Voor jezelf beginnen als mondhygiënist
- Jozy Gallmann
- De basis
- Bijgewerkt 21 mei 2024
- 4 min
- Starten
Je wilt voor jezelf beginnen als mondhygiënist. Naast de zaken die iedere beginnende ondernemer moet regelen, gelden er specifieke regels voor mondhygiënisten. Een overzicht daarvan vind je hier.
KVK Start Event: zo vind je klanten
Ontdek jouw volgende stap om nieuwe klanten te vinden tijdens dit online event.
Dit zijn specifieke zaken waar je op moet letten als je voor jezelf begint als mondhygiënist:
- Startmogelijkheden
- BIG-registratie mondhygiënist
- Zorgverzekeraar en AGB-code
- Wetten
- Patiëntgegevens registreren
- Btw
- Je risico’s beperken
- Administratie
- Brancheorganisaties
1. Startmogelijkheden
Je kunt op meerdere manieren zelfstandig aan de slag als mondhygiënist:
Zzp-mondhygiënist
Je werkt in de praktijk van mondhygiënist- of tandartspraktijken en behandelt hun patiënten. Voor langere tijd, bij ziekte of als het druk is. Voordeel van zzp’en is dat je zelf geen investeringen hoeft te doen. Je kunt voor meerdere praktijken werken en doet zo veel ervaring op. Zorg dat je altijd meerdere opdrachtgevers per jaar hebt. Dat geeft je niet alleen meer zekerheid, maar zorgt ook dat de Belastingdienst jou niet ziet als werknemer in loondienst. Met een van de Belastingdienst, en Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) toon je aan dat je ondernemer bent.
Deelnemen in een bestaande praktijk
Je kunt je ook inkopen in een bestaande mondhygiënisten- of tandartsenpraktijk. Dan ben je mede-eigenaar (maat) in een maatschap of aandeelhouder van een besloten vennootschap (bv). De praktijk is van jullie samen. Je behandelt je patiënten onder je eigen naam.
Een bestaande praktijk heeft al een klantenkring en je kunt in de cijfers zien of de praktijk goed loopt. Jezelf inkopen in een bestaande praktijk brengt kosten met zich mee, zoals goodwill. Dat is een bedrag dat je betaalt voor de bekendheid die de eigenaren van de praktijk al hebben opgebouwd en voor de toekomstige winst. Bereken of je deze inkoopsom binnen een haalbare termijn kunt terugverdienen.
Een praktijk overnemen
Je kunt zoeken naar een bestaande praktijk die je kunt overnemen. Bij een overname staat de basis er al. Je weet hoeveel omzet de praktijk draait en er is een locatie en een patiëntenbestand. Je betaalt voor de overname; voor het pand, de spullen en de goodwill. Een praktijk overnemen is interessant als je voldoende inkomen uit het bedrijf kunt halen en binnen een paar jaar de kosten terugverdient.
Een eigen praktijk starten
Als je zelf een praktijk wilt opzetten, bereken dan of een nieuwe praktijk winst zal opleveren. Bedenk hoe je aan patiënten komt, wat een geschikte locatie is en hoe je de geldzaken regelt. Met de KVK Locatiescan onderzoek je wie je concurrenten zijn. Een ondernemingsplan schrijven helpt je bij je onderzoek naar een eigen praktijk.
2. BIG-register mondhygiënist
Het BIG-register maakt duidelijk welke handelingen een zorgverlener kan en mag doen. Er zijn geregistreerde en niet-geregistreerde mondhygiënisten. Geregistreerde mondhygiënisten staan ingeschreven in het BIG-register. Zij mogen uitgebreidere behandelingen doen, zoals verdoven, röntgenfoto’s maken en gaatjes vullen. Ook kun je ervoor kiezen je te registreren in het onafhankelijke Kwaliteits Register Mondhygiënisten ).
Annemiek van der Bilt van JA Mondhygiëne uit Almere staat niet in het BIG-register. “In de praktijk vind ik het onhandig. Als je bijvoorbeeld bij het vullen van een gaatje een zenuw raakt, moet de patiënt alsnog naar een tandarts. Dat is niet klantvriendelijk.”
Marzieh Farhadi Akinabad van Mondhygiënist praktijk Groningen is wel BIG-geregistreerd. “De patiënt vindt het prettig dat ik tijdens de behandeling direct een klein gaatje kan vullen. Vooral bij kinderen met een melkgebit.”
3. Zorgverzekeraar en AGB-code
Wil je declareren bij een zorgverzekeraar? Dan heb je een Algemeen Gegevens Beheer code (AGB-code) nodig. Deze kun je aanvragen bij . Voor de aanvraag van de AGB-code moet je in het KVK Handelsregister zijn ingeschreven. Van KVK krijg je een KVK-nummer en een vestigingsnummer. Deze laatste heb je nodig voor de aanvraag van de AGB-code.
Bij brancheorganisaties kun je opvragen wat de vergoedingen zijn voor behandelingen die binnen de zorgverzekering vallen. Patiënten zijn voor ongeveer 77 procent van de behandelkosten zijn verzekerd.
4. Wetten: Wtza en Wkkgz
In de Wet toetreding zorgaanbieders () staat dat je je drie maanden voordat je begint als mondhygiënist moet melden als . Dit doe je door een vragenlijst van de in te vullen. Daarbij zul je ook zien aan welke kwaliteitseisen je moet voldoen.
Ook moet je als mondhygiënist voldoen aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg ().
5. Patiëntgegevens registreren
Om de privacy van je patiënten te beschermen, zijn er regels voor het bijhouden van een . Zo mag je gegevens alleen bewaren met toestemming van de patiënt.
6. Btw
Behandelingen van een mondhygiënist zijn vrijgesteld van btw. Dat betekent dat je geen btw in rekening brengt en geen btw op kosten of inkopen kunt terugvragen. Ook doe je geen btw-aangifte.
7. Risico’s beperken
Als ondernemer moet je zelf je risico's afdekken. Denk aan schade die je een patiënt toebrengt tijdens een behandeling. Of inkomensverlies als je ziek wordt. Met een verzekering beperk je risico’s die je zelf niet kunt dragen.
KVK Verzekeringscheck
Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.
Checklist starten in de zorg
Ook met algemene voorwaarden beperk je je risico's. Hierin leg je vast wat de rechten en plichten zijn van jou en je patiënt. Deze voorwaarden kun je zelf opstellen. Of je vraagt advies of voorbeelden bij brancheorganisatie of de vereniging voor zorgverleners .
8. Administratie
Je bent verplicht een administratie bij te houden. Veel ondernemers in de mondzorg werken met een factormaatschappij. Zo’n maatschappij verstuurt namens jou de facturen en zorgt dat je betaald krijgt.
9. Brancheorganisaties
Een brancheorganisatie komt op voor de belangen van leden. En geeft informatie over bijvoorbeeld personeel aannemen en algemene voorwaarden. Daarnaast kun je bij de brancheorganisatie terecht voor juridisch advies, tariefadvies, verzekeringen en is er een kwaliteitsregister.
In Nederland zijn de volgende brancheorganisaties voor mondhygiënisten actief:
Algemene startersinformatie
Naast bovenstaande onderwerpen krijg je als beginnend ondernemer ook te maken met:
- een financieel plan opstellen
- een bedrijfsnaam kiezen
- de inschrijving bij KVK
- belastingvoordelen voor ondernemers
Een overzicht van alle stappen die je neemt bij het starten van een eigen zaak, lees je in het stappenplan bedrijf .