Je eigen horecabedrijf hebben: alles wat je moet weten

Ben je een eigen horecazaak begonnen? Daar komt veel bij kijken. Denk aan een bedrijfspand en vergunningen. Ook moet je je houden aan HACCP-regels. Check hier of je aan alles gedacht hebt.

Naamchecker

Weten of de naam die jij voor je bedrijf op het oog hebt al bestaat?

Doe de check

•    Bedrijfspand
•    Vergunningen
•    Werken volgens de HACCP-regels
•    Geld regelen
•    Personeel vinden

Je hoort regelmatig dat het voor de horeca een moeilijke tijd is. Zo zijn de kosten voor energie, inkoop en personeel gestegen. Veel ondernemers hebben ook moeite met personeel vinden. Toch stijgt het aantal horecabedrijven in Nederland. Op 1 januari 2024 stonden er 53.236 ingeschreven bij KVK.

202049.919
202151.225
202252.799
202353.315
202453.236

Bedrijfspand

Of je horecazaak een succes wordt, hangt onder meer af van de plek waar je deze hebt geopend. Toen je het huurcontract of koopcontract ondertekende, heb je na kunnen denken over de volgende vragen:

  • Mag je een horecabedrijf beginnen in het pand? Je bedrijf moet passen in het omgevingsplan. Heb je de online Vergunningcheck en overleg met de gemeente.
  • Wat zijn de kosten voor verbouwen en inrichten? En wat moet je regelen om te voldoen aan de energiebesparingsplicht?
  • Kun je onderhandelen over de prijs, periode en voorwaarden?

Afnameplicht brouwerij

Is de eigenaar van het pand een brouwerij? Dan heb je meestal een afnameplicht: je moet bij die brouwerij je bier bestellen. Onderhandel over de inkoopprijs voordat je het contract tekent. Na ondertekening van het contract lukt dat vaak niet meer. 

Locatiescan

Kijk eens naar de locatiescan. Je kunt dan bijvoorbeeld zien hoeveel restaurants er zijn in jouw omgeving en hoeveel mensen er wonen.

Vergunningen

In de horeca krijg je te maken met wetten en regels. Denk aan de Omgevingswet en de Alcoholwet (eerder Drank- en Horecawet). Ook moet je meestal vergunningen aanvragen. Een vergunning is officiële toestemming om iets te doen. Een exploitatievergunning horecabedrijf bijvoorbeeld. Die heb je nodig als gasten eten en drinken in je bedrijf.

Neem contact op met het horecaloket of de horeca-adviseur van de gemeente. Vertel over je plannen en vraag welke vergunningen je nodig hebt. Het kan weken of maanden duren voordat je de vergunning krijgt. En maak je een fout bij het invullen van het aanvraagformulier? Dan loop je het risico dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Het is dus handig als je van tevoren weet welke informatie de gemeente precies van je nodig heeft.

Kosten horecavergunning

De kosten van een horecavergunning verschillen per gemeente. Een alcoholwetvergunning kost bijvoorbeeld tussen de 120 en 1800 euro. Een vergunning om eten en drinken te serveren tussen de 500 en 3500 euro. 

Overzicht horecavergunningen

Horecaondernemers hebben meestal veel vergunningen nodig. Weten waar je moet beginnen? Check het overzicht met horecavergunningen.

Werken volgens de HACCP-regels 

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het zijn regels over voedsel veilig klaarmaken en bewaren. Om te voorkomen dat mensen ziek worden van het voedsel dat je verkoopt.

Als horecaondernemer moet je een HACCP-plan hebben. Je kunt zelf zo’n plan maken, maar de meeste ondernemers gebruiken een hygiënecode. Dat is een kant-en-klaar HACCP-plan. Als je werkt volgens de regels van de hygiënecode, voldoe je aan de HACCP-eisen. De hygiënecode voor de horeca kun je bestellen bij Koninklijke Horeca Nederland.

Aanmelden NVWA

Ook moet je je aanmelden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA controleert of je voedsel volgens de HACCP-regels maakt en verkoopt. Je hebt bij de NVWA de keuze uit:

  • registreren
  • erkenning aanvragen
  • vergunning aanvragen

Voor een horecabedrijf is registreren meestal voldoende. 

Diploma Sociale Hygiëne

HACCP wordt vaak door elkaar gehaald met het diploma Sociale Hygiëne. Maar het diploma Sociale Hygiëne gaat over de regels voor de verkoop van alcohol.

Horecawoordenlijst

Bij het opzetten van je horecazaak kom je veel vaktaal tegen. Denk aan woorden als omgevingsplan, precariorecht en wet Bibob. Check de horecawoordenlijst voor duidelijke uitleg.

Geld regelen 

Voor het openen en runnen van een eigen horecazaak heb je geld nodig. Vaak is dat een deel spaargeld en een deel geleend geld, bijvoorbeeld van een bank. Wil je een lening aanvragen? Dan heb je een ondernemingsplan en een financieel plan nodig. Een accountant kan je hierbij helpen.

Er zijn meer manieren om aan geld te komen, bijvoorbeeld:

Leasen

Je hoeft niet altijd alle apparaten voor je zaak te kopen. Sommige spullen, zoals koelingen of vaatwassers kun je ook leasen.

Personeel vinden 

Waarschijnlijk heb je vanaf de start van je bedrijf al personeel nodig. Er zijn verschillende manieren om dit te regelen:

Personeel mede-eigenaar maken 

Steeds meer horecabazen maken hun personeel mede-eigenaar van het bedrijf. Het is een manier om goed personeel te belonen. Je kunt je personeel bijvoorbeeld aandelen geven. Bij de start van je bedrijf moet je je hier al op voorbereiden. Kies bijvoorbeeld een rechtsvorm waarbij je aandelen kunt uitgeven. Een notaris of accountant kan je hierover adviseren.

Buitenlandse student aannemen

Wil je een buitenlandse student in je horecabedrijf aannemen? Studenten uit een EU/EER-lidstaat of Zwitserland mogen zonder regels in Nederland werken. Voor studenten uit andere landen zijn er wel regels. Zoals een tewerkstellingsvergunning van UWV.

Minderjarig personeel aannemen  

Voor personeel onder de achttien jaar zijn er regels over werktijden. Zij mogen minder vaak werken dan volwassen personeel. Ook zijn er regels over het soort werk dat minderjarigen mogen doen. Zo mag iemand onder de zestien jaar geen maaltijden bezorgen.

Alcoholwet 

Jongeren onder de zestien jaar mogen niet werken op plekken waar je alcohol schenkt. Deze regel geldt niet voor jongeren van veertien of vijftien jaar die stage lopen in je bedrijf. 

Ook belangrijk bij de start van je bedrijf

Check ook de informatie over: