Beginnen als zzp'er naast loondienst: een stappenplan

Je wilt zzp’er worden naast een vaste baan. Loondienst en zzp kun je combineren om bij te verdienen naast je baan en met meer zekerheid je bedrijf te beginnen. Volg het stappenplan en ga goed voorbereid aan de slag als parttime ondernemer.

Webinar Start eigen bedrijf

Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het starten en runnen van je eigen bedrijf.

Bekijk het webinar

Stap 1: Check dit voordat je je inschrijft

Ondernemerscheck

Vraag je je af of je je moet inschrijven in het KVK Handelsregister? Doe dan eerst een ondernemerscheck waarbij je controleert of je voldoet aan de ondernemerscriteria. Die geven aan of je een hobby hebt of een bedrijf. Voldoe je aan de criteria? Dan moet je je inschrijven bij KVK. 

Overleg met je werkgever en check je concurrentiebeding

Als je zzp’er wordt naast je baan in loondienst, overleg dan met je werkgever. Vaak staan in je contract namelijk regels over nevenactiviteiten. Het werk dat je als zzp’er doet, is een voorbeeld van een nevenactiviteit. Bespreek je plannen om zzp’er te worden dus met je werkgever, zodat je zeker weet dat je je aan de arbeidsvoorwaarden houdt. Zo voorkom je een conflict.

Ga je in dezelfde branche ondernemen? Controleer dan ook of er een concurrentiebeding in je contract staat. Zo voorkom je problemen achteraf. 

Parttime ondernemen, wat moet je weten en regelen?

Stap 2: Schrijf je in bij KVK

Rechtsvorm

Bij de inschrijving moet je een rechtsvorm kiezen. Goed om te weten: zzp of freelance is geen rechtsvorm, maar een manier van werken. De meeste zzp’ers schrijven zich in met de rechtsvorm eenmanszaak.

Je bent ondernemer

Het maakt voor je inschrijving niet uit hoeveel uur je per week wilt ondernemen. En ook niet of je een product of een dienst verkoopt. Of je dit nu fulltime of parttime doet, je bent ondernemer als je voldoet aan de ondernemerscriteria.

Stap 3: Verdiep je in belastingzaken

Zodra je je inschrijft bij KVK krijg je te maken met algemene belastingzaken voor ondernemers. Bij de volgende punten belastingzaken maakt het niet uit of je parttime of fulltime onderneemt:

Inkomstenbelasting

Of je nu veel of weinig uur aan je eigen bedrijf besteedt, je moet ieder jaar aangifte inkomstenbelasting doen. In deze aangifte inkomstenbelasting geef je door hoeveel je in loondienst hebt verdiend. En de omzet en kosten vanuit je bedrijf. Het is een misverstand dat je meer belasting betaalt als je naast je baan in loondienst inkomsten hebt uit je bedrijf. Je gaat pas meer belasting betalen als je inkomen meer is dan 75.518 euro. Het maakt niet uit of je inkomen uit loondienst of een bedrijf komt. Of een combinatie daarvan.

Omzetbelasting (btw) en btw-aangifte

Als ondernemer krijg je te maken met omzetbelasting (btw): je brengt btw in rekening bij je klanten. Vanaf het moment dat je ingeschreven bent bij KVK, moet je (meestal na ieder kwartaal) aangifte omzetbelasting doen. Ook als je nog geen geld hebt verdiend met je bedrijf. Doe je dit niet, dan krijg je een naheffing en een boete. 

Deze belastingzaken zijn belangrijk voor parttime ondernemers: 

1225 uur

Werk je minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf, dan heb je recht op startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Dat levert je belastingvoordeel op. Je hebt in de eerste vijf jaar van je onderneming maximaal drie keer recht op de startersaftrek. 1225 uur per jaar komt neer op gemiddeld drie werkdagen per week. Als je zzp’er bent naast je baan in loondienst is het moeilijker om 1225 uur per jaar aan je onderneming te besteden. 

Kleineondernemersregeling (KOR)

Als je omzet onder 20.000 euro per jaar blijft, kun je gebruikmaken van de KOR. Dat betekent dat je geen btw doorberekent aan je klant en dat je de btw op kosten die je maakt niet mag aftrekken. Als je naast een baan als zzp’er aan de slag gaat en je maakt weinig kosten voor je bedrijf, kan de KOR een logische keuze voor je zijn.

Loonheffing en heffingskorting

Er bestaat verwarring over loonheffing en heffingskorting bij ondernemers die ook een baan in loondienst hebben. Loonheffing geldt alleen voor de inkomsten uit je baan in loondienst. Loonheffingskorting is op loondienst en ondernemen van toepassing. Maar de hoogte van de heffingskorting wordt berekend over je hele inkomen. Hiervoor tellen dus ook de inkomsten uit je bedrijf mee. Hierbij geldt: hoe hoger je totale inkomsten, hoe minder korting je krijgt. Daardoor kan het zijn dat je op minder of geen heffingskorting recht hebt, omdat je inkomen hoger is door de inkomsten uit je bedrijf. Te veel betaalde heffingskorting moet je achteraf terugbetalen.

Belastingzaken: hoe zit het precies?

Wil je precies weten hoe het zit met de inkomstenbelasting? In dit webinar laat de Belastingdienst stap voor stap zien hoe je aangifte inkomstenbelasting doet.

Webinar: Belastingen regelen (parttime ondernemen)

Stap 4: Regel je verzekeringen en pensioen

Verzekeringen

Als je loondienst en zzp’er zijn combineert, dan blijven de WW-rechten die je in loondienst opbouwt bestaan. Vergeet niet dat je minder rechten opbouwt als je minder uren in loondienst werkt. Voor je eigen bedrijf is het belangrijk dat je de juiste verzekeringen afsluit, ook als je parttime onderneemt. Je privéverzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandsverzekering, gelden niet voor je bedrijf.  

Pensioen

Waarschijnlijk bouw je pensioen op bij je werkgever. Toch is het belangrijk ook vanuit je bedrijf voor je pensioen te sparen. Een veelgemaakte fout van ondernemers is om dit niet vanaf het begin te doen. Begin je pas later met pensioen opbouwen? Dan kan het zijn dat je erachter komt dat je prijzen te laag zijn. Het bedrag dat je wilt sparen voor je pensioen moet je namelijk doorberekenen in je uurtarief. Anders houd je te weinig geld over om te sparen.

Ook als je je parttime onderneming wilt laten groeien tot een fulltime onderneming is het aan te raden al vanaf het begin je pensioenopbouw te regelen.

Werk-privé balans

Veel ondernemers vinden het lastig om werk en privé in balans te houden. Zeker als je een eigen bedrijf combineert met werken in loondienst. Kijk voordat je begint met je bedrijf kritisch naar de tijd die je hebt en hoe je deze wilt besteden. 

Algemene startersinformatie

Als je begint met zzp’en naast loondienst krijg je naast de stappen hierboven ook te maken met algemene dingen die je als ondernemer moet regelen:
•    bedrijfsnaam bedenken
•    uurtarief bepalen
•    algemene voorwaarden opstellen
•    administratie bijhouden

KVK Adviesteam

Heb je vragen over jouw situatie? Neem gratis contact op met het KVK Adviesteam. Onze adviseurs geven persoonlijk antwoord op je vraag.