Waarom moeten verenigingen en stichtingen UBO’s inschrijven?
- Vraag en antwoord
- Bijgewerkt 17 juli 2025
- 1 min
- Veilig zakendoen
Fraude, misdaad en het betalen van terrorisme tegenhouden: dat zijn de belangrijkste doelen van het UBO-register. Ben je bijvoorbeeld penningmeester van een moestuinvereniging? Of zit je in het bestuur van de lokale voetbalclub? Dan denk je misschien niet meteen aan het inschrijven van UBO’s. Toch is dat voor alle stichtingen en veel verenigingen verplicht.
Bescherm je bedrijf
In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.
UBO is een afkorting van ‘Ultimate Beneficial Owner’. In het Nederlands noemen we dat een ‘uiteindelijk belanghebbende’. Dat is iemand die de uiteindelijke eigenaar is van een organisatie of die de uiteindelijke beslissingen mag nemen in een organisatie. Denk aan leden van het bestuur of mensen die meer dan 25% van de aandelen hebben.
Fraude, misdaad en terrorisme voorkomen
Alle Europese landen moeten een UBO-register hebben. KVK houdt dit register bij in Nederland. De UBO-gegevens maken duidelijk wie de besluiten nemen in een organisatie. Ook helpt deze informatie bij het vaststellen wie de meeste voordelen hebben van bepaalde acties of keuzes. Daarmee kan de politie bijvoorbeeld makkelijker onderzoeken of er dingen gebeuren die van de wet niet mogen. Denk aan fraude, misdaad en het betalen van terrorisme.
Voor wie is inschrijven verplicht?
Alle stichtingen en de meeste verenigingen moeten UBO’s inschrijven. Ook als de vereniging weinig geld heeft.
Er zijn twee uitzonderingen. Deze verenigingen hoeven géén UBO’s in te schrijven:
- Verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid zonder onderneming
- Verenigingen van eigenaars (vve)
Voorkom boete
Schrijf je geen UBO’s in voor je vereniging of stichting en ben je dit wel verplicht? Dan kun je een boete krijgen van maximaal 22.500 euro. Bureau Economische Handhaving controleert de inschrijvingen.
UBO’s inschrijven
Bereid je goed voor, zodat je in één keer de UBO’s kunt inschrijven. Inschrijven doe je via de UBO-opgave. Als je tekenbevoegd bent voor een vereniging of stichting, dan kun je bekijken wie er al als UBO's zijn ingeschreven. Tekenbevoegd betekent dat je officieel inschrijvingen, wijzigingen en uitschrijvingen in het Handelsregister voor de vereniging of stichting mag doen. Bekijk ook eens deze voorbeelden die je op weg helpen bij het bepalen van UBO’s.
Bestuurswissel
Verandert het bestuur van je vereniging of stichting? Geef deze wijzigingen binnen een week aan ons door. Pas eerst de gegevens aan in het Handelsregister en geef daarna de wijzigingen door in het UBO-register.
Een laatste tip: check regelmatig je gegevens in het Handelsregister en werk deze bij als het nodig is.