Een startup beginnen: van vernieuwend idee tot succesvol bedrijf

Een startup is een klein bedrijf dat net is begonnen. Breng je een nieuwe technologie of nieuw product op de markt? En wil je snel groeien? Dan is een startup beginnen misschien iets voor jou. Startups hebben meestal weinig geld, dus moet je slim en creatief zijn om je doelen te bereiken. Bereid je goed voor en neem de juiste stappen. In dit artikel lees je welke dat zijn.

KVK Start een eigen bedrijf

Tijdens dit online event op 6 mei krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.

Meld je gratis aan

Waar moet je aan denken als je begint als startup? Cathy Oh, Startup Officer bij KVK, geeft tips.

Werk je idee uit

Stel jezelf de volgende vragen. Die helpen je om het idee voor je startup uit te werken:

  • Welk probleem los je op met je idee?
  • Welke oplossingen bestaan er al voor dat probleem?
  • Wat maakt jouw product of dienst anders? Wie zijn je concurrenten? En is je idee echt vernieuwend en interessanter voor de klant?
  • Wie zijn je klanten en gebruikers?
  • Wat is mijn businessmodel?
  • Hoe kom je aan geld om je nieuwe product of dienst op de markt te brengen?

Oh geeft aan: “Je ideeën en enthousiasme zijn een belangrijk begin voor een groeiend bedrijf. Maar schrijf ook een ondernemingsplan en denk goed na over je verdienmodel.” Alleen zo overtuig je investeerders en je doelgroep.

Leg je idee vast

Zodra je je idee hebt uitgewerkt, kun je dit vastleggen in het i-DEPOT. Dan heb je bewijs dat jij het idee op een bepaalde datum hebt bedacht, gemaakt of ontworpen. Dat is handig als je ooit een juridisch probleem krijgt. In het i-DEPOT kun je allerlei soorten ideeën vastleggen, zoals een (mode)ontwerp, songtekst, boek, film, scenario, uitvinding of prototype.

Heb je van je idee een product of dienst gemaakt? Bescherm het met intellectueel eigendomsrecht, zoals een octrooi.

Benader mogelijke klanten

Oh: “Is de markt klaar voor je product of dienst? En is je product klaar om op de markt te brengen? Veel startups merken dat mensen hun product interessant vinden, maar dat lang niet iedereen klant wil worden. Misschien zijn mensen nog niet klaar voor je product of dienst. Of sluit het niet aan bij de wensen van de klant.”

Onno van der Poel van startup TicTag ervaarde dat ook: “Bij TicTag hebben wij gewacht op een eerste echte klant. Terwijl je veel zaken al kunt onderzoeken voordat je een eerste klant hebt. Achteraf gezien hadden we beter een eigen testpanel kunnen opzetten. Dat zou ons veel tijd bespaard hebben.”

Leg je idee dus voor aan mogelijke klanten of betrek ze bij de ontwikkeling ervan.

Regel geld voor je startup

“Een product ontwikkelen en een bedrijf starten kost geld. En als je startup gaat groeien heb je misschien vaker financiering nodig,” vertelt Oh.

Maak een investeringsbegroting om erachter te komen hoeveel geld je nodig hebt. Denk ook na over hoeveel geld je in de toekomst nodig hebt, zodat je kunt groeien met je bedrijf. Je kunt op zoek gaan naar business angels. Zij investeren in bedrijven die ze interessant vinden, vaak zijn dat startups. Bij business angels kun je vaak ook terecht voor kennis en advies.

Er zijn ook organisaties en verenigingen die startups op weg helpen. Bekijk welke organisaties bij je passen.

Laat je startup groeien

Als je startup eenmaal succesvol is, kun je doorgroeien tot scale-up. Een scale-up heeft een product of dienst die geschikt is voor een bredere markt. Je kunt je idee internationaal verkopen.

Tijdens deze groei kom je voor verschillende keuzes te staan:

  • Personeel aannemen: kun je het werk niet meer alleen doen? Kijk waar je aan moet denken als je personeel aanneemt.
  • Leidinggeven: als je personeel hebt, krijg je er managementtaken bij. Leidinggeven is een vak apart. Is dit niets voor jou? Neem dan een manager aan.
  • Groei financieren: om te kunnen groeien heb je geld nodig. Maar, hoe vind je financiering? Zoek uit welke subsidies en regelingen er zijn voor startups. En trek investeerders aan.
  • Bedrijf verkopen: wil je blijven groeien? Of verkoop je je bedrijf?