Is de overname financieel haalbaar?
- Jelle van der Walle
- How to
- 21 mrt 2023
- Bijgewerkt 18 nov 2022
- 1 min
- Verkopen en overnemen
- Geldzaken
Als je een bedrijf wil overnemen, moet dit ook in financieel opzicht interessant en haalbaar zijn. Hiervoor moet je aan alle verplichtingen kunnen voldoen, een inkomen uit het bedrijf kunnen halen én de mogelijkheid hebben op termijn te groeien. Maar hoe kom je erachter of de beoogde overname voor jou financieel haalbaar is? Met onderstaande inzichten krijg je het antwoord op die vraag.
Toekomstverwachtingen
Je kent de vraagprijs en hebt inzicht in de omzet, kosten, waarde van de voorraad en bedrijfsapparatuur. Maar gelden die cijfers ook als jij eenmaal de eigenaar bent? Het antwoord op die vraag is nee. En daarom is het belangrijk deze cijfers om te zetten naar jouw situatie als toekomstig eigenaar. Dit heet normaliseren.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat door jouw frisse blik en nieuwe aanpak de omzet flink stijgt. Maar het kan ook gebeuren dat de omzet flink daalt, bijvoorbeeld vanwege de persoonlijke band tussen de voormalige eigenaar en zijn klanten. Bij de beslissing van de klanten waar zij de order plaatsen speelde deze gunfactor een rol. Bouw dat maar weer eens op als nieuwe eigenaar.
Cijfers alleen zeggen niet alles. Het is ook goed om het bedrijf te spiegelen aan branchegemiddelden. Ook wel benchmark genoemd. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de verhouding tussen omzet en de grootte van het pand of het aantal personeelsleden totaal ‘buiten proportie’ is.
De kosten binnen het bedrijf kunnen er voor jou totaal anders uitzien dan voor de verkoper. Als je bijvoorbeeld de overname moet financieren, dan krijg je te maken met rente en aflossingen. Iets waar de verkopende partij wellicht helemaal niet mee te maken heeft. Deze verplichtingen drukken jouw winstgevendheid.
Een exploitatiebegroting maken
Omzet, kosten en winstverwachtingen beschrijf je in een exploitatiebegroting. Als je eenmaal alle cijfers onder de loep genomen hebt, kun je mogelijk onderbouwen wat voor jou de winstgevendheid en je inkomen uit het bedrijf zijn. Een belangrijk argument dus om al dan niet verder te gaan met het koopproces.
Financiering vinden
Vaak ligt de verkoopsom hoger dan alleen de waarde van de bedrijfsmiddelen of het pand. In dat geval zal een deel gefinancierd moeten worden, terwijl daar voor de bank geen zekerheid tegenover staat. Een particuliere investeerder, zoals een business angel, een familielid of bekende, kan dan uitkomst bieden.
Om naast je eigen inbreng de overige financiering rond te krijgen, zijn soms meerdere financieringsvormen nodig. Door de specifieke die bedrijfsovername kent, blijkt een overname soms toch realiseerbaar.
In een financieringsbegroting kun je een specificatie maken uit welke elementen de overnamesom is opgebouwd. Die totale overnamesom minus je eigen inbreng aan geld is dan je financieringsbehoefte.
Het belang van een overnameadviseur
Regelmatig onderhandelen koper en verkoper in hun enthousiasme al aan de keukentafel over de overnamesom. Na een goede interpretatie van de cijfers moeten jullie later in het proces soms toch kritische vragen aan elkaar stellen. Loop daarom niet te hard van stapel in de eerste gesprekken en laat een deskundige aanschuiven bij de onderhandelingen.