Internationaal ondernemen

Hoe regel ik het internationale transport?

Transport vormt een belangrijk onderdeel van je import- of exporttraject. Vervoer brengt namelijk extra kosten en de nodige risico’s met zich mee. Zorg dat je hierover al in een vroeg stadium, de offertefase, duidelijkheid over hebt. Zo weten zowel leverancier, klant als vervoerder waar ze aan toe zijn.

Goederentransport

Er bestaan verschillende manieren om je producten naar en uit het buitenland te vervoeren. Wegvervoer is snel en flexibel. Railvervoer is voordelig. Bij grote afstanden is zee- of luchtvervoer aan te raden. De transportkeuze hangt af van de grootte (gewicht en omvang) van de zending, de snelheid van leveren en de af te leggen afstand. Grotere bedrijven regelen vaak zelf het vervoer met eigen vrachtwagens. Dit is wel aan regelgeving gebonden. De meeste ondernemers besteden het vervoer bij import uit aan specialisten, zoals expediteurs en transporteurs.

Verpakkingseisen

De verpakking van goederen moet aan allerlei eisen voldoen. Deze eisen verschillen per land. Meestal is de vervoerder aansprakelijk voor beschadigingen aan de goederen tijdens het transport. Een goede verpakking is dus ook voor deze partij van belang. Overleg vooraf met je vervoerder of verzender wat de beste verpakking voor jouw product is.

Internationale leveringsvoorwaarden

De ICC Incoterms® regelen de internationale leveringsvoorwaarden bij import en export. Hierin staan afspraken over het transport. Door Incoterms te gebruiken regel je onder meer wie het transport verzorgt en tot waar. Ook geven deze voorwaarden aan wanneer het risico en de leveringskosten overgaan van de verkoper op de koper.

Documenten bij import en export

Bij internationaal zakendoen ontkom je niet aan het gebruik van documenten. Sommige documenten zijn een verplichting voor de in- en uitvoer bij de douane. Andere documenten leveren voordelen bij de invoerrechten op. Het tijdig op orde hebben van je documenten voorkomt vertraging bij de douane.

Douanezaken en invoerrechten

Importeer of exporteer je goederen naar een land buiten de Europese Unie (EU)? De goederen die je in- of uitvoert geef je aan bij de Nederlandse Douane. Aan de hand van je aangifte berekent de douane invoer- of uitvoerheffingen. Verder beoordeelt de douane of er nog andere douanevoorschriften gelden, zoals op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM). Er zijn situaties waarbij je minder of zelfs geen invoerrechten betaalt. Bijvoorbeeld als je importeert uit landen waarmee de EU handelsverdragen heeft afgesloten.

Meer over KVK Internationaal Ondernemen Canvas

KVK Internationaal Ondernemen CanvasAlles over importerenAlles over exporteren
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce.

InspiratiePage