Hoe regel ik het internationale transport?

Transport vormt een belangrijk onderdeel van het import- of exporttraject. Vervoer brengt namelijk extra kosten en de nodige risico’s met zich mee. Het is aan te raden hier al in een vroeg stadium, de offertefase, duidelijkheid over te hebben. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn.

Goederentransport

Er bestaan verschillende manieren om je producten naar en uit het buitenland te vervoeren. Wegvervoer is snel en flexibel. Railvervoer is erg voordelig. Bij grote afstanden is zee- of luchtvervoer verstandiger. De transportkeuze hangt af van de grootte (gewicht en omvang) van de zending, de snelheid van leveren en de af te leggen afstand. Grotere bedrijven regelen vaak zelf het vervoer met eigen vrachtwagens. Dit is wel aan regelgeving gebonden. De meeste ondernemers besteden het vervoer uit aan specialisten, zoals expediteurs en transporteurs. Meer informatie vind je op onze pagina hoe organiseer ik het transport of goederenvervoer bij import.

Verpakkingseisen

De verpakking van de goederen dient aan allerlei eisen te voldoen. Deze eisen verschillen per land. Meestal is de vervoerder aansprakelijk voor beschadigingen aan de goederen tijdens het transport. Een goede verpakking is dus ook voor deze partij erg belangrijk. Overleg vooraf met de vervoerder of verzender wat de beste verpakking voor jouw product is.

Internationale leveringsvoorwaarden

De ICC Incoterms® 2010 regelen de internationale leveringsvoorwaarden bij import en export. Hierin staan afspraken over het transport. Via de incoterms regel je onder meer wie het transport verzorgt en tot waar. Ook geven deze voorwaarden aan wanneer het risico en de leveringskosten overgaan van de verkoper op de koper.

Documenten bij import en export

Bij internationaal zakendoen ontkom je niet aan het gebruik van documenten. Sommige documenten zijn een verplichting voor de in- en uitvoer bij de Douane. Andere documenten leveren voordelen bij de invoerrechten op. Het tijdig op orde hebben van de documenten voorkomt vertraging bij de Douane. Weten welke documenten jij nodig hebt? Ga dan naar exportdocumenten.

Douanezaken en invoerrechten

Importeer of exporteer je goederen naar een land buiten de Europese Unie (EU)? De goederen die je in- of uitvoert geef je dan aan bij de Douane. Aan de hand van je aangifte berekent de Douane de invoer- of uitvoerheffingen. Verder beoordeelt de Douane of er nog andere douanevoorschriften gelden. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM). Meer informatie hierover vind je op onze pagina goederen aangeven bij de douane of minder/geen invoerrechten betalen.

Meer over KVK Internationaal Ondernemen Canvas

KVK Internationaal Ondernemen CanvasInternationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)Waarom naar het buitenland?Kies je import- of exportlandHoe vind ik buitenlandse klanten en leveranciers?Geldzaken bij internationaal ondernemen5 valkuilen bij internationaal ondernemenHulp van de overheid voor internationaal ondernemen
InfoPage