Een klus over de grens: de moeite waard of te veel gedoe?

Een buitenlandse klant vraagt je voor een klus. Het is niet zo ver weg en betaalt goed. Dus je gaat het liefst meteen aan de slag. Toch zou KVK-adviseur Annemarie Startman niet direct ‘ja’ zeggen. “Er komt veel meer geregel bij kijken dan je misschien zou denken.”

Maak van je exportplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren

Meld je aan

In de EU is er vrij verkeer van personen en goederen. Als mens kun je gaan waar je wilt. Maar diezelfde vrijheid geldt lang niet altijd voor ondernemers. Net over de grens kunnen de verschillen groot zijn. In een deel van België valt dat nog mee, een klus doen in Duitsland is een stuk ingewikkelder. Begin je daar zomaar, dan is de kans groot dat je problemen krijgt. “In Duitsland zijn veel meer regels dan in Nederland”, vertelt Startman. 

Boete

En dus zit er maar een ding op, volgens Startman: als je een aanvraag uit het buitenland krijgt, zoek dan eerst uit wat de regels in dat land zijn. “Voor je het weet, ligt de boete of aanslag op je deurmat. Dan kan het zomaar zijn dat je niets aan je klus overhoudt.”

Als je een boete krijgt, heb je voor niets gewerkt

Startman spreekt uit ervaring. Want als het gaat om klussen over de grens, bellen ondernemers vaak pas als er een probleem is. “Laatst nog. Een man met een klusbedrijf. Een bekende had hem om hulp gevraagd, net over de Duitse grens. Wat timmerwerk, badkamertje verbouwen, van alles wat. Want wij Nederlanders doen alles. Duitsland kent geen klusbedrijf. Die activiteiten zijn daar allemaal verschillende beroepen.”

Anders dan in Nederland zijn deze beroepen beschermd. Wat betekent dat je een diploma nodig hebt om zo’n ambacht uit te oefenen. Heb je dit niet, of kun je dit niet bewijzen, dan volgt een boete

Werken in Duitsland

Je moet dus aantonen dat je de juiste diploma’s hebt. Ervaring als leidinggevende telt ook. “Daar begint het papierwerk als je een klus aanneemt in Duitsland”, zegt Startman. Ze geeft aan dat bij werken in Duitsland veel extra geregel komt kijken.

Remon van Seeters weet uit ervaring dat dit klopt. Als projectbegeleider bij L&K Montage uit Deventer regelde hij een klus over de grens. Volgens zijn opdrachtgever zou een melding bij de Sociale Verzekeringsbank genoeg zijn. “Maar ik kwam er snel achter dat er veel en veel meer nodig was.”

De klus in Duitsland werd uitgesteld. Dat was achteraf zijn geluk, volgens Van Seeters. “We moesten bij een bouwproject 20 kilometer buizen aanleggen voor vloerverwarming. De uitvoering werd door vertraging twee maanden uitgesteld. Al die tijd ben ik druk geweest met regelwerk.”

Daar had Van Seeters geen weet van toen hij de opdracht aannam. “Als ik vooraf had geweten dat ik zoveel moest regelen, was ik er nooit aan begonnen. Het is bijna alsof je een bedrijf begint in Duitsland. En wat me ook duidelijk werd: je wilt alles echt goed op orde hebben, want de boetes zijn niet mis. Die kunnen in de tienduizenden euro’s lopen.”

Voor de zekerheid schakelde L&K Montage nog een Duits advocatenkantoor in. Niet gek, vindt Annemarie Startman. De adviseur benadrukt dat je in Duitsland maar beter goed voorbereid kunt zijn: “Dat is belangrijk, want er wordt actief gehandhaafd. De Duitse douane vraagt naar je dossiers. Ze controleren vaak als ze een busje zien staan met een Nederlands kenteken.”

De Duitse douane controleert vaak als er een Nederlands busje staat

Als ondernemer kom je dus de nodige hobbels tegen voor je in Duitsland aan de slag kunt. Waarom zou je dan toch in dat land willen werken? Die vraag beantwoordt Startman: “Als het gaat om slechts één opdracht, vraag jezelf dan af of je er aan wilt beginnen. Het kost in verhouding veel tijd en geld en je loopt risico als je dingen niet goed regelt.” 

Grote markt

De KVK-adviseur ziet ook een groot pluspunt. “Als je voor lange tijd of meerdere klussen de grens overgaat, is het echt wel de moeite waard. Alleen al deelstaat  Noordrijn-Westfalen is groter dan Nederland. Je vergroot je markt dus behoorlijk”.

Duitse belasting

Als je besluit dat je wél naar Duitsland gaat, dan adviseert Startman om direct hulp te zoeken. “Duitsland is nogal juridisch ingesteld. Wil je fouten voorkomen, dan kan een  accountant of adviesbureau helpen. Zij zorgen er ook voor dat je niet ineens in Duitsland je belasting hoeft te regelen. Want dat wil je niet.”

Werken in België

In België werken is eenvoudiger, weet Startman. Zeker in Vlaanderen. “Je medewerkers meld je verplicht aan. Buiten dat kun je vrij eenvoudig aan het werk.” Afhankelijk van de branche waarin je werkt, is soms een extra melding nodig. 

In Wallonië, het zuidelijke, Franstalige deel van België, zijn de regels strenger. “Daar moet je net als in Duitsland bewijzen dat je de juiste papieren hebt en heb je meer te regelen.” Voor medewerkers in de bouw moet je bijvoorbeeld een persoonlijke pas aanvragen. Deze pas moeten ze bij zich dragen tijdens het werk.

Buiten de EU

Klussen buiten de EU. Het klinkt misschien ver weg, maar dat is niet altijd zo. Genoeg Nederlandse ondernemers nemen opdrachten aan in het Verenigd Koninkrijk of bijvoorbeeld Zwitserland. “Ik sprak laatst nog iemand die een opdracht in Zwitserland had”, vertelt Startman. “Er gingen gereedschappen mee, daarvoor was een stukje voorbereiding nodig.”

Het verdere papierwerk viel mee. “De klus was kort, daardoor bleven belastingzaken in Nederland en waren een visum en werkvergunning niet nodig. Na een melding van zijn werk in Zwitserland kon hij aan de slag.”

Persoonlijk advies

Wil je aan het werk over de grens? Zoek dan eerst uit aan welke regels je moet voldoen. Zelfs net over de grens kunnen die flink anders zijn dan in Nederland. Wil je advies voor je persoonlijke situatie? Bel dan met het KVK Adviesteam: 088 585 22 22.