Bedrijf starten

Btw-nummer: alles wat je wil weten

Ga je starten als ondernemer? Dan heb je een btw-nummer nodig als de Belastingdienst je als ‘ondernemer voor de btw’ ziet. Hierbij maakt het niet uit in welke rechtsvorm je je bedrijf of beroep uitoefent. Ook als je als parttime ondernemer begint. Hier vind je antwoord op vragen rondom het btw-nummer, zoals wat het precies is, waarom je het nodig hebt en hoe je er aan komt.

Wat is een btw-nummer

Het btw-nummer wordt ook wel btw-identificatienummer genoemd. Het btw-nummer komt van de Belastingdienst en bestaat uit 14 tekens. Het btw-nummer bestaat uit:

 • de landcode NL
 • een RSIN/fiscaal nummer of Burgerservicenummer (BSN)
 • een toevoeging van 3 posities: B01 t/m B99

Een voorbeeld btw-nummer: NL001234567B01.

Waar vind ik mijn btw-nummer?

Bij inschrijving van je onderneming bij KVK heb je een tijdelijk (btw) nummer gekregen. De bevestiging van je btw-nummer ontvang je binnen 1 week schriftelijk van de Belastingdienst.
Als je je btw-nummer kwijt of vergeten bent, kun je dit niet opvragen bij KVK. Neem dan contact op met de Belastingtelefoon (0800-0543) en houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Wanneer heb ik een btw-nummer nodig

Een btw-nummer is nodig als je door de belastingdienst als 'ondernemer voor de btw' wordt gezien. Dit is vrijwel altijd zo.

Waarvoor heb ik een btw-nummer nodig

Je hebt het btw-nummer nodig om als ondernemer btw-aangifte (omzetbelasting) te kunnen doen. En bij inkoop en verkoop binnen de EU, is het btw-nummer nodig om de btw te verleggen van leverancier naar afnemer. Het btw-nummer moet op facturen worden vermeld. Verkoop je via internet of bied je daar je diensten aan? Vermeld je btw-nummer dan ook duidelijk op je website. Het btw-nummer vind je terug op post of formulieren van de Belastingdienst.

Hoe krijg ik een btw-nummer

Voor je btw-nummer hoef je niet langs bij de Belastingdienst. Je ontvangt je btw-nummer:

 • Bij de inschrijving van een eenmanszaak in het Handelsregister, ontvang je naast je KVK-nummer ook meteen je btw-nummer (onder voorboud van goedkeuring). Tenminste: als je op dat moment alle gegevens doorgeeft die de Belastingdienst nodig heeft. Van KVK krijg je direct een brief mee met het tijdelijke btw-nummer. Na een paar dagen ontvang je na goedkeuring van de Belastingdienst per post een bevestiging van het btw-nummer.
 • Als je een vof, maatschap of cv inschrijft in het Handelsregister ontvang je het btw-nummer binnen enkele dagen per post van de Belastingdienst.
Je ontvangt niet direct je btw-nummer als:
 • Je bij inschrijving niet alle, voor de Belastingdienst benodigde, gegevens hebt doorgegeven. De Belastingdienst gaat dan na of je ondernemer bent voor de btw. Je krijgt vervolgens binnen 5 werkdagen van de Belastindienst een btw-nummer.
 • Bij inschrijving van de onderneming, de startdatum van het bedrijf in de toekomst ligt. Je krijgt dan je btw-nummer binnen 5 dagen ná je startdatum.
 • Je onderneming niet in het Handelsregister kan worden ingeschreven. Meld je dan bij de Belastingdienst.

Een aantal activiteiten is vrijgesteld van btw. In dat geval ontvang je na inschrijving in het Handelsregister géén btw-nummer.

Een btw-nummer voor je stichting of vereniging

Een btw-nummer aanvragen voor een vereniging of stichting is alleen mogelijk als de vereniging of stichting voldoet aan de eisen van het ondernemerschap.
De Belastingdienst stelt uiteindelijk op basis van de inschrijving in het Handelsregister vast of er sprake is van een onderneming. Als er sprake is van een onderneming ontvang je schriftelijk het btw-nummer van de Belastingdienst. Je krijgt het btw-nummer voor een stichting of vereniging dus nooit direct bij KVK.
Bij twijfel of onduidelijkheden over de inschrijving zal de Belastingdienst contact met je opnemen.

Een btw-nummer voor je bv

Een besloten vennootschap (bv) is een rechtspersoon. Een bv oprichten gebeurt via een notaris. De notaris richt de bv op en schrijft deze in in het KVK Handelsregister. De Belastingdienst wordt hier automatisch over ingelicht en stuurt je vervolgens binnen 3 weken het btw-nummer.

Een btw-nummer aanvragen zonder inschrijving KVK

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister. Toch zijn er een aantal uitzonderingen:

 • stille maatschappen zonder onderneming
 • informele verenigingen
 • eenmanszaken met activiteiten die volgens het Handelsregister niet gelden als onderneming
 • buitenlandse rechtsvormen zonder vestiging in Nederland
 • open fondsen voor gemene rekening

Is één van de bovenstaande situaties van toepassing dan kun je je direct bij de Belastingdienst aanmelden en een btw-nummer aanvragen via het formulier 'Opgaaf Startende onderneming'.

Btw en zonnepanelen

Als je de btw wilt terugvragen van zonnepanelen dan hoef je je niet in te schrijven bij de KVK. De terugvraag van de btw gebeurt via het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders'.

Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken

Vanaf 1 januari 2020 krijgen eenmanszaken een nieuw btw-indentificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer (BSN). De nummers veranderen in verband met privacybescherming en identiteitsfraude.

Als particulier een btw-nummer aanvragen

Een btw nummer krijg je bij inschrijving van een onderneming bij de KVK, als je onderneming voldoet de eisen van het ondernemerschap. Als je géén onderneming hebt, dan kun je géén btw nummer aanvragen.

Wat is het btw-nummer van mijn klant of leverancier?

Wil je het btw-nummer van je zakenpartner weten? Vaak staat het nummer op de website van je klant. Neem anders contact op met het bedrijf. Het btw-nummer kun je namelijk alleen rechtstreeks van klant of leverancier ontvangen.
Controle van het btw-nummer is vooral van belang bij import uit en export naar een ander EU-land.

Hoe controleer ik een btw-nummer?

Wil je controleren of je met een ondernemer te maken hebt, of met een ondernemer die nog steeds als ondernemer bekend staat? Je kunt het btw-nummer van een Nederlandse of Europese klant controleren op de site de Europese Commissie. Ook naam- en adresgegevens van zakenpartners kun je hier nakijken.

Je btw-nummer uitschrijven of beëindigen

Je btw-nummer uitschrijven betekent dat je definitief stopt met je bedrijf. Je moet je bedrijf dan eerst uitschrijven bij KVK. KVK geeft dit door aan de Belastingdienst.
Hou er rekening mee dat dit administratief verwerkt moet worden. Het is dus mogelijk dat je nog een btw-aangifte moet doen. Ook moet je de administratie van je bedrijf afsluiten en een eindaangifte voor de omzetbelasting doen. In het stappenplan bedrijf stoppen, lees je wat je precies moet doen.

Het verschil tussen een btw-nummer en een KVK-nummer

Een KVK-nummer laat zien dat je officieel staat ingeschreven bij KVK. Dus dat je formeel een bedrijf hebt. Het btw-nummer is een nummer van de Belastingdienst en wordt ook wel btw-identificatienummer genoemd.

Meer informatie voor startende ondernemers vind je op de pagina 'Bedrijf starten of overnemen'.
Willeke Leensma

Als KVK-adviseur Start help ik graag startende ondernemers. Mijn specialiteiten zijn starten vanuit een uitkering, zzp en verzekeringen. Actualiteiten deel ik via het Startersmagazine en de Nieuwsbrieven Start en Ondernemersplein Rotterdam.

InspiratiePage