningen en eisen voor B&B’s lees je op het Digitaal Ondernemersplein.

Kosten

Een bedrijf beginnen kost geld. Hoeveel? Dat hangt van allerlei zaken af:

  • Begin je de B&B in het huis waar je nu woont of moet je een nieuw, groter huis kopen?
  • Is het nodig om te verbouwen? En zo ja, kun je dat zelf of moet je er iemand voor inhuren?
  • Richt je de kamers in met tweedehands spullen of koop je alles nieuw?

Houd behalve deze opstartkosten ook rekening met maandelijkse kosten, zoals:

  • Gas, water en licht
  • Schoonmaak
  • Internet
  • Producten voor het ontbijt
  • Verzekeringen
  • Marketing

Zet alle kosten op een rij in een financieel plan, zodat je weet hoeveel geld je nodig hebt om van start te gaan en hoeveel kosten je maandelijks maakt.

Kamerprijs bepalen

Om genoeg geld te verdienen aan je B&B, is het belangrijk dat je de juiste kamerprijs vaststelt. Weeg daarbij mee:

  • hoe populair de locatie is waar je zit
  • welke voorzieningen en service je aanbiedt
  • hoe groot de kamer is
  • wat je maandelijkse kosten zijn
  • wat andere B&B’s in de omgeving vragen

Bedenk ook hoeveel nachten de kamers per jaar bezet zullen zijn. Hoe populair je bed & breakfast ook is, je zult niet 365 nachten per jaar volgeboekt zijn. En je bent als eigenaar zelf niet altijd beschikbaar, vanwege ziekte of vakantie bijvoorbeeld. Heb je iemand die jou op die momenten kan vervangen of is de B&B dan dicht?

Werk-privébalans

Met een bed & breakfast verblijven je gasten in of bij je huis en dat heeft meer invloed op je privéleven dan de meeste soorten bedrijven. Maar werk en privé kun je op allerlei manieren scheiden. Maak bijvoorbeeld een aparte ingang voor je gasten. Of scherm een deel van de tuin voor hen af. Zo is duidelijk wat jouw privéruimte is.

Hoewel je je gasten zo goed mogelijk van dienst wilt zijn, hoef je niet ieder moment van de dag voor ze bereikbaar te zijn. Geef duidelijk aan op welke tijden en hoe je bereikbaar bent voor vragen en verzoekjes. Dan zal het voor je gasten geen probleem zijn dat je bijvoorbeeld ’s avonds ongestoord met je gezin aan tafel wilt zitten voor het eten.

Boekingen en promotie

Als je alle vergunningen hebt geregeld en je B&B hebt ingericht, is het tijd voor de eerste boekingen. Hoe ga je die beheren? Je kunt zelf een website maken en daarop een boekingsmodule zetten. Of je meldt je bij online platforms zoals AirBnB, Booking.com of Bedandbreakfast.nl. Je betaalt dan vaak wel een bepaald bedrag per boeking aan het platform.

Om je B&B te adverteren op een online platform heb je meestal een KVK-nummer en btw-id nodig. Die krijg je als je je inschrijft bij KVK.

Stichting Bed & Breakfast Nederland

Je kunt je ook aanmelden bij Stichting Bed & Breakfast Nederland. Deze stichting wil de kwaliteit en het beeld van bed & breakfasts in Nederland verbeteren. Dat doen ze met een systeem: na een controle van de stichting krijg je één tot en met vijf tulpen, die aangeven wat de kwaliteit van jouw B&B is.

Samenwerken

Een andere manier om je bed & breakfast te promoten is samenwerken met het plaatselijke toerismebureau, toeristische attracties of restaurants in de buurt. En probeer aan te haken bij evenementen in de regio. Je kunt ook samenwerken met andere B&B’s. Denk aan samen adverteren of naar elkaar doorverwijzen bij drukte.

Belastingen voor B&B's

B&B’s en andere bedrijven die overnachtingen aanbieden, moeten toeristenbelasting betalen. Dit is een bedrag per nacht of dag voor elke toerist die van buiten de gemeente komt. Je doet bij de gemeente aangifte voor de toeristenbelasting.

Daarnaast doe je aangifte voor de omzetbelasting (btw). Logies en ontbijt vallen onder het 9%-tarief van de btw. Net als werknemers in loondienst doe je jaarlijks aangifte inkomstenbelasting. Daarbij geef je je winst op.

Videoserie: in 10 stappen naar een eigen bedrijf

De informatie in dit artikel gaat speciaal over het starten van een bed & breakfast. Wil je meer weten over een bedrijf starten in het algemeen? Kijk dan ook de videoserie In 10 stappen naar een eigen bedrijf.