Starten als zzp’er in de bouw

Je wilt starten als zzp’er in de bouw. Regel deze zaken zodat je goed voorbereid van start gaat en veilig zaken doet.

KVK Start Event: zo vind je klanten

Ontdek jouw volgende stap om nieuwe klanten te vinden tijdens dit online event.

Meld je aan

 Er komt veel kijken bij zelfstandige zijn. Het betekent dat je niet alleen je bouwwerkzaamheden uitvoert, maar ook ondernemer bent. Je moet bijvoorbeeld een administratie bijhouden en je aan wetten en regels houden. Door de zaken in dit artikel te regelen ben je op de goede weg.

Besluit hoe je wil werken

Hierboven zie je een afbeelding over verschillende samenwerkingsvormen. Bijvoorbeeld alleen, in samenwerking met andere zzp’ers of via een bemiddelingsbureau.

In welke vorm wil je werken? Bijvoorbeeld alleen, in samenwerking met andere zzp’ers of via een bemiddelingsbureau. Onderzoek de voor- en nadelen, bepaal wat voor jou het belangrijkste is en kies de vorm die bij jou past. Samenwerken en via een bemiddelingsbureau geven je meer zekerheid dat je wordt betaald. Maar hoe je werkt bepaalt ook de manier waarop je klanten vindt en welke ondernemerstaken bij jou liggen. Een bemiddelingsbureau kan bijvoorbeeld administratie en facturering voor je doen.

Bepaal je uurtarief

Hierboven zie je een afbeelding over het bepalen van je uurtarief.

Als zelfstandige bepaal je zelf je uurtarief. Bereken hoeveel je nodig hebt om van te leven. Zorg dat je dat overhoudt nadat je je kosten als ondernemer van je omzet afhaalt. Dat zijn bijvoorbeeld belastingen, verzekeringen en pensioen. Met deze rekentool uurtarief kun je zelf je tarief berekenen. Je gewenste netto inkomen is het uitgangspunt. Zoek ook online de gemiddelde zzp tarieven in de bouw en stel je uurtarief eventueel bij. 

Besluit hoe je wil rijden

Hierboven zie je een afbeelding over een ondernemer die nadenkt over zijn werkbus, wil hij zakelijk of privé rijden?

De bus of auto die je nodig hebt voor je onderneming kun je zakelijk rijden of privé. De kosten verschillen en kan je berekenen in de rekentool auto van de zaak. Let op, je mag de binnenstad niet meer in met diesel of benzine vanaf 2025. Lees hier meer over zero-emissiezones.

Stel je algemene voorwaarden op

Hierboven zie je een afbeelding over een ondernemer die zijn zonnepanelen te laat ontvangt van zijn leverancier. Hij weet wat hij moet doen, omdat hij dit heeft geregeld in zijn algemene voorwaarden.

Stel je algemene voorwaarden op. Denk hierbij aan:

  • Betalingstermijn, binnen hoeveel werkdagen wil je dat je klanten betalen? Tip: weet alvast wat je kan doen om je klanten op tijd te laten betalen.
  • Levertermijn van leveranciers. Hoe lang is de levertijd en wanneer is er sprake van overmacht?
  • Meerwerk. Wat is meerwerk, welke kosten breng je hiervoor in rekening en hoe ga je ermee om?
  • Stelposten, dat zijn bedragen op de offerte waarvan je nog niet helemaal zeker bent. Deze zijn bijvoorbeeld afhankelijk van inkoop of van de grondstoffenprijs. Hoe ga je hiermee om?

Sluit verzekeringen af

Hierboven zie je een afbeelding over een ondernemer die nadenkt over de verzekeringen die hij wilt afsluiten om zich te beschermen tegen risico's. Zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering.

Als je start in de bouw, overweeg dan om de volgende verzekeringen af te sluiten:

  • Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, zo voorkom je hoge persoonlijke kosten.
  • Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, belangrijk voor risicovolle beroepen waarbij de kans op arbeidsongeschiktheid aanwezig is.
  • Een rechtsbijstandsverzekering, om bijvoorbeeld wanbetalers aan te pakken. Vraag eventueel bij je branchevereniging of zij dit aanbieden.

Daarnaast kun je ook overwegen om een inventaris-goederenverzekering, eigen vervoerverzekering en montageverzekering af te sluiten. Lees meer over 10 belangrijke verzekeringen voor starters.

Regel je administratie, belastingen en financiën

Hierboven zie je een afbeelding met een ondernemer die administratie doet en zijn belastingen en financiën regelt.

Regel de volgende zaken:

Ben je onderaannemer én leen jij weer een werknemer uit of huur je een bedrijf in om een deel van jouw klus te doen? Je hebt dan te maken met ketenaansprakelijkheid. Lees hier hoe je als zzp’er de risico’s van ketenaansprakelijkheid kan beperken, bijvoorbeeld door het openen van een G-rekening. Verdiep je als onderaannemer ook in de btw-regels binnen de bouw. Btw kan je bijvoorbeeld verleggen naar de hoofdaannemer.

Heb je hulp nodig? Overleg met je boekhouder, financieel adviseur of de Belastingdienst.

Zorg voor inkomen voor later

Hierboven zie je een afbeelding van een jonge ondernemer die aan het werk is en een oudere ondernemer die geniet van zijn pensioen.

Voor inkomen voor later moet je zelf maatregelen nemen. Lees hoe je pensioen opbouwt als ondernemer. In de volgende beroepen is deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds verplicht:

  • Schilders, glaszet- en afwerkingsbedrijven
  • Natuursteenbedrijf, terrazzo-/vloerenbedrijf en het stukadoors- en afbouwbedrijf

Zoek wetten en regels uit

Hierboven zie je een afbeelding over een ondernemer die opzoekt welke arbo- en veiligheidsregels er gelden.

Zoek op aan welke regels je moet voldoen, denk aan een VCA certificaat, veiligheids- arbo- en milieuregels. Lees meer in dit stappenplan starten in de bouw. Let ook op veiligheid van je gereedschap, lees meer over arbeidsmiddelen keuren.

Schrijf je in bij KVK

Hierboven zie je een afbeelding van de balie bij een KVK-kantoor.

Schrijf je in bij KVK als ondernemer en kies je handelsnaam en rechtsvorm. Heb je vragen? Stel die tijdens je afspraak bij KVK of bel het KVK Adviesteam.

Inschrijven bij KVK: zo werkt ‘t