Zonder geld een bedrijf beginnen: 7 veelgestelde vragen

Ook als je niet zoveel geld hebt, kun je beginnen met een eigen bedrijf. Ondernemen doe je juist om geld te verdienen. En omdat je het leuk vindt. Het maakt wel uit met wat voor soort bedrijf je wil beginnen. Dit artikel helpt je bij het starten van je eigen bedrijf als je geen (eigen) geld hebt.

Het KVK Adviesteam krijgt geregeld vragen van beginnende ondernemers die denken dat je alleen een bedrijf kunt starten als je geld hebt. Zeven veelgestelde vragen over starten zonder geld:

  1. Wat voor bedrijf kan ik beginnen zonder geld?
  2. Wat kost het om mijn bedrijf in te schrijven in het Handelsregister?
  3. Controleert KVK bij inschrijving of ik geld heb?
  4. Kan ik kiezen voor een gratis rechtsvorm?
  5. Hoe weet ik of ik geld nodig heb om te starten met mijn bedrijf?
  6. Waarop kan ik geld besparen?
  7. Ik heb wel geld nodig om te starten. Hoe kom ik er aan?

1. Wat voor bedrijf kan ik beginnen zonder geld?

De meeste starters beginnen een bedrijf in iets waarmee ze ervaring hebben, vanuit interesse, opleiding of werkervaring. Als dat bij jou ook het geval is, heb je apparatuur of gereedschap waarschijnlijk al in je bezit. Zo kun je met minimale middelen je bedrijf beginnen. Bij dit soort werkzaamheden is jouw ervaring of kennis voldoende om je klant te helpen. Denk aan starten met tuinonderhoud, klussen in en om het huis, bouwkundige werkzaamheden, administratieve ondersteuning voor bedrijven en coaching of advieswerk.

2. Wat kost het om mijn bedrijf in te schrijven in het Handelsregister?

Je betaalt een inschrijfvergoeding. Deze kosten kun je van de winst aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Soms vragen leveranciers of instanties om een uittreksel van KVK: het paspoort van je onderneming. Organisaties kunnen de informatie van het handelsregister ook digitaal inzien. Een papieren uittreksel is vaak niet meer nodig. Attendeer jouw zakenrelaties of instanties daarop, dat scheelt je geld.

3. Controleert KVK bij inschrijving of ik geld heb?

Nee. KVK regelt de registratie van bedrijven in het Handelsregister en controleert niet of jij een gevulde bankrekening hebt. Als jij je bedrijf laat registreren in het Handelsregister, geef je door:

  • wat de naam van je bedrijf wordt
  • waar je bedrijf gevestigd is
  • welke activiteiten je uitvoert
  • hoe je te bereiken bent

4. Kan ik kiezen voor een gratis rechtsvorm?

Iedereen die een bedrijf start moet een rechtsvorm kiezen. Dit is het juridische jasje van je onderneming en bepaalt onder andere de aansprakelijkheid en je fiscale verplichtingen. De eenmanszaak en vennootschap onder firma (vof) zijn rechtsvormen die je gemakkelijk zelf kunt starten zonder tussenkomst van een notaris. Je moet alleen de inschrijfvergoeding bij KVK betalen.

Voor de besloten vennootschap (bv) moet je naar de notaris. De kosten hiervoor verschillen per notariskantoor en zijn afhankelijk van je wensen. Houd rekening met een bedrag tussen de € 300,- en € 1.000,-.

5. Hoe weet ik of ik geld nodig heb om te starten met mijn bedrijf?

Als je wilt ondernemen is het aan te raden een ondernemingsplan te schrijven. Daarmee bereid je stap voor stap het ondernemerschap voor. Onderdeel van het ondernemingsplan is een investeringsbegroting: een overzicht van wat je minimaal aan geld nodig hebt om te starten. Hoef jij niets aan te schaffen voor de start, dan kan het bedrag dat jij nodig hebt nul zijn.
Je doet er wel goed aan om een voorspelling te maken voor meerdere jaren. Je kunt starten zonder geld, maar misschien heb je na een tijdje toch geld nodig om te groeien of spullen te vervangen. 

6. Waarop kan ik geld besparen?

Wie geen geld heeft, kan op allerlei manieren besparen. Met wat extra inzet en creativiteit is veel mogelijk. Denk aan gratis reclame maken, een werkplek aan huis of zelf je administratie doen.


Gebruik je netwerk en mensen in je omgeving. Jij doet iets voor die ene zzp’er en diegene doet wat voor jou terug. Netwerken is een belangrijke ondernemersvaardigheid. Mensen durven aanspreken komt bij netwerken goed van pas. Het kan je klanten opleveren en misschien ook samenwerkingen. Bijkomend voordeel: van anderen kun je veel leren.

7. Ik heb wel geld nodig om mijn bedrijf te starten. Hoe kom ik eraan?

Het meest voor de hand liggend is naar een bank gaan. Maar banken verwachten dat je zelf ook risico neemt door te investeren. Je kunt ook gelijk starten met je bedrijf, maar klein beginnen. Dit kan bijvoorbeeld door je bedrijf parttime te beginnen naast je baan in loondienst. Daarnaast werk je dan aan de groei van je bedrijf.


Praat over je zakelijke financiën met mensen in je omgeving. Een netwerk kan je helpen bij je zoektocht naar geld en je bespaartips geven. Daarnaast kun je financiering vinden door:

  • Hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een coach of adviseur. Een goede financiële onderbouwing vergroot je kansen op financiering.
  • Een onderhandse lening aan te gaan. Vaak gaat het om geld lenen van familie of vrienden. Dat kan een uitkomst zijn, maar maak goede afspraken over zo’n informele of onderhandse lening.
  • Crowdfunding. Via een crowdfundingplatform haal je online geld op bij het grote publiek. Je vertelt wat je plannen zijn en vraagt mensen om daar geld in te steken.
  • Na te gaan of je aanspraak kunt maken op overheidsgeld voor investeringen in startups. Een startup is een bedrijf met een vernieuwend idee en een product dat met een nieuwe technologie is gemaakt.
  • Bij Sociale Banken Nederland te informeren. Dit is een samenwerkingsverband tussen gemeenten en 23 kredietbanken in Nederland. Deze bank is er onder andere voor mensen die geld willen lenen voor hun onderneming, maar daarvoor niet terecht kunnen bij een traditionele bank.
  • Bedrijfskapitaal aan te vragen bij je gemeente op grond van Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Als startende ondernemer kun je bedrijfskapitaal aanvragen om te investeren in je bedrijf. Meestal is dit een lening, soms een gift. Of en hoe je Bbz krijgt, hangt af van je situatie.
  • Contact op te nemen met Qredits. Zij bieden financiering aan startende en bestaande ondernemers. Je hoeft daarbij niet per se zelf geld in te brengen. Qredits kijkt naar je ondernemingsplan en waar je geld voor nodig hebt. Zij beoordelen vervolgens of het risico om zonder eigen inbreng te starten acceptabel is. Een stuk eigen inbreng vergroot wel de kans op het krijgen van financiering.

Heb je vragen over het starten met weinig financiële middelen? Een adviseur van het KVK Adviesteam denkt graag met je mee: 088 585 22 22.