Hoe regel ik het internationale transport?

Transport is een belangrijk onderdeel van het import- of exporttraject. Transport zorgt namelijk voor extra kosten en brengt de nodige risico’s met zich mee. Het is aan te raden dit al in een vroeg stadium, de offertefase, helder te hebben. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn.

Deze video kun je alleen afspelen als je de cookies accepteert. Ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de video kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

Goederentransport

Er bestaan verschillende manieren om je producten naar en uit het buitenland te vervoeren. Wegvervoer is snel en flexibel. Railvervoer is erg voordelig. Bij grote afstanden is zee- of luchtvervoer verstandiger. De transportkeuze hangt af van de grootte (gewicht en omvang) van de zending, de snelheid van leveren en de af te leggen afstand. Grotere bedrijven regelen vaak zelf het vervoer met eigen vrachtwagens, maar hier is wel regelgeving aan verbonden. De meeste ondernemers besteden het vervoer uit aan specialisten, zoals expediteurs en transporteurs. Wil je weten wat er allemaal bij het transport komt kijken? Ga dan naar hoe organiseer ik het transport of goederenvervoer bij import.

Verpakkingseisen

De verpakking van de goederen dient aan allerlei eisen te voldoen. Deze eisen verschillen per land. Meestal is de vervoerder aansprakelijk voor beschadigingen aan de goederen tijdens het transport. Een goede verpakking is voor hem dus ook erg belangrijk. Overleg vooraf met de vervoerder of verzender wat de beste verpakking voor jouw product is. Meer weten over verpakkingseisen? Ga dan naar verpakkingseisen bij transporteren.

Internationale leveringsvoorwaarden

De ICC Incoterms® 2010 regelen de internationale leveringsvoorwaarden. Hierin staan afspraken over het transport. Via de incoterms regel je onder meer wie het transport verzorgt en tot waar. Maar ook wordt in de incoterms vastgelegd wanneer het risico en de leveringskosten overgaan van de verkoper op de koper. Deze voorwaarden gelden zowel bij import als export. Weten welke incoterm het meest geschikt voor jou is? Ga dan naar ICC Incoterms 2010.

Documenten bij import en export

Bij internationaal zakendoen ontkom je niet aan het gebruik van documenten. Sommige documenten zijn een verplichting voor de in- en uitvoer bij de Douane. Andere documenten leveren voordelen bij de invoerrechten op. Het tijdig op orde hebben van de documenten voorkomt vertraging bij de Douane. Weten welke documenten jij nodig hebt? Ga dan naar exportdocumenten.

Douanezaken en invoerrechten

Importeer of exporteer je goederen naar een land buiten de Europese Unie (EU)? De goederen die je in- of uitvoert geef je dan aan bij de Douane. Aan de hand van je aangifte berekent de Douane de invoer- of uitvoerheffingen. Verder beoordeelt de Douane of er nog andere douanevoorschriften gelden. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM). Wil je hier meer over weten? Ga dan naar goederen aangeven bij de douane of minder/geen invoerrechten betalen. Zo werkt het.

Meer over KVK Internationaal Ondernemen Canvas

KVK Internationaal Ondernemen CanvasInternationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)Waarom naar het buitenland?Kies je import- of exportlandHoe vind ik buitenlandse klanten en leveranciers?Geldzaken bij internationaal ondernemen5 valkuilen bij internationaal ondernemenHulp van de overheid voor internationaal ondernemen

Heeft deze informatie je geholpen?