Financiering 2023: energie­transitie biedt volop kansen

2023 belooft een jaar vol uitdagingen te worden, maar pas op voor negativisme. Dat adviseert KVK-ondernemersadviseur Gé Gijsen. Hij spreekt regelmatig ondernemers die zwaar weer vrezen. “Kansen zie ik vooral in alles wat met de energietransitie te maken heeft.” Gijsen, bij KVK aanspreekpunt voor ondernemers in zwaar weer, is een van de zeven experts die een visie geeft op de kansen en trends die zij zien voor 2023.

Praktijkadvies op maat

Spar met een ervaren ondernemer die je bedrijf verder helpt

Vind een match

Welke trends zie je volgend jaar op het gebied van financiering?

“Dat zijn er verschillende. Crowdfunding een blijvertje, als een van de alternatieve financieringsvormen. Het is een laagdrempelige manier van financiering en steeds meer organisaties houden zich hiermee bezig. Sinds kort ook zelfs één met een Europese vergunning. Daarnaast is stapelfinanciering in opkomst. Bij stapelfinanciering wordt je businessplan getoetst door een partij met een groot netwerk. Die partij gaat vervolgens op zoek naar de voor jou ideale mix van financieringen. Dat kan een stukje bij de bank zijn, een deel crowdfunding, micro-financiering en/of een business angel.
Een derde trend is dat financiers steeds vaker kijken hoe duurzaam een bedrijf is, voordat ze een lening verstrekken. Doe je aan CO2-reductie, worden er geen mensen uitgebuit bij de productie, dat is steeds vaker een voorwaarde voor het krijgen van een lening. Sharefunding is een vierde trend in opkomst. Dit is een manier voor startups om geld binnen te halen. Je verkoopt hierbij een percentage van je aandelen aan investeerders, die hiermee direct aandeelhouder worden.
Een tak van de financiële sector die sterk in ontwikkeling is, is fintech. Fintech-bedrijven combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologie. Zij verstrekken snel online krediet aan ondernemers, zonder dat die daarvoor een bedrijfsplan of jaarcijfers hoeven in te leveren. Een andere manier van financiering is het leasen van bedrijfsmiddelen en gereedschappen. Je vermogen blijft hiermee binnen de onderneming omdat je niet in één keer een grote investering hoeft te doen, terwijl je wel profiteert van investeringsaftrek en renteaftrek. En tot slot is het in deze tijd belangrijker dan ooit om achter je centen aan te gaan. Om je cashflow te verbeteren is het dus zaak om bijvoorbeeld je debiteurenbeheer op orde te hebben.”

Gé Gijsen

KVK-ondernemersadviseur

Gé Gijsen maakt deel uit van het KVK adviesteam. Hij spreekt dagelijks ondernemers of hun naasten die hun hart willen luchten en hun zorgen delen over de problemen in hun onderneming. Het KVK Advies team denkt vervolgens mee over mogelijke oplossingen.

  • 58 jaar
  • Eerste baan: medewerker registervoering KVK
  • Opleiding: MEAO, hbo en universitair certificaat
Probeer niet mee te doen met het negativisme.

Welke kansen zie je voor ondernemers?

“Kansen zie ik vooral in alles wat met de energietransitie te maken heeft. Alles wat je kunt bedenken om energiezuiniger te worden, daar hebben financiers nu wel oren naar. Daarnaast liggen er veel kansen in ICT. De overheid wil de samenleving steeds meer digitaliseren. Meer hybride werken vermindert het verkeer en de uitstoot van CO2. Omdat mensen niet meer massaal op kantoor werken, kun je gebouwen afstoten en deze hergebruiken voor andere doeleinden. En met behulp van ICT kun je processen verder optimaliseren en digitaliseren. Ook in de gezondheidszorg zal veel veranderen. We zijn als samenleving aan het vergrijzen. Dat betekent dat de vraag naar zorg zal toenemen, net als overigens het personeelstekort in de zorg. De branche groeit en moet bovendien verduurzamen. Daar zijn innovaties nodig.”

Welke bedreigingen zie je?

“Alle crises die ons op dit moment raken vormen een bedreiging. De grootste crisis is wel dat energie onbetaalbaar dreigt te worden. Daarnaast is het steeds moeilijker om aan grondstoffen en materialen te komen. Denk bijvoorbeeld aan dakpannen. We moeten veel bouwen, maar de levertijd van dakpannen loopt op en het product wordt duurder. Of neem zonnepanelen. Iedereen wil ze, maar er zijn op dit moment bijna geen omvormers te krijgen die de zonnestroom moeten omzetten naar bruikbare elektriciteit. Dan hebben we ook nog te maken met een tekort op de arbeidsmarkt. En consumenten besparen op hun uitgaven, onder meer door de oorlog in Oekraïne en de oplopende inflatie.”

Waar moeten ondernemers rekening mee houden?

“Er zijn zoals gezegd al heel veel uitdagingen om rekening mee te houden. Wat daar nog bijkomt, is dat veel ondernemers volgend jaar met extra uitgaven te maken krijgen. Tijdens de coronaperiode hebben ze uitstel van belastingen aangevraagd. Dat uitstel duurde tot 1 oktober, dus het merendeel moet nu terugbetalen. Ook moeten sommige bedrijven geld terugbetalen dat ze tijdens corona, na correctie en het overleggen van de daadwerkelijke cijfers, ten onrechte hebben ontvangen uit de verschillende tegemoetkomingsregelingen. Misschien dat ondernemers nog even uitstel kunnen krijgen, maar in 2023 moeten ze echt gaan betalen. Dat kan veel bedrijven de kop kosten.”

Met welke trend moeten ondernemers zich (nog) niet bezighouden?

“Ik zou zeggen: probeer niet mee te doen met het negativisme. Dat is makkelijk gezegd natuurlijk. Ik spreek voor mijn werk met heel veel angstige mensen, die het ergste vrezen voor hun toekomst. Probeer niet in de put te raken. Ondernemers kunnen ons altijd bellen. We hebben bij KVK een aantal ‘zwaar weer’-collega’s, die allereerst een luisterend oor bieden. Vervolgens kunnen we verschillende scenario’s met de ondernemers bespreken en hierdoor wellicht weer een beetje perspectief bieden. Er zijn verschillende hulporganisaties die ondernemers kunnen helpen. Je staat er nooit alleen voor.”

Welke branche moeten we volgend jaar in de gaten houden?

“Iedereen die zich bezighoudt met innovaties op het gebied van nieuwe energiebronnen. Ik heb regelmatig contact met ondernemers die hier ideeën over hebben, maar iedereen is heel terughoudend om er te veel over te vertellen, uit angst dat het idee uitlekt. Ik hoor bijvoorbeeld over batterijen of kleine accu’s waarmee mensen zelf hun energie kunnen opwekken. De overheid is ook bereid om alle steun aan te geven aan ontwikkelingen op dat gebied. Daarnaast vind ik het belangrijk oog te houden voor het klein-mkb, de winkels en bedrijfjes om ons heen. Die moeten we blijven koesteren, als een heel belangrijk smeermiddel van de samenleving.”

Wat is jouw ultieme tip voor ondernemers voor 2023?

“Volg de actualiteit en let zelf op je cijfers, laat dat niet alleen over aan je boekhouder of accountant. Trek op tijd aan de bel en wacht niet te lang als het niet goed gaat met je bedrijf. Praat met vakbekwame mensen en zoek op tijd hulp. Misschien kun je samen een nieuw verdienmodel vinden of een andere (aanvullende) financiering. Bedenk en bespreek verschillende scenario’s en mogelijke oplossingen. Bij KVK hebben we een uitgebreid netwerk en we staan altijd klaar om je te helpen.”

2023 wordt het jaar van: uitdagingen

“De energietransitie, de hoge energieprijzen, gebrek aan grondstoffen en het tekort aan arbeidskrachten: 2023 wordt een jaar vol uitdagingen.”