Formulieren voor het Handelsregister
- Bijgewerkt 20 augustus 2024
- 10 min
Een onderneming of rechtspersoon kun je meestal via de website van KVK inschrijven in het Handelsregister. Ook wijzigingen zijn vaak online door te geven. Maar soms kun je daarvoor alleen een uitgeprint formulier gebruiken. Hieronder vind je alle formulieren voor inschrijven, wijzigen, ontbinden en UBO.
Een onderneming of rechtspersoon inschrijven of een wijziging doorgeven is online het snelst. Ga daarvoor naar inschrijven of wijzigen.
- Handig om te weten over formulieren
- Formulieren voor het inschrijven van een onderneming of rechtspersoon
- Formulieren voor het inschrijven van een functionaris
- Formulieren voor het wijzigen van gegevens van een onderneming, rechtspersoon of functionaris
- Formulieren voor het ontbinden van een onderneming of rechtspersoon
- Formulieren voor het inschrijven van een nieuwe UBO
Handig om te weten over formulieren
Op je computer kun je een formulier invullen, maar je kunt het formulier niet digitaal versturen. Je moet het ingevulde formulier printen en ondertekenen.
Op het formulier staat of je het printje met de post moet versturen of moet afgeven bij KVK. Als je het formulier moet afgeven, moet je daarvoor een afspraak maken. Als je het formulier met de post opstuurt, moet je altijd een kopie meesturen van een geldig identiteitsbewijs van degene die het formulier heeft ondertekend.
Formulieren voor het inschrijven van een onderneming of rechtspersoon
Formulier 1: Inschrijving eenmanszaak
Met formulier 1 schrijf je een eenmanszaak in. Dit formulier gebruik je ook om door te geven dat een bestaande onderneming een nieuwe eigenaar heeft. Dit formulier kun je ook online invullen.
Formulier 2: Inschrijving vof of cv
Met formulier 2 schrijf je een vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) in. Ook gebruik je formulier 2 om door te geven dat een bestaande onderneming of rechtspersoon verandert in een vof of cv. Dit formulier kun je ook online invullen.
Formulier 2a: Inschrijving maatschap
Met formulier 2a schrijf je een maatschap in. Ook gebruik je formulier 2a om door te geven dat een onderneming met een andere bedrijfsvorm verandert in een maatschap. Dit formulier kun je ook online invullen.
Formulier 3: Inschrijving bv of nv
Met formulier 3 schrijf je een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) in. Ook gebruik je dit formulier om door te geven dat een bestaande onderneming of rechtspersoon verandert in een bv of nv.
Formulier 4: Inschrijving coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij
Met formulier 4 schrijf je een coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij in. Ook gebruik je dit formulier om door te geven dat een bestaande onderneming of rechtspersoon verandert in een coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij.
Formulier 5: Inschrijving stichting, vereniging of vereniging van eigenaren
Met formulier 5 schrijf je een stichting, vereniging of vereniging van eigenaars (vve) in.
Formulier 6: Inschrijving buitenlandse rechtspersoon of vennootschap
Met formulier 6 schrijf je een buitenlandse rechtspersoon of buitenlandse vennootschap in.
Formulier 7: Inschrijving bv of nv in oprichting
Met formulier 7 schrijf je een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) in oprichting in.
Formulier 8: Inschrijving onderneming van een rechtspersoon
Met formulier 8 schrijf je een onderneming van een rechtspersoon in.
Formulier 9: Inschrijving vestiging van een onderneming
Met formulier 9 schrijf je een nevenvestiging van een onderneming in. Dat kan ook online. Dan is het meestal binnen 2 werkdagen aangepast. Verstuur je het formulier met de post, dan staan de gegevens na ongeveer 15 werkdagen in het Handelsregister.
Formulier 9a: Inschrijving vestiging van een rechtspersoon
Met formulier 9a schrijf je een vestiging van een vereniging, stichting of publiekrechtelijke rechtspersoon in. Dat kan ook online. Dan is het meestal binnen 2 werkdagen aangepast. Verstuur je het formulier met de post, dan staan de gegevens na ongeveer 15 werkdagen in het Handelsregister.
Formulier 20: Inschrijving Europees economisch samenwerkingsverband (EESV)
Met formulier 20 schrijf je een Europees economisch samenwerkingsverband (EESV) in.
Formulier 23: Inschrijving Europese naamloze vennootschap (SE)
Met formulier 23 schrijf je een Europese naamloze vennootschap (SE) in. Dit formulier gebruik je ook om door te geven dat je een bestaande onderneming in de vorm van een SE voortzet.
Formulier 24: Inschrijving Europese coöperatieve vennootschap (SCE)
Met formulier 24 schrijf je een Europese coöperatieve vennootschap (SCE) in. Dit formulier gebruik je ook om door te geven dat je een bestaande onderneming in de vorm van een SCE voortzet.
Formulier 25: Inschrijving publiekrechtelijke rechtspersoon
Met formulier 25 schrijf je een publiekrechtelijke rechtspersoon in.
Formulier 27: Inschrijving kerkelijke organisatie
Met formulier 27 schrijf je een kerkelijke organisatie in. Als de kerkelijke organisatie commerciële activiteiten uitoefent, moet je ook de onderneming van de organisatie inschrijven. Daarvoor gebruik je Formulier 8.
Formulier 28: Inschrijving overige privaatrechtelijke rechtspersonen
Met formulier 28 schrijf je een privaatrechtelijke rechtspersoon in zoals een boermarke, fundatie, buurtschap of gilde. Een stichting of vereniging schrijf je in met formulier 5, een kerkelijke organisatie met formulier 27.Â
Formulier 18: Aanvullingen op andere Handelsregisterformulieren
Formulier 18 gebruik je wanneer op inschrijvings- of wijzigingsformulieren te weinig ruimte is om alle gegevens door te geven. Als bijvoorbeeld op formulier 13 of 15 geen ruimte is om alle wijzigingen door te geven, verwijzen die formulieren naar formulier 18.
Formulier 18: Aanvullingen in verband met Brexit
Formulier 18 gebruik je wanneer op inschrijvings- of wijzigingsformulieren te weinig ruimte is om alle gegevens in verband met Brexit door te geven.
Formulieren voor het inschrijven van een functionaris
Formulier 10: Inschrijving vennoot
Met formulier 10 schrijf je één of meer vennoten van een vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) in.
Formulier 10a: Inschrijving maat
Met formulier 10a schrijf je één of meer maten van een maatschap in.
Formulier 11: Inschrijving functionaris rechtspersoon
Met formulier 11 schrijf je één of meer bestuurders, commissarissen, vereffenaars of een enig aandeelhouder voor een rechtspersoon in.
Formulier 12: Inschrijving overige functionarissen
Met formulier 12 schrijf je een functionaris in die bevoegd is op te treden namens een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) in oprichting. Je kan dit formulier ook gebruiken voor het inschrijven van een mede-eigenaar van een eenmanszaak.
Formulier 13: Inschrijving gevolmachtigde
Met formulier 13 schrijf je één gevolmachtigde of gevolmachtigd handelsagent in. Die gevolmachtigde mag namens een onderneming of rechtspersoon bepaalde handelingen verrichten. Print het formulier en verstuur het per post of regel alles  (alleen mogelijk bij stichtingen of verenigingen). De verwerking per post duurt ongeveer 15 werkdagen en online 2 werkdagen.Â
- Het is niet mogelijk om online of per post een rechtspersoon met commerciële activiteiten in te schrijven. Print het formulier en maak vervolgens een afspraak bij een KVK-kantoor, waar de legitimatie gecontroleerd wordt. Een rechtspersoon zonder commerciële activiteit kun je wel per post of online inschrijven.
Formulier 19: Inschrijving aandeelhouders van niet volgestorte aandelen
Met formulier 19 schrijf je één of meer aandeelhouders van niet volgestorte aandelen van een naamloze vennootschap, een Europese naamloze vennootschap of een Europese coöperatieve vennootschap in. Een aandeelhouder van niet volgestorte aandelen kan zowel een natuurlijk persoon zijn als een rechtspersoon (bijvoorbeeld een besloten vennootschap, stichting of vereniging).
Formulier 21: Inschrijving bestuurder EESV
Met formulier 21 schrijf je één of meer bestuurders van een Europees economisch samenwerkingsverband in. Een bestuurder kan zowel een natuurlijk persoon als een vennootschap of rechtspersoon zijn. Een bestuurder kun je ook online inschrijven. Dan is het meestal binnen 2 werkdagen aangepast. Verstuur je het formulier met de post, dan staan de gegevens na ongeveer 15 werkdagen in het Handelsregister.
Formulier 22: Inschrijving functionaris stichting of vereniging
Met formulier 22 schrijf je één of meer bestuurders, commissarissen, vereffenaars of functionarissen voor een stichting, vereniging of vereniging van eigenaars (vve) zonder onderneming in. Dat kan ook online. Dan is het meestal binnen 2 werkdagen aangepast. Verstuur je het formulier met de post, dan staan de gegevens na ongeveer 15 werkdagen in het Handelsregister.
Formulier 26: Inschrijving functionaris voor publiekrechtelijke rechtspersonen
Met formulier 26 schrijf je leden van een besturend of toezichthoudend orgaan voor een publiekrechtelijke rechtspersoon in.
Formulier 29: Inschrijving functionarissen overige privaatrechtelijke rechtspersonen
Met formulier 29 schrijf je één of meer functionarissen voor een overige privaatrechtelijke rechtspersoon in. Een functionaris kan een natuurlijk persoon, vennootschap of rechtspersoon zijn (bijvoorbeeld een besloten vennootschap, stichting of vereniging).
Formulier 18: Aanvullingen op andere Handelsregisterformulieren
Formulier 18 gebruik je wanneer op inschrijvings- of wijzigingsformulieren te weinig ruimte is om alle gegevens door te geven. Als bijvoorbeeld op formulier 13 of 15 geen ruimte is om alle wijzigingen door te geven, verwijzen die formulieren naar formulier 18.
Formulier 18: Aanvullingen in verband met Brexit
Formulier 18 gebruik je wanneer op inschrijvings- of wijzigingsformulieren te weinig ruimte is om alle gegevens in verband met Brexit door te geven.
Formulieren voor het wijzigen van gegevens van een onderneming, rechtspersoon of functionaris
Formulier 14: Wijziging ondernemings- en vestigingsgegevens
Met formulier 14 geef je wijzigingen in ondernemings- en vestigingsgegevens door. Dat kan ook online. Dan is het meestal binnen 2 werkdagen aangepast. Verstuur je het formulier met de post, dan staan de gegevens na ongeveer 15 werkdagen in het Handelsregister. Met dit formulier geef je ook een opheffing of overdracht van een onderneming of vestiging door.
Formulier 15: Wijzigen gegevens van een rechtspersoon of vennootschap
Met formulier 15 geef je wijzigingen door voor een rechtspersoon of vennootschap. Bijvoorbeeld als de hoogte van het kapitaal of de statuten zijn veranderd. Dit formulier gebruik je voor een vennootschap onder firma (vof), maatschap, commanditaire vennootschap (cv), besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij, stichting, vereniging, vereniging van eigenaren (vve), buitenlandse rechtspersoon, publiekrechtelijke rechtspersoon of kerkgenootschap.
Formulier 16: Wijziging functionarisgegevens
Met formulier 16 wijzig je de gegevens van functionarissen. Het kan gaan om één van de volgende functionarissen: eigenaar eenmanszaak, vennoot, maat, enig aandeelhouder, bestuurder, commissaris, gevolmachtigde of vereffenaar. Dit formulier kun je ook online invullen. Dan is het meestal binnen 2 werkdagen aangepast.Verstuur je het formulier met de post, dan staan de gegevens na ongeveer 15 werkdagen in het Handelsregister.
Formulieren voor het ontbinden van een onderneming of rechtspersoon
Met deze formulieren kun je een onderneming of rechtspersoon ontbinden. Ontbinden betekent dat de onderneming of rechtspersoon stopt met alle activiteiten. Maar de rechtspersoon blijft nog wel bestaan om de overgebleven bezittingen en schulden te regelen.
Formulier 14: Wijziging ondernemings- en vestigingsgegevens (en opheffing of overdracht onderneming of vestiging)
Met formulier 14 geef je een opheffing of overdracht van een onderneming of vestiging door. Het doorgeven van een overdracht kan alleen met dit formulier. De opheffing kun je ook online doorgeven. Dan is het meestal binnen 2 werkdagen aangepast. Verstuur je het formulier met de post, dan staan de gegevens na ongeveer 15 werkdagen in het Handelsregister. Met formulier 14 geef je ook wijzigingen van ondernemings- en vestigingsgegevens door.
Formulier 17a: Ontbinding rechtspersoon
Met formulier 17a meld je dat een rechtspersoon is ontbonden. Een rechtspersoon is bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv), coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij, stichting of vereniging. Heeft de rechtspersoon op het moment van ontbinding helemaal geen baten (bezittingen) meer? Dan kun je ook het hulpformulier voor turboliquidatie invullen.
Formulier 17a: Ontbinding vof, cv, maatschap of rederij
Met formulier 17a meld je dat een vennootschap onder firma (vof), een commanditaire vennootschap (cv), een maatschap of rederij is ontbonden.
Formulier 17b: Einde rechtspersoon na ontbinding
Met formulier 17b meld je dat een rechtspersoon niet meer bestaat. Dat betekent dat de rechtspersoon is gestopt met alle activiteiten, maar ook beëindigd is. De ontbinding moet je al eerder hebben doorgeven aan KVK met formulier 17a.
Formulier Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie
Formulier Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie
Met dit formulier ontbind en beëindig je een rechtspersoon met turboliquidatie.
Formulieren voor het inschrijven van een nieuwe UBO
UBO's (uiteindelijk belanghebbenden) zijn mensen die een belang hebben in een onderneming of rechtspersoon. Bestond die al op 27 september 2020, dan kun je de UBO's online inschrijven. Ook wijzigen en uitschrijven van UBO's kun je online doen. Voor het inschrijven van UBO's voor een nieuwe onderneming of rechtspersoon heb je één van de onderstaande formulieren nodig.
UBO voor nieuwe bv, nv, SE of SCE
Formulier 30: Inschrijving UBO voor nieuwe bv, nv, SE of SCE
Met formulier 30 schrijf je een UBO (uiteindelijk belanghebbende) in voor een nieuwe besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), Europese nv (SE) of Europese coöperatieve vennootschap (SCE).
Voorbereiding op inschrijven van UBO's voor nieuwe bv, nv, SE of SCE
Met deze download kun je je voorbereiden op het inschrijven van UBO's (uiteindelijk belanghebbenden) voor een nieuwe nv, bv, Europese nv (SE) of Europese coöperatieve vennootschap (SCE)
UBO voor nieuwe stichting
Formulier 31: Inschrijving UBO voor nieuwe stichting
Met formulier 31 schrijf je een UBO (uiteindelijk belanghebbende) in voor een nieuwe stichting.
Voorbereiding op inschrijven van UBO's voor nieuwe stichting
Met deze download kun je je voorbereiden op het inschrijven van UBO's (uiteindelijk belanghebbenden) voor een nieuwe stichting.
UBO voor nieuwe cv, vof, maatschap, EESV of rederij
Formulier 32: Inschrijving UBO voor nieuwe cv, vof, maatschap, EESV of rederij
Met formulier 32 schrijf je één of meer UBO’s (uiteindelijk belanghebbenden) van een nieuwe vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv), maatschap, Europees economisch samenwerkingsverband (EESV) of rederij in.
Voorbereiding op inschrijven van UBO's voor nieuwe cv, vof, maatschap, EESV of rederij
Met deze download kun je je voorbereiden op het inschrijven van UBO's (uiteindelijk belanghebbenden) voor een nieuwe cv, vof, maatschap, EESV of rederij.
UBO-document voor belang cv, vof, maatschap, EESV of rederij
Bij het inschrijven van UBO's (uiteindelijk belanghebbenden) moet je documenten toevoegen waaruit het belang blijkt van de UBO’s van een vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv), maatschap, Europees economisch samenwerkingsverband (EESV) of rederij. Heb je geen document waaruit het belang van de UBO’s blijkt? Gebruik dan dit UBO-document.
UBO voor nieuwe vereniging, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij
Formulier 33: Inschrijving UBO voor nieuwe vereniging, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij
Met formulier 33 schrijf je een UBO (uiteindelijk belanghebbende) in voor een nieuwe vereniging, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij (owm).
Voorbereiding op inschrijven van UBO's voor nieuwe vereniging, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij
Met deze download kun je je voorbereiden op het inschrijven van UBO's (uiteindelijk belanghebbenden) voor een nieuwe vereniging, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij (owm).
UBO voor nieuw kerkgenootschap
Formulier 34: Inschrijving UBO voor nieuw kerkgenootschap
Met formulier 34 schrijf je een UBOÂ (uiteindelijk belanghebbende) in voor een nieuw kerkgenootschap.
Veelgestelde vragen
Op het formulier staat of je het formulier per post kunt opsturen of niet. Soms moet je je persoonlijk legitimeren op een van onze kantoren. Een groot aantal wijzigingen kun je overigens ook online doorgeven.
Als je moet langskomen bij KVK, neem het ondertekende formulier dan mee. Langskomen kan alleen op afspraak. Maak online een afspraak door in te loggen met DigiD. Inschrijven kan bij elk KVK-kantoor in Nederland.
Wil je een nieuwe organisatie of bedrijf inschrijven? Dat kan bij elk KVK-kantoor in Nederland. In drukke periodes is het soms lastig om een afspraak te maken. Plan daarom op tijd je afspraak voor het inschrijven van je organisatie of bedrijf. Houd er rekening mee dat je niet altijd binnen een week een afspraak kan maken.
Hoe snel we je wijziging verwerken, hangt af van hoe je je wijziging aan ons doorgeeft.Â
- Geef je de wijziging online door? Dan verwerken we die binnen 2 werkdagen.
- Geef je de wijziging per post door? Dan verwerken we die na ontvangst binnen 10Â werkdagen.
We nemen contact met je op als de wijziging niet juist of onvolledig is.Â
Na verwerking van je wijziging in het Handelsregister krijg je een officiële bevestiging per brief (Awb-brief), of digitaal via je Berichtenbox voor . Dien je de wijziging online in? Dan ontvang je ook een bevestiging via e-mail.Â
Tussen het moment van ontvangst van je wijziging en de verwerking ervan kunnen we geen informatie geven over de status van de verwerking.Â
Geef je een wijziging door voor een datum in de toekomst? Dan zie je de wijziging pas op die datum in het Handelsregister. Het Handelsregister geeft namelijk altijd de actuele situatie weer.
Je hoeft je niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. Na je inschrijving geeft KVK je gegevens door aan de Belastingdienst. Binnen 2 weken ontvang je bericht van de Belastingdienst.