Bedrijf starten

In 3 stappen naar de juiste SBI-code

Tijdens je inschrijving bij KVK geef je aan wat je gaat doen met je bedrijf: dat is je bedrijfsactiviteit. Je bedrijfsactiviteit bepaalt welke SBI-code je krijgt. Dit lijkt misschien een administratief dingetje, maar er kan veel afhangen van je SBI-code. Zo kun je met een niet kloppende SBI-code een subsidie of vergunning mislopen. Lees waar deze code nog meer belangrijk voor is en hoe je in drie stappen tot de juiste SBI-code voor je bedrijf komt.

SBI is de afkorting van Standaard Bedrijfsindeling. Elk bedrijf heeft een of meerdere SBI-codes. Aan die codes kun je zien wat een bedrijf doet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beheert de lijst met SBI-codes . KVK kijkt bij de inschrijving van je bedrijf in het Handelsregister wat je bedrijfsactiviteiten zijn en welke SBI-code daar het beste bij past.

 1. SBI-codes zijn belangrijk
 2. Stap 1: zet op een rij wat je gaat doen met je bedrijf
 3. Stap 2: Omschrijf je bedrijfsactiviteiten op de juiste manier
 4. Stap 3: Schrijf je bedrijf in bij KVK

SBI-codes zijn belangrijk

Er zijn veel zaken waarbij SBI-codes een rol spelen. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende.

Verzekeringen

Verzekeringsmaatschappijen bepalen onder meer op basis van je SBI-code hoe hoog je premie is. Maar ook of ze bij een schadeclaim wel of niet uitkeren. Want als je schade veroorzaakt bij werkzaamheden die niet in de beschrijving van je bedrijfsactiviteiten staan, ben je hier niet voor verzekerd.

Geldzaken

Banken bepalen mede op basis van je SBI-code of je een lening of bankrekening krijgt. Dat geldt ook bij subsidies. Die kun je alleen krijgen als je de SBI-code hebt van de branche waarvoor de subsidie is bedoeld.

Ook bij overheidssteun speelt de SBI-code een rol. Als er steunmaatregelen zijn voor bedrijven in een bepaalde sector, dan kijkt de overheid naar de SBI-code van je bedrijf. Zorg dus dat je SBI-code altijd klopt met je bedrijfsactiviteiten.

Vergunningen

In veel branches hebben bedrijven een vergunning nodig om hun werk te doen. Voorbeelden zijn taxibedrijven, apotheken, horecabedrijven en slijterijen. De overheid kijkt naar je SBI-code om te bepalen of je een vergunning nodig hebt.

Ook heb je soms een bepaalde SBI-code nodig om een bepaalde vergunning te krijgen. Denk aan een parkeervergunning van de gemeente die alleen geldt voor maatschappelijk werkers.

Locatie van je bedrijf

Of je je bedrijf nu vanuit huis start of op een andere plek, check bij de gemeente of wat je met je bedrijf wilt doen mag op die plek. Deze informatie vind je in het bestemmingsplan. In dit plan staat welke milieuregels gelden op een bepaalde plek: de milieucategorie.

Aan elke categorie zijn SBI-codes gekoppeld, zodat je kunt zien of jouw soort bedrijf op de plek van je keuze is toegestaan. Wil je bijvoorbeeld een koffietent beginnen? Dan mag dat vaak niet in een woonwijk.

Pensioen

Sommige beroepsgroepen hebben een verplichte pensioenregeling. Denk aan huisartsen, fysiotherapeuten, stukadoors en schilders. Als je volgens je SBI-code in zo’n beroepsgroep valt, moeten jij en je personeel pensioen opbouwen bij het beroepspensioenfonds. Controleer daarom bij de start van je bedrijf of je onder een verplichte pensioenregeling valt. Doe je dat niet, dan kan het pensioenfonds later met terugwerkende kracht de niet betaalde premie opeisen.

Personeel

Heb je personeel en is er een algemeen bindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor jouw sector? Dan geldt de cao voor alle bedrijven in de sector en moet je je houden aan de afspraken die erin staan.

Heb je vragen over SBI-codes in jouw situatie?
Een KVK-medewerker denkt graag met je mee. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 088 585 15 85

De juiste SBI-code voor je bedrijf

Zoals je hierboven hebt gelezen kan je SBI-code veel invloed hebben op je bedrijf. Zorg er daarom voor dat je bij de start van je bedrijf de juiste code krijgt en houd je KVK-inschrijving up-to-date. Dat doe je zo:

Stap 1: zet op een rij wat je gaat doen met je bedrijf

Het werk dat je gaat doen met je bedrijf noemen we bedrijfsactiviteiten. Daarom zet je op een rij wat je van plan bent. Beschrijf alleen werk dat je ook echt nu gaat doen. Je kunt later altijd nieuwe activiteiten toevoegen aan je inschrijving.

Stap 2: Maak een korte en duidelijke omschrijving

De beschrijving van je bedrijfsactiviteiten is geen reclametekst. Het belangrijkste is dat je beschrijving kort en duidelijk aangeeft wat voor werk je gaat doen. Weet je niet goed hoe je dat moet doen? Bij het CBS vind je een tool die je op weg helpt en een lijst met alle SBI-codes die er zijn.

Voorbeelden

Tanushri begint haar eigen cybersecurity adviesbureau. Haar bedrijfsactiviteit kun je omschrijven als: Advies geven over cybersecurity.

Peter start een webshop in sieraden. Zijn bedrijfsactiviteit kun je omschrijven als: Sieraden verkopen in een webshop.

Stap 3

Om je bedrijf in te schrijven bij KVK maak je online een afspraak. Bij het inplannen van de afspraak moet je alvast een aantal gegevens invullen. Je geeft ook door wat je bedrijfsactiviteiten zijn. Tijdens je afspraak op het KVK-kantoor bepaalt een KVK-medewerker in overleg met jou de SBI-code die je krijgt. Start je met activiteiten waar nog geen SBI-code voor is? Dan kijkt de medewerker welke code het meest in de buurt komt.

Als je meerdere bedrijfsactiviteiten hebt, bepaal je samen wat je hoofdactiviteit is en wat je extra activiteiten zijn. Zijn je extra activiteiten heel anders dan je hoofdactiviteit, dan krijg je daarvoor een extra SBI-code. De beschrijving van je bedrijfsactiviteiten is openbaar.

Houd je inschrijving up-to-date

Ga je nieuwe werkzaamheden doen? Geef deze extra bedrijfsactiviteiten door aan KVK, dan passen we je gegevens in het Handelsregister aan.

Je activiteiten wijzigen doe je zo:

 • Ga naar: Wijzigen (kvk.nl).
 • Vul je bedrijfsnaam in
 • Klik op het blok 'Vestiging'.
 • Klik op het blok 'Gegevens van de vestiging wijzigen'.
 • Kies in het volgende scherm voor het wijzigen van je activiteiten.
 • Geef aan wat je nieuwe activiteiten zijn.

Vaak zijn er meer dingen die je moet regelen als je nieuwe werkzaamheden gaat doen met je bedrijf. Zoals administratie of een extra zakelijke bankrekening. Lees hier waar je aan moet denken.

Foute of oude informatie over je bedrijf in het Handelsregister kan problemen opleveren. Check daarom regelmatig je registratie bij KVK.
Jeanine Hoekstra

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Daar help ik je graag bij. Of je nu nog plannen smeedt voor een eigen bedrijf of al een paar maanden op weg bent, ik voorzie je van tips & tricks waarmee je verder komt.

InspiratiePage
Starten