Checklist: ga zo van vakantiedroom naar eigen bedrijf

Tijdens je vakantie in de Italiaanse zon proef je de lekkerste limoncello. In Dubai loop je tegen prachtige stoffen aan. Dromerig bedenk je dat het fijn zou zijn als je deze producten ook in Nederland kunt kopen. Na thuiskomst blijf je aan die mooie producten denken. Je ziet een gat in de markt en wilt hier induiken.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

Maar is dit gat in de markt er inderdaad? Doe eerst marktonderzoek en ontdek of je plannen haalbaar zijn. Pakt je onderzoek positief uit? Dan kun je direct aan de slag met deze checklist. Hierop staan de vijf belangrijkste stappen op weg naar het waarmaken van je vakantiedroom. Zodra je alle taken kunt afvinken, staat niets de start van je eigen bedrijf nog in de weg.

1. Leverancier vinden

Misschien sprak je in je vakantie al met een mogelijke leverancier. Zo niet, dan ga je hiernaar op zoek. Bepaal vooraf welke eisen je aan je leverancier stelt. Denk aan de snelheid van leveren en leveringsvoorwaarden als vooruitbetalen of betalen na ontvangst van de producten. Buitenlandse leveranciers vind je bijvoorbeeld op beurzen, via netwerken van overheden en andere organisaties of adresgidsen. Controleer je buitenlandse zakenpartners ook. Ga bijvoorbeeld na of ze in een buitenlands register staan ingeschreven.

Sample opvragen

Vraag je leverancier vooraf om een sample. Een sample is een monster of staal van een product. Met dit monster controleer je of het product aan je kwaliteitseisen voldoet. En aan de wettelijke producteisen. Doe dit voordat je veel geld uitgeeft en vervolgens met onverkoopbare producten blijft zitten.

2. Wetten en regels checken

Breng je in Nederland een product op de markt, dan zijn hiervoor producteisen. Voor producten die je in een ander EU-land koopt bestaan Europese eisen voor productveiligheid, gezondheid en milieu. Soms zijn er ook voor goederen uit andere EU-landen extra eisen. Bijvoorbeeld als je een sterke drank als limoncello importeert. Zoek voor goederen die je uit landen buiten de EU importeert eerst uit aan welke voorwaarden deze moeten voldoen. En of je deze producten in Nederland mag verkopen.

3. Transport regelen

Het transport van je producten bestaat uit meer activiteiten dan alleen het vervoer van de goederen. Denk aan opslag, overslag, vervoersdocumenten en documenten voor de douane. Regel je zaken op tijd. Het liefst al in de offertefase. Want vervoer brengt extra kosten en risico’s met zich mee. Lees hoe je het internationale transport regelt.

De checklist van een vakantiedroom naar een eigen bedrijf bestaat uit:

  1. Leverancier vinden
  2. Wetten en regels checken
  3. Transport regelen
  4. Bedrijf inschrijven
  5. Klanten vinden

4. Bedrijf inschrijven

Importeer en verkoop je producten dan moet je waarschijnlijk inschrijven bij KVK. Je levert dan zelfstandig goederen of diensten aan anderen. Met het maken van winst als doel. Volgens de wet heb je dan een bedrijf. Wil je niet direct in het diepe springen? Start dan parttime een bedrijf naast je baan of studie. Bepaal zelf wat het juiste moment voor inschrijven is. Bekijk ook wat je hiervoor moet regelen. Want met een goede voorbereiding ga je succesvol van start.

5. Klanten vinden

Succesvolle ondernemers hebben klanten. Maar wie zijn je klanten precies? Waar vind je deze klanten? En waarom kiezen ze voor jou en niet voor je concurrent? Doe onderzoek en bepaal je aanpak met een marketingplan.

Een onderdeel van het marketingplan is het bekendmaken van je bedrijf. Vertel de mensen om je heen over je product, want je vrienden, buren en familie zijn je beste ambassadeurs. Plaats berichten op social media die interessant zijn voor je doelgroep. Ga naar netwerkbijeenkomsten en stuur een persbericht aan de plaatselijke krant.

Vakantiedroom werd eigen bedrijf

Elaine van Beek en Altagracia Kotzebue kregen tijdens hun vakanties inspiratie voor een eigen bedrijf. In deze video delen zij hun ervaringen.

Van vakantiedroom naar eigen bedrijf

Verder voorbereiden

Kon je de punten op je checklist afvinken? En maak je je droom waar met de start van je eigen bedrijf? Bereid je dan verder voor:

Heb je nog twijfels of je vakantiedroom haalbaar is? Bespreek deze dan met één van onze adviseurs. Neem contact op met het KVK Adviesteam: 088 585 22 22.