Wisseling bestuur van een stichting, vereniging of VvE

Lees hoe je een nieuwe functionaris inschrijft, een huidige functionaris uitschrijft of de gegevens van een functionaris aan kunt passen.

Hoe geef ik een wijziging in het bestuur door?

Als je een vereniging, stichting of VvE zonder commerciële activiteiten/onderneming hebt, kun je je wijziging volledig digitaal doorgeven. Klik hiervoor op de link ‘wijziging bestuur doorgeven’ onderaan de pagina. Je kunt per keer:

  • maximaal vijf nieuwe bestuurders inschrijven.
  • maximaal tien huidige bestuurders uitschrijven.
  • maximaal tien gegevens van huidige functionarissen wijzigen.

Volg de stappen en upload bestanden als dat wordt gevraagd.

Ondertekenen voor de wijziging

Alle wijzigingen in het bestuur onderteken je door te bevestigen met DigiD.

Functionaris uitschrijven

Schrijf je een functionaris uit? Dan mag de functionaris die afscheid neemt of een andere nog ingeschreven functionaris tekenen voor akkoord.

Ga jij zelf weg als functionaris en neemt iemand anders jouw plaats in? Schrijf dan eerst de nieuwe functionaris in voordat je jezelf uitschrijft. Als jij al uitgeschreven bent, kun je niet meer akkoord tekenen voor toetreding van de nieuwe functionaris.

Functionaris inschrijven

Schrijf je een of meerdere nieuwe functionarissen in? Dan krijgt iedere nieuwe functionaris een e-mail van KVK. In de mail zit een link naar een formulier waarmee de nieuwe functionaris voor akkoord kan tekenen. Nadat alle nieuwe functionarissen hebben ondertekend, krijgt een functionaris die al staat ingeschreven als laatste een mail met een link. Als deze persoon ook getekend heeft wordt de wijziging officieel doorgegeven aan KVK. Wij verwerken de wijziging binnen 2 werkdagen.

Heeft jouw stichting, vereniging of VvE wel commerciële activiteiten/een onderneming? Dan moet elke nieuwe functionaris bij een KVK-kantoor langskomen om zich te legitimeren. Ook in dit geval volg je alle stappen via de link onderaan de pagina. Aan het einde van het proces staat hoe je een afspraak kunt maken en wat je moet meenemen. 

Functionarisgegevens wijzigen

Wijzig je de gegevens van een functionaris? Dan mag iedere al ingeschreven functionaris tekenen voor akkoord.

Let op adres vertrekkende bestuurder

Is het adres van de stichting, vereniging of VvE ook het adres van een vertrekkende bestuurder? Dan moet je ook een adreswijziging voor de stichting, vereniging of VvE doorgeven. Controleer gelijk of alle andere contactgegevens nog actueel zijn.

Controleer gevolgen wijziging voor UBO-registratie

Heeft jouw stichting of vereniging de UBO’s ingeschreven in het UBO-register? Dan moet je je UBO-registratie actueel houden. Via de online UBO-opgave controleer je of de nieuwe bestuurder een UBO is. Je kunt hier ook een uitschrijving of wijziging in het UBO-register doorgeven.

Voor een VvE en een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid die geen onderneming heeft, kun je geen UBO’s inschrijven.

Gevolgen (financiële) instellingen

Het wijzigen van bestuursleden kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld vergunningen van de gemeente, financiering, verzekeringen, pensioenfonds of bankrekening van je stichting of vereniging. Raadpleeg de website van de desbetreffende (financiële) instelling welke stappen je moet volgen bij het wijzigen van bestuursleden.