Voor jezelf beginnen als barbier doe je zo
- Henk Herkink
- How to
- 18 jan 2020
- Bijgewerkt 22 nov 2022
- 9 min
- Starten
Aandacht voor uiterlijk en de sfeer in de barbershop staan voorop. Maar er zijn ook andere aandachtspunten waar je als ondernemer rekening mee moet houden. Zoals de regels die gelden als je vanuit huis start of bij mensen thuis gaat knippen en scheren en zaken als administratie, personeel en verzekeringen. Zelfstandig barbier worden? Hier moet je op letten.
Bij de barbier telt meer dan alleen het knippen en scheren van het haar, baard en snor. Bij een bezoek aan de barbier speelt beleving een grote rol. Woorden als stoer, thuis voelen en mancave zijn dan op z’n plaats. De bijzondere sfeer maakt het plaatje compleet. Door inrichting en uitstraling creëer je een nieuwe ontmoetingsplek voor mannen. De barbier is meer dan alleen het ambacht waarvoor klanten komen.
Barbier bezig aan forse opmars
Tellingen uit het Handelsregister laten zien dat het aantal barbershops tussen 2017 en 2022 explosief is gestegen van 733 naar 2.384.
Ondernemingsplan
Het ondernemingsplan helpt je bij het onderzoeken of klanten op je dienst zitten te wachten. Je bepaalt er niet alleen je doelgroep in, het geeft je ook zicht op de concurrentie. Met de KVK Bedrijventeller zie je hoeveel concurrentie er in jouw regio is.
Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht. Maak je er geen, dan is een haalbaarheidscheck een goed alternatief. Leon Wiggers is samen met dochter Zoë eigenaar van barbershop Sick Puppy Barber Parlour. Zij hebben wel een ondernemingsplan gemaakt. “Toen we besloten een eigen barbershop te starten hebben we veel onderzoek gedaan naar de doelgroep, ons laten informeren door deskundigen en barbiers elders in het land bezocht om naar hun ervaringen te vragen. Het ondernemingsplan was een houvast tijdens de voorbereiding.”
Twijfel je of je ondernemer bent?
Volgens de wet heb je een bedrijf als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Check of je activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.
Ben je onder de 18? Dan heb je toestemming nodig van je ouders of voogd.
Tip: test je ondernemersvaardigheden met de KVK Krachtmeting en ontdek of jij klaar bent voor het ondernemerschap.
Tarief
Een businessplan schrijven helpt je een juiste prijs te bepalen voor je diensten. Je wilt onderaan de streep natuurlijk wel genoeg overhouden. Zet daarvoor al je inkopen, vaste lasten en variabele kosten op een rij. En bekijk dan wat je moet vragen om iets over te houden. Deze rekentool helpt je bij het bepalen van je tarief.
Marketing
Denk ook na over hoe je bekendheid geeft aan je bedrijf. Hoe vind je klanten? Veel bedrijven maken gebruik van social media. Ook mond-tot-mond reclame kan heel effectief zijn. Het kost niets, je klanten doen het werk. Bepaal je doelgroep en kies voor dat kanaal waar je het meeste van verwacht.
Tip: zoek samenwerking met andere ondernemers. Door gezamenlijk activiteiten te organiseren trek je nieuw publiek en deel je kosten voor locatie, reclame en catering. Denk bijvoorbeeld aan een whiskyproeverij. Zo’n activiteit moet in ieder geval passen bij je doelgroep en uitstraling.
Opvallende handelsnaam
Veel barbershops hebben een unieke handelsnaam om extra op te vallen. De naam moet passen bij je bedrijf en de juiste uitstraling hebben. Er zitten ook wat officiële spelregels aan een bedrijfsnaam. Wiggers legt uit: “Sick Puppy Barber Parlour is de uitdrukking voor een beetje vreemd zijn. We wilden een gekke naam en toch ook eigenlijk gewoon onszelf zijn.”
Parttime barbier
Je kunt als barbier ook een bedrijf starten naast je betaalde baan. Het heeft voor- en nadelen om naast een vast inkomen in je vrije tijd voor jezelf te beginnen. Zo loop je bijvoorbeeld weinig risico, maar ben je wel beperkt in je tijd.
Controleer wel in je arbeidscontract of ondernemerschap naast je baan is toegestaan. Of overleg met je werkgever.
Locatie kiezen
Een klein aantal barbiers start vanuit huis. Je kunt er ook bij mensen thuis knippen, een pand huren of via stoelhuur starten. Wat je ook gaat doen, er is een aantal zaken om in overweging te nemen.
Barbershop aan huis
Starten vanuit huis in die ene ruimte die ‘toch leeg staat’ en waar je direct aan de slag kunt gaan zonder al te veel aanpassingen. Of pak het groter aan en bouw je garage volledig om.
Voordelen van het starten aan huis zijn dat je geen reistijd, reiskosten en extra huurkosten hebt. Nadelen zijn dat je niet echt afstand kunt nemen van je privéleven. Die is namelijk ook voor je klanten heel dichtbij. Daarnaast is het over het algemeen lastig om thuis de gewenste sfeer te creëren die hoort bij een barbershop.
Een paar jaar geleden ging starten als barbier aan huis nog wat eenvoudiger dan tegenwoordig. Het is belangrijk vooraf de voorwaarden bij de gemeente te checken. Zo weet je of je bij hen moet melden dat je een bedrijf vanuit huis begint, je plannen passen binnen het en je een bord aan je gevel . Als je gaat verbouwen, vraag dan ook bij je gemeente na waar je op moet letten.
Steeds meer gemeenten zijn bezig om regelgeving aan te passen om de kapper en barbier niet uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Op de website van ANKO vind je informatie over eerlijke en regelgeving die wel geldt voor kappers en barbers in winkelpanden en niet voor kappers en barbers die aan huis werken.
Controleer ook in je hypotheekovereenkomst of huurcontract of je een bedrijf vanuit of bij je huis mag starten. Neem zo nodig contact op met de bank of verhuurder om je plannen te overleggen.
Vergeet ook je verzekeringspolissen niet. De inboedelverzekering en opstalverzekering zijn voor privébezittingen en de woning zelf. Ze dekken niet de schade aan bedrijfsmiddelen en de werkruimte. Daardoor is het vaak nodig je verzekeringen uit te breiden.
Bij mensen thuis
Je kunt ervoor kiezen om naar klanten toe te gaan voor een knip- en scheerbeurt. Voordeel is dat je vrij eenvoudig en snel van start kunt gaan. Naast inschrijven bij KVK hoef je niets te regelen.
Tip: bereken je reiskosten door in je (uur)tarief.
Een pand huren of kopen
Als je een bedrijfsruimte huurt om van start te gaan met je eigen barbershop, controleer dan of deze ruimte voldoet aan je eisen en wensen. Kun je de juiste sfeer creëren, hoeveel barbierstoelen wil je plaatsten, is er voldoende wachtruimte en heb je eventueel de mogelijkheid uit te breiden. Wiggers vertelt: “Bij het zoeken naar een geschikt pand was het belangrijk dat het de juiste uitstraling had, in de juiste omgeving stond en dat wij het konden inrichten en aankleden voor de juiste sfeer. En uiteraard moest de prijs passen. De aankleding is een mix van stoer en huiselijk. Klanten voelen zich prettig en blijven soms voor de gezelligheid zitten.”
Controleer bij je gemeente of jouw activiteiten overeenkomen met het bestemmingsplan. En check met de Afvalwijzer voor welk afval je op jouw locatie moet scheiden.
Een stoel huren
Stoelverhuur is een samenwerking tussen 2 of meer zelfstandig ondernemers die voor eigen rekening en risico vanuit dezelfde bedrijfsruimte hun diensten aanbieden aan de klant. Deze manier van werken wordt steeds populairder. Stoelverhuur kan een manier zijn om je huisvestingskosten, inkoopsprijzen en marketingkosten te drukken.
Brancheorganisatie ANKO
Voor het uitoefenen van het beroep barbier is geen speciale opleiding nodig. Voor dit vak zijn vooral de vaardigheden die bij dit vak horen nodig en veel trainingen. Een ‘barber’ is geen ‘gewone’ herenkapper. Bij het uitoefenen van het barbiersvak is het belangrijk dat je klanten tevreden zijn met het resultaat. Vakmanschap is dus belangrijk.
Brancheorganisatie behartigt de belangen van Nederlandse kappers en barbers en ondersteunt en adviseert leden met veel informatie over ondernemen in het kappers- en barbiersvak. Soms kunnen je klanten zo’n geregistreerd lidmaatschap belangrijk vinden. De criteria voor lidmaatschap zijn:
- een KVK-inschrijving
- een btw-nummer
- legaal gevestigd
- het kappers-/barbiersvak uitoefenen
Administratie, zelf doen of uitbesteden?
Als ondernemer krijg je te maken met het bijhouden van een administratie. Je kunt je financiële administratie zelf doen. Maar je kunt het ook uitbesteden aan een boekhouder of . Zij richten je boekhouding optimaal in, staan je bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen. Wiggers heeft zijn administratie uitbesteed. “Dit moet goed geregeld zijn, het geeft mij veel rust. En het verdient zich weer terug.”
Het is raadzaam een aparte zakelijke rekening te hebben voor je bedrijf. Zo houd je overzicht over je inkopen en verkopen. Maar het is niet verplicht. Bekijk de zin en onzin van een zakelijke rekening.
Aangifte bij de Belastingdienst
Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, moet je elk kwartaal btw-aangifte . Je geeft dan de btw die je bij je klanten in rekening hebt gebracht op en trekt daar de btw die jij aan je leveranciers betaald hebt af. Tip: download de Btw-Alert van de Belastingdienst die jou eraan herinnert wanneer je btw-aangifte moet doen.
Daarnaast doe je 1 keer per jaar aangifte voor de . Lees alles over belastingen voor starters.
Check of de kleineondernemersregeling (KOR) voor jou interessant is. Je hoeft dan geen btw te rekenen over je diensten.
Je kunt van de KOR gebruikmaken als je jaaromzet exclusief btw minder is dan 20.000 euro en als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet.
Maak je gebruik van de KOR, dan doe je dat voor 3 jaar. Je moet er dus wel vrij zeker van zijn dat de KOR de komende 3 jaar geen negatieve gevolgen voor jou heeft. Bijvoorbeeld: als je nu bij klanten aan huis begint en de KOR aanvraagt, maar over 1 jaar toch je eigen garage wilt verbouwen als barbershop. Dan mag je de btw van de verbouwing niet aftrekken. Lees hier meer over de voor- en nadelen van de KOR en bekijk de video Checklist met uitleg over de regeling.
Wetten en Regels
De belangrijkste rechten en plichten waar je als barbier rekening mee moet houden zijn:
AVG
Als ondernemer heb je te maken met de privacywet AVG. Hierin staat welke verplichtingen je hebt bij het verwerken van persoonsgegevens. Dit zijn bijvoorbeeld naam, adresgegevens en telefoonnummers van je klanten.
Een klant kan inzage vragen in de data die jij van hem hebt opgeslagen of de toestemming voor het gebruik van zijn gegevens intrekken.<.p>
Muziek in je barbershop
Draai je muziek in je salon, bijvoorbeeld achtergrondmuziek? Dan krijg te maken met muziekrechten. Informeer bij wat de kosten zijn.
Openingstijden
Informeer bij de gemeente wat de openingstijden van je barbershop mogen zijn? In de staat dat je shop open mag zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Als je wilt afwijken van deze winkeltijden, moet je dat aanvragen bij je gemeente.
Risico’s afdekken
Onderzoek wat jouw risico’s zijn en probeer deze af te dekken. Zo helpen algemene voorwaarden je om risico’s bij overeenkomsten in te dammen. ANKO-leden gebruiken algemene voorwaarden van de Uiterlijke Verzorgingsbranche. Ben je niet aangesloten? Dan kun je je eigen algemene voorwaarden opstellen.
Daarnaast kun je verzekeringen afsluiten voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Sommige zaken moet je verplicht verzekeren en andere verzekeringen kun je vrijwillig afsluiten, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Wiggers vertelt: “We hebben een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Omdat het duur is, hebben we voor arbeidsongeschiktheid op dit moment nog niets geregeld. Hoewel we weten dat dit belangrijk is. Voor eventuele calamiteiten bouwen we wel een financiële buffer op.”
Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.
De gevolgen van onveilig of ongezond werken kunnen groot zijn. Denk aan kapperseczeem of rugklachten. Het Branche Platform besteedt aandacht aan hoe je risico’s binnen je bedrijf in kaart brengt en deze evalueert (RI&E). Kijk wat jij kunt doen om gezond en veilig te werken.
Algemene startersinformatie
Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als starter ook te maken met:
Tip: liep je tijdens het lezen van deze pagina tegen lastige termen aan? Bekijk deze begrippenlijst voor een eenvoudige uitleg van moeilijke woorden als aansprakelijkheid, branche, omzet en buffer.