Van eenmanszaak naar bv of nv

De wijziging van een eenmanszaak naar bv of nv wordt meestal geregeld door de notaris. Maar je kunt het ook zelf doen. Hieronder lees je wat er allemaal bij komt kijken en waar je op moet letten.

Stap 1 - Formulieren invullen

Stap 2 - Afspraak maken

Maak een afspraak bij een KVK-kantoor en neem mee: 

  • de ingevulde formulieren. 
  • Een gewaarmerkt afschrift van de notariële akte van oprichting.
  • Een geldig legitimatiebewijs.

Inschrijfkosten

Voor de inschrijving van de onderneming met een nieuw KVK-nummer geldt een inschrijfvergoeding. Hoef je niet persoonlijk langs te komen? Dan ontvang je een rekening per post.

Functionaris is een rechtspersoon of een samenwerkingsverband

Is de functionaris een rechtspersoon of samenwerkingsverband, dan geldt er geen persoonlijke legitimatieplicht. Je stuurt de formulieren naar het KVK-postadres. Op het formulier staat wie de formulieren mag ondertekenen en welke bewijsstukken je eventueel moet meesturen.

Heeft de eenmanszaak nevenvestigingen of een gevolmachtigde?

Dan moeten deze bij de bv of nv opnieuw ingeschreven worden.  

Bezoekadres en bedrijfsactiviteit

Bij het overnemen van een bedrijf moeten het bezoekadres en minimaal 1 bedrijfsactiviteit hetzelfde blijven.

Ingangsdatum

De overdrachtsdatum is de datum van oprichting van de bv of nv die in de notariële akte staat. Na verwerking van de wijziging(en) kun je direct een gewaarmerkt Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® aanvragen.

Belastingdienst

Door de wijziging van rechtsvorm verandert het KVK-nummer en btw-id. Wij geven deze wijziging in het Handelsregister door aan de Belastingdienst. Heb je personeel? Dan verandert het loonheffingennummer ook. Lees op de site van de Belastingdienst wat je in dit geval moet doen.

Lopende contracten

Bekijk welke contracten op naam van de eenmanszaak zijn opgemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld huur- en onderhoudscontracten of verzekeringen. Maak nieuwe contracten op naam van de bv of nv.

Meer informatie

Meer informatie over de overdracht van een bedrijf vind je in het artikel Fiscaal afrekenen met de Belastingdienst en in het Stappenplan rechtsvorm wijzigen op het Ondernemersplein.

Afspraak maken

Login met DigiD en maak een afspraak.  

Ik heb een vraag over DigiD

Bekijk de veelgestelde vragen over DigiD