Bedrijf starten

Starten als zzp’er: 7 belangrijke stappen

Een eigen bedrijf starten als zzp’er gaat vaak heel snel. Dit heeft verschillende redenen. Soms heb je geen startkapitaal nodig. En als je vanuit huis start kan je dat voorbereidingstijd schelen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je zzp’er wil worden.

Het verschil tussen een zzp’er en freelancer

Er is geen verschil. Je werkt in allebei de gevallen voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Je voert je werk namelijk uit als zelfstandig ondernemer. Zzp’er en freelancer zijn trouwens géén rechtsvormen. Veruit de meeste zzp’ers en freelancers starten met de rechtsvorm eenmanszaak.

1. Je voorbereiding

Is het ondernemerschap iets voor jou? Met de KVK Krachtmeting test je snel en makkelijk je ondernemersvaardigheden. Zoals je onderhandel, netwerk en administratie skills.

Met een ondernemingsplan of businessplan zet je je plannen op papier. Hiermee verhoog je je slagingskans. Je onderzoekt namelijk of je plannen haalbaar zijn. Want levert je eigen bedrijf wel voldoende geld op om je kosten mee te dekken? Als je investeerders nodig hebt of als je start vanuit een uitkering. Dan moet je een ondernemingsplan maken.

Start je bedrijf op een plek die bij jou past. Van een markt tot een bedrijfsverzamelgebouw of in een pop-up store. Er zijn verschillende mogelijkheden.
De meeste zzp’ers starten vanuit huis. Wil jij dat ook? Check dan altijd bij je gemeente of en wat de mogelijkheden zijn.

Twijfel je of je je moet inschrijven bij KVK? Bekijk hier de criteria van een onderneming.

Webinar 'Starten als zzp'er'

2. Wet DBA en bepaling loondienst

De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Vervolgens bepalen zij ook of je zelfstandig bent. Dit zou via de wet DBA geregeld worden, maar de handhaving van de wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2021.

Zzp’ers en opdrachtgevers zijn verantwoordelijk voor de relatie die zij met elkaar aangaan. Alles draait om de vraag: ben je zelfstandig ondernemer of is er sprake van loondienst. Bekijk voor een antwoord op deze vraag de veelgestelde vragen door zzp’ers.

Twijfel je of je in loondienst werkt? Voorkom schijnzelfstandigheid en gebruik een modelovereenkomst van de Belastingdienst om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van loondienst.

3. Je uurtarief bepalen

Het juiste uurloon bepalen is lastig. Een te hoog uurtarief schrikt klanten af. Een te laag uurtarief is niet alleen een onderwaardering van je kwaliteiten. Het levert misschien ook te weinig inkomsten op.

Bereken allereerst hoeveel je per maand minimaal nodig hebt om van te kunnen leven en om je verplichtingen van te kunnen betalen. Tel hier je vakantiereservering, inkomstenbelasting, de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en onvoorziene kosten bij op. Bereken vervolgens je zakelijke kosten, zoals kantoorhuur, bedrijfsmiddelen, zakelijke verzekeringen etc. Dit zijn je noodzakelijke inkomsten en belastingen plus zakelijke kosten. Deel dit bedrag door het aantal declarabele uren. En je hebt je minimale uurprijs, het tarief dat nodig is om geen verlies te maken. Je ervaring en vakmanschap zijn ook wat waard en spelen dus ook een rol bij het bepalen van je uurtarief. Daarnaast kun je ook nog je uurtarief vergelijken met dat van je concurrenten.

Bekijk ook eens de video 'Je uurtarief bepalen'.

4. Je risico’s beperken

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je risico’s. En dus ook voor het afsluiten van eventuele verzekeringen. Maar ook voor het opbouwen van je pensioen. We hebben de belangrijkste risico’s voor je op een rij gezet:

  • Arbeidsongeschiktheid
  • Bedrijfsaansprakelijkheid
  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Rechtsbijstand
  • Pensioen

Of kijk hier voor een overzicht van alle verzekeringen.

5. Je rechtsvorm kiezen

Als zzp’er moet je je inschrijven bij KVK. Daar moet je aangeven in welke rechtsvorm je gaat starten. De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak. En in sommige gevallen met een besloten vennootschap (bv). De keuze voor je rechtsvorm heeft naast fiscale gevolgen ook gevolgen voor je aansprakelijkheid. Zoek uit welke rechtsvorm bij jou past.

6. Je bedrijf inschrijven bij KVK

Dus jij wil zzp'er worden? Bent klaar voor de start van je eigen bedrijf? En hebt een goede bedrijfsnaam bedacht? Dan kun je een afspraak maken met KVK en je bedrijf inschrijven.

Denk ook goed na over je bedrijfsomschrijving. De bedrijfsomschrijving geeft aan welke activiteiten jij feitelijk doet als zzp’er. N.a.v. jouw bedrijfsomschrijving bepaalt de KVK medewerker samen met jou een passende SBI-code. Deze code wordt gebruikt door overheidsinstanties, brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Mocht je andere activiteiten gaan doen, meld dit dan bij de KVK. Wij wijzigen dan de SBI-code of voegen er een activiteit en een nieuwe code aan toe. Het is als zzp’er mogelijk om meerdere activiteiten binnen je bedrijf (eenmanszaak) te doen.

Twijfel je of je je bedrijf moet inschrijven? Check dan eerst of je bedrijf voldoet aan de criteria voor een onderneming.

Aanmelding Belastingdienst

KVK geeft na je inschrijving je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post.

7. Je administratie opzetten

Boekhouding en administratie behoren bij veel zzp’ers niet tot de favoriete bezigheden. Maar het voeren van een goede administratie is wettelijk verplicht. Zo moeten bijvoorbeeld je facturen en offertes aan verschillende eisen voldoen.

Je administratie geeft je inzicht over hoe je bedrijf ervoor staat. Je kunt je administratie uitbesteden, maar ook zelf doen. Basiskennis van administratie is dan belangrijk. Hiervoor zijn handige apps en boekhoudprogramma’s. Informeer hierover bij een boekhouder of vraag het na in je netwerk.

Belastingen

Als ondernemer krijg je te maken met belastingen. Wat is het verschil tussen omzetbelasting en inkomstenbelasting en welke aftrekposten zijn er voor startende ondernemers? We helpen je op weg met een rekenvoorbeeld zodat je een inschatting kunt maken hoeveel geld je moet reserveren.

Kleineondernemersregeling

Verwacht je met je omzet onder de 20.000 euro te blijven? Dan kan de kleineondernemersregeling (KOR) van de Belastingdienst handig zijn. Je moet je hiervoor apart aanmelden bij de Belastingdienst. Door de KOR bereken je geen btw op je leveringen. De btw op kosten (voorbelasting) mag je ook niet aftrekken. Je mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte in te dienen.

Zzp en werk

Werken in loondienst en werken als zzp’er kun je combineren. We noemen dit ook wel parttime ondernemen of ondernemen in deeltijd. Parttime ondernemen heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting en eventuele aftrekposten en toeslagen. We raden je aan je werkgever te laten weten dat je als zzp’ er aan de slag gaat. Check in ieder geval altijd je arbeidsovereenkomst over nevenwerkzaamheden.

AVG

De Algemene Gegevens Verordening (AVG) is de privacywet die sinds mei 2018 geldt voor alle ondernemers, dus ook voor zzp’ers. Iedereen die met persoonsgegevens werkt moet voldoen aan de AVG. Je moet kunnen bewijzen waarvoor je gegevens van (potentiële) klanten gebruikt en hoe lang je deze bewaart. Bijvoorbeeld het verwerken van klantgegevens voor het opmaken van een factuur valt al onder de AVG. Aan de hand van deze 10 vragen bepaal jij welke acties je moet nemen om aan de wet te voldoen. Zo word jij AVG-proof en voorkom je een boete.

Meer weten? Krijg online advies en tips van experts tijdens de KVK Live Adviesdagen van 23 tot en met 26 november. Meld je gratis aan.

Willeke Leensma

Als KVK-adviseur Start help ik graag startende ondernemers. Mijn specialiteiten zijn starten vanuit een uitkering, zzp en verzekeringen. Actualiteiten deel ik via het Startersmagazine en de Nieuwsbrieven Start en OnderNemerSplein Rotterdam.

InspiratiePage