VvE's, Verenigingen en stichtingen

Deze vragen worden vaak aan ons gesteld.

Vereniging

Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid

Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid richt je op bij de notaris. Na de oprichting regelt de notaris meestal de inschrijving in het Handelsregister.

Vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid

Een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid richt je niet op bij de notaris. Je bent ook niet verplicht deze vereniging in te schrijven bij KVK. Wij raden je aan om de vereniging toch in te schrijven. Bestuursleden zijn hoofdelijk aansprakelijk. Door inschrijving in het Handelsregister beperken bestuursleden hun aansprakelijkheid. Na inschrijving zijn zij slechts hoofdelijk aansprakelijk als eventuele schuldeisers aantonen dat de vereniging niet aan haar verplichtingen voldoet.

Documenten voor inschrijving vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid

Wil je zelf de vereniging inschrijven in het Handelsregister? Verzamel voor een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid onderstaande documenten en verstuur deze naar het KVK-postadres.

  • Formulier 5: Inschrijving stichting, vereniging of vereniging van eigenaars.
  • Formulier 22: Inschrijving functionaris voor een stichting, vereniging of vereniging van eigenaars zonder onderneming.
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van iedere bestuurder.
  • Een door het bestuur gewaarmerkt exemplaar van statuten op schrift als deze zijn gemaakt (dus op iedere pagina een paraaf met op de laatste pagina de handtekening van de bestuurder(s).

Formulieren

Op onze website vind je de benodigde formulieren.

Bevestiging en inschrijfkosten

Na registratie ontvang je van ons per post een schriftelijke bevestiging van de inschrijving en een factuur voor de eenmalige inschrijfvergoeding. Je kunt direct een gewaarmerkt Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® aanvragen.

Voor het inschrijven van een nieuwe onderneming of organisatie betaal je een inschrijfvergoeding. Je kunt bij je inschrijving ook meteen een gewaarmerkt uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® kopen.

Je schrijft een bestuurder online in. Hoe je dit doet en waar je op moet letten, lees je in ons artikel Wisseling bestuur van een stichting, vereniging of VvE.

Geef een extra vestiging van je vereniging/stichting door via onze website:

•    kies voor 'Wijzigen'
•    zoek en selecteer je vereniging/stichting
•    klik op 'Nieuwe vestiging inschrijven'
•    doorloop de stappen en verstuur de gegevens online of per post 

Aanvullende bewijsstukken

Is het bezoekadres niet gelijk aan het privéadres van een geregistreerde functionaris? Lever dan een van de volgende documenten aan als bewijs dat je dit adres mag gebruiken als bezoekadres voor de vestiging van de vereniging of stichting:

  • een kopie van het door beide partijen getekende huur-, kop- of pachtcontract, of
  • een bewijs uit het Kadaster, of
  • een toestemmingsverklaring

Inschrijven of niet?

Twijfel je of je de vestiging moet inschrijven? Bekijk dan het schema inschrijving vestigingen voor stichtingen en verenigingen.

Een vereniging schrijf je uit met formulier 17a Ontbinding rechtspersoon. Je verstuurt dit formulier per post. Om de vereniging te ontbinden neemt de algemene ledenvergadering eerst een ontbindingsbesluit. Voordat je besluit de vereniging te ontbinden:

  • bekijk je eerst de statuten van de vereniging (als deze er zijn, informele verenigingen hebben meestal geen statuten)
  • lees je de toelichting bij het formulier 17a
  • lees je handige tips in het stappenplan stoppen met een vereniging
  • vraag je bij twijfel advies of hulp aan je accountant of boekhouder

Vereniging ontbinden, nooit met terugwerkende kracht

De ontbinding van een vereniging begint op het moment dat je dit besluit neemt, of in de toekomst. In ieder geval nooit voordat je officieel dit besluit neemt (dus niet in het verleden).

Hoe geef je een ontbinding door aan KVK?

Ga je de vereniging ontbinden? Dan zijn er twee situaties mogelijk:

1. de vereniging is ontbonden, maar er zijn nog baten

2. de vereniging is ontbonden en er zijn geen baten meer

1. Er zijn nog baten

In dit geval blijft de vereniging nog bestaan voor de vereffening van het vermogen. Je vult het formulier als volgt in:

  • bij vraag 2.1 zet je de datum van de ontbinding
  • bij vraag 3.1 kruis je aan 'ja'
  • bij vraag 3.2 en volgende vul je de gegevens in van degene die de vereffening van het vermogen uitvoert (vereffenaar)
  • bij vraag 5 geef je aan of de vereniging een eventuele onderneming heeft en wat daarmee gebeurt
  • bij vraag 6 onderteken je het formulier 
2. Er zijn geen baten meer (turboliquidatie) 

In dit geval houdt de vereniging op te bestaan omdat er geen baten meer zijn. Je vult het formulier als volgt in:

  • bij vraag 2.1 zet je de datum van de ontbinding
  • bij vraag 3.1 kruis je aan 'nee'
  • bij vraag 4.1 vul je de gegevens in van degene die de boekhouding en andere officiële documenten van de vereniging bewaart
  • bij vraag 5 geef je aan of de vereniging een eventuele onderneming heeft en wat daarmee gebeurt
  • bij vraag 6 onderteken je het formulier 

Formulier opsturen

Stuur het formulier ingevuld en ondertekend binnen veertien dagen na ontbinding naar het KVK-postadres met de volgende bijlagen:

  • (een kopie van) de ondertekende notulen* van de algemene ledenvergadering waarin het besluit tot ontbinding is vastgelegd
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de ondertekenaar (de bestuurder, de vereffenaar, de notaris of een gevolmachtigde met een toereikende volmacht)
  • Is situatie 2 van toepassing? Stuur dan ook bijlagen mee zoals vermeld in Turboliquidatie afwikkelen. Nadat we de informatie hebben ontvangen en goedgekeurd, schrijven we je ontbonden rechtspersoon uit. 

Meer informatie 

Is er vereffening van het vermogen (situatie 1) en is de vereffenaar nog niet bekend in het Handelsregister? Dan zet je in het ontbindingsbesluit de achternaam, voornamen en geboortedatum van de vereffenaar en stuur je een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de vereffenaar mee. 

Gevolgen (financiële) instellingen 

Let op: het opheffen en uitschrijven van de vereniging kan gevolgen hebben voor je bankrekening, financiering, verzekeringen, pensioenfonds en gemeentevergunningen.
Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer bij je zakelijke bankrekening. Kijk daarom eerst op de website van deze instanties wat de gevolgen zijn van de stappen die je neemt, voordat je de vereniging bij ons uitschrijft.

Omdat een rechtspersoon zonder bestuur niet functioneert, moet je een nieuwe bestuurder inschrijven. Kies voor 'Wijzigen', vul in voor welke vereniging je dit wilt regelen en doorloop de stappen. Alleen een rechtsgeldig benoemde bestuurder (volgens de statuten) of een Nederlandse notaris mag deze opgave doen.

Nieuwe bestuurder regelt zelf de inschrijving

Regelt de nieuwe bestuurder zelf de inschrijving als nieuwe bestuurder? Dan moet deze bij de opgave het bewijs van de rechtsgeldige benoeming door de ledenvergadering meesturen.

Regels voor de benoeming van het bestuur

Het is belangrijk dat de ledenadministratie klopt en dat de uitnodiging voor de ledenvergadering en de benoeming volgens de regels gebeuren. Deze regels vind je in de statuten van de vereniging. Is het een informele vereniging en zijn er geen statuten? Dan staan de regels meestal in het huishoudelijk reglement. 

Inschrijving bij KVK

Gebruik voor de inschrijving het inschrijfformulier op onze website en verzamel:

  • de notulen van de vergadering waarin de benoeming staat
  • een kopie van de getekende lijst met namen van alle aanwezige leden op de ledenvergadering
  • schriftelijk bewijs van een goede ledenadministratie én het volgens de statuten uitnodigen en beslissen van de ledenvergadering
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van iedere nieuwe bestuurder

Stuur de ingevulde, uitgeprinte en ondertekende formulieren en documenten naar het KVK-postadres.

LET OP: heeft de vereniging een onderneming en zijn de nieuwe bestuurders natuurlijke personen? Dan is er een persoonlijke legitimatieplicht. Hiervoor maak je online een afspraak op een KVK-kantoor door in te loggen met DigiD.

Wijziging bezoekadres, postadres of contactgegevens

Wijzigt het bezoekadres, postadres, telefoonnummer of e-mailadres van de vereniging ook? Kies dan opnieuw voor 'Wijzigen' om deze gegevens aan te passen. Stuur daarna de ingevulde, uitgeprinte en ondertekende formulieren samen met bovenstaande documenten naar het KVK-postadres.

UBO-register

Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid en een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid met een onderneming zijn verplicht UBO's in te schrijven in het UBO-register. Via de online UBO-opgave stel je vast wie de UBO’s zijn van de vereniging.

Stichting

Een stichting richt je op bij notariële akte. De notaris regelt na de oprichting de inschrijving in het Handelsregister en het UBO-register.

Zelf de stichting inschrijven

Wil je zelf de stichting inschrijven in het Handelsregister? Verzamel de volgende documenten en verstuur deze naar het KVK-postadres:

  • een gewaarmerkt afschrift  notariële akte van oprichting
  • formulier 5: inschrijving stichting of vereniging
  • formulier 22: inschrijving functionaris voor een stichting of vereniging
  • formulier 31: inschrijving UBO voor stichting
    Op het formulier staat welke bijlagen je moet meesturen.
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van iedere bestuurder

Bevestiging en inschrijfkosten

Na registratie ontvang je van ons per post een schriftelijke bevestiging van de inschrijving en een factuur voor de inschrijfvergoeding. Je kunt direct een gewaarmerkt Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® aanvragen.

Voor het inschrijven van een nieuwe onderneming of organisatie betaal je een inschrijfvergoeding. Je kunt bij je inschrijving ook meteen een gewaarmerkt uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® kopen.

Je schrijft een bestuurder online in. Hoe je dit doet en waar je op moet letten, lees je in ons artikel Wisseling bestuur van een stichting, vereniging of VvE.

Geef een extra vestiging van je vereniging/stichting door via onze website:

•    kies voor 'Wijzigen'
•    zoek en selecteer je vereniging/stichting
•    klik op 'Nieuwe vestiging inschrijven'
•    doorloop de stappen en verstuur de gegevens online of per post 

Aanvullende bewijsstukken

Is het bezoekadres niet gelijk aan het privéadres van een geregistreerde functionaris? Lever dan een van de volgende documenten aan als bewijs dat je dit adres mag gebruiken als bezoekadres voor de vestiging van de vereniging of stichting:

  • een kopie van het door beide partijen getekende huur-, kop- of pachtcontract, of
  • een bewijs uit het Kadaster, of
  • een toestemmingsverklaring

Inschrijven of niet?

Twijfel je of je de vestiging moet inschrijven? Bekijk dan het schema inschrijving vestigingen voor stichtingen en verenigingen.

Een stichting schrijf je uit met formulier 17a Ontbinding rechtspersoon. Je verstuurt dit formulier per post. Om de stichting te ontbinden neemt het bestuur eerst een ontbindingsbesluit. Voordat je de stichting ontbindt

  • bekijk je eerst de statuten van de stichting
  • lees je de toelichting bij formulier 17a
  • lees je handige tips in het stappenplan stoppen met een stichting
  • vraag je bij twijfel advies of hulp aan je accountant of boekhouder

Stichting ontbinden, nooit met terugwerkende kracht

De ontbinding van een stichting begint op het moment dat je dit besluit neemt, of in de toekomst. In ieder geval nooit op een moment voordat je officieel dit besluit neemt (dus niet in het verleden).

Hoe geef je een ontbinding door aan KVK?

Ga je ontbinden, dan zijn er twee situaties mogelijk:

1. de stichting is ontbonden, maar er zijn nog baten

2. de stichting is ontbonden en er zijn geen baten meer

1. Er zijn nog baten

In dit geval blijft de stichting nog bestaan voor de vereffening van het vermogen. Je vult het formulier als volgt in:

  • bij vraag 2.1 zet je de datum van de ontbinding
  • bij vraag 3.1 kruis je aan 'ja'
  • bij vraag 3.2 en volgende vul je de gegevens in van degene die de vereffening van het vermogen uitvoert (vereffenaar)
  • bij vraag 5 geef je aan of de stichting een eventuele onderneming heeft en wat daarmee gebeurt
  • bij vraag 6 onderteken je het formulier 
2. Er zijn geen baten meer (turboliquidatie) 

In dit geval houdt de stichting op te bestaan omdat er geen baten meer zijn. Je vult het formulier als volgt in:

  • bij vraag 2.1 zet je de datum van de ontbinding
  • bij vraag 3.1 kruis je aan 'er zijn geen baten'
  • bij vraag 4.1 vul je de gegevens in van degene die de boekhouding en andere officiële documenten van de stichting bewaart
  • bij vraag 5 geef je aan of de stichting een eventuele onderneming heeft en wat daarmee gebeurt
  • bij vraag 6 onderteken je het formulier 

Formulier opsturen

Stuur het formulier ingevuld en ondertekend binnen veertien dagen na ontbinding naar het KVK-postadres met de volgende bijlagen:

  • (een kopie van) de ondertekende notulen* van de bestuursvergadering, waarin het besluit tot ontbinding is vastgelegd 
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de ondertekenaar (de bestuurder, de vereffenaar, de notaris of een gevolmachtigde met een toereikende volmacht)
  • is situatie 2 van toepassing? Stuur dan ook bijlagen mee die staan in Turboliquidatie afwikkelen. Nadat we de informatie hebben ontvangen en goedgekeurd, schrijven we je ontbonden rechtspersoon uit. 

Meer informatie 

Is er sprake van vereffening van vermogen (situatie 1) en is de vereffenaar nog niet bekend in het Handelsregister? Dan vermeld je in het ontbindingsbesluit de achternaam, voornamen en geboortedatum van de vereffenaar en je stuurt een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de vereffenaar mee. 

 Gevolgen (financiële) instellingen 

Let op: het opheffen en uitschrijven van de stichting kan gevolgen hebben voor onder andere je bankrekening, financiering, verzekeringen, pensioenfonds en gemeentevergunningen.
Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer bij je zakelijke bankrekening. Kijk daarom eerst op de website van deze instanties wat de gevolgen zijn van de stappen die je neemt, voordat je de stichting bij ons uitschrijft.

Omdat een rechtspersoon zonder bestuur niet functioneert, moet je een nieuwe bestuurder inschrijven. Kies voor 'Wijzigen', vul in voor welke stichting je dit wilt regelen en doorloop de stappen. Alleen volgens de regels (zie statuten) benoemde bestuurder (overeenkomstig de statuten) of een Nederlandse notaris mag deze opgave doen.

Nieuwe bestuurder regelt zelf de inschrijving

Als de nieuwe bestuurder zelf de inschrijving doet, hebben wij de volgende documenten nodig:

•    het inschrijfformulier voor een nieuwe functionaris. Kies voor 'Wijzigen', zoek je stichting op en kies voor functionaris(sen)
•    een kopie van de door het oude bestuur ondertekende notulen van de vergadering waarin staat dat het oude bestuur de nieuwe bestuurder(s) volgens de regels heeft benoemd
•    schriftelijk bewijs dat deze vergadering volgens de regels (zie statuten) georganiseerd is
•    een kopie van een geldig legitimatiebewijs van iedere nieuwe bestuurder

Stuur de ingevulde, uitgeprinte en ondertekende formulieren en documenten naar het KVK-postadres.

Let op: Heeft de stichting een onderneming? Dan moet(en) de nieuwe bestuurder(s) zich persoonlijk aan de balie van een KVK-kantoor legitimeren. Maak hiervoor een afspraak.

Wijziging bezoekadres, postadres of contactgegevens

Wijzigt het bezoekadres, postadres, telefoonnummer of e-mailadres van de stichting ook gewijzigd? Kies dan opnieuw voor 'Wijzigen' om deze gegevens aan te passen. Stuur daarna de ingevulde, uitgeprinte en ondertekende formulieren samen met bovenstaande documenten naar het KVK-postadres.

UBO-register

Een stichting is verplicht UBO's in te schrijven in het UBO-register. Via de online UBO-opgave stel je vast wie de UBO’s zijn van de stichting.

Geen (oud) bestuurders meer?

Als de laatste bestuurder uittreedt, staat in de statuten wat er met de stichting gebeurt: ontbinding, of benoeming nieuw bestuur.
Zijn er geen (oud) bestuurders meer? En zijn er geen commissarissen of leden van een raad van toezicht die volgens de statuten een bestuurder kunnen benoemen? Kijk dan of in de statuten vermeld staat wat je kunt doen. Staat er niets? Dan kan de rechtbank bestuurders benoemen. Een belanghebbende (bijvoorbeeld een vrijwilliger die bij die stichting werkt) óf het openbaar ministerie kunnen hiervoor een aanvraag doen.

VvE

Sinds 1 juli 2008 zijn VvE's verplicht zich in het Handelsregister in te schrijven. Een nieuw opgerichte VvE schrijft de notaris voor je in.

VvE inschrijven bij KVK

Wil je zelf een VvE inschrijven? verzamel dan de volgende documenten:

  • het inschrijfformulier voor VvE's (formulier 5 Inschrijving stichting, vereniging of vereniging van eigenaars)
  • het inschrijfformulier voor de functionarissen van de VvE (formulier  22 Inschrijving functionaris voor een stichting, vereniging of vereniging van eigenaars zonder onderneming)
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de bestuurder(s) van de VvE
  • een door de bestuurder(s) gewaarmerkte* kopie van de splitsingsakte als de VvE is opgericht vóór 1 juli 2008
  • een origineel notarieel afschrift van de splitsingsakte als de VvE is opgericht ná 1 juli 2008 
  • een kopie van de door de bestuurder(s) getekende notulen van de vergadering waaruit de benoeming van de bestuurder(s) blijkt
  • een kopie van de presentielijst, getekend door alle op de vergadering aanwezige eigenaren

* gewaarmerkt: op iedere pagina staat een paraaf van de bestuurder(s) en op de laatste pagina de handtekening(en).

Heb je de splitsingsakte niet? Bestel dan tegen betaling een kopie bij het Kadaster.

Inschrijfformulieren en documenten aanleveren

Stuur de formulieren en documenten naar het KVK-postadres

Bevestiging en inschrijfkosten

Na registratie ontvang je per post een schriftelijke bevestiging van de inschrijving en een factuur voor de inschrijfvergoeding. Je kunt direct een gewaarmerkt Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® aanvragen.

Zolang de splitsing van het pand niet is opgeheven en de VvE dus nog bestaat, moet je deze inschrijven in het Handelsregister. Het ontbinden van een VvE is alleen mogelijk na opheffing van de splitsing door middel van een notariële akte.

VvE inschrijven bij KVK

Wil je een VvE inschrijven die voor 1 juli 2008 is opgericht? Dan heb je de volgende documenten nodig:

  • formulier 5: formulier waarmee je een VvE inschrijft
  • formulier  22: formulier waarmee je de functionarissen voor een VvE inschrijft
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de bestuurder(s) van de VvE
  • een door een bestuurder gewaarmerkte kopie van de splitsingsakte. Gewaarmerkt wil zeggen: iedere pagina paraferen en op de laatste pagina de handtekening van de bestuurder(s) plaatsen
  • een kopie van de door de bestuurder(s) getekende notulen van de vergadering waaruit de benoeming van de bestuurder(s) blijkt
  • een kopie van de presentielijst, getekend door alle op de vergadering aanwezige eigenaren

Heb je de splitsingsakte niet? Bestel dan tegen betaling een kopie bij het Kadaster.

Inschrijfformulieren en documenten aanleveren

Stuur de formulieren en documenten naar het KVK-postadres

Bevestiging en inschrijfkosten

Na registratie ontvang je per post een bevestiging van de inschrijving en een factuur voor de inschrijfvergoeding. Je kunt direct een gewaarmerkt Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® aanvragen.

Ja, een Vereniging van Eigenaars (VvE) moet je inschrijven. Ook als de appartementsrechten in het bezit zijn van één eigenaar. Een vereniging ontstaat meestal als er meer dan één lid is. Bij een VvE ontstaat de vereniging doordat er meerdere appartementsrechten zijn. Deze appartementsrechten kunnen eigendom zijn van één of van meerdere eigenaren.

Voor het inschrijven van een nieuwe onderneming of organisatie betaal je een inschrijfvergoeding. Je kunt bij je inschrijving ook meteen een gewaarmerkt uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® kopen.

Je schrijft een bestuurder online in. Hoe je dit doet en waar je op moet letten, lees je in ons artikel Wisseling bestuur van een stichting, vereniging of VvE.

Het bestuur van een VvE bestaat uit één bestuurder, tenzij de statuten bepalen dat het er 2 of meer zijn. Ook in een vergadering van appartementseigenaren kunnen eigenaren besluiten dat er een ander aantal bestuurders is dan dat er in de splitsingsakte staat.

Tot 1992 werd in de wet de term 'administrateur' gebruikt, nu is dat 'bestuurder'. Toch kan een VvE, naast de bestuurder, nog steeds een administrateur benoemen als gevolmachtigde. Een administrateur is dan bijvoorbeeld een organisatie die beroepsmatig de VvE beheert.

Als de VvE geen bestuur heeft, moet je eerst een vergadering met de eigenaren organiseren. In deze vergadering benoem je het bestuur. Het bestuur bestaat uit de eigenaren en/of een andere partij.

Regels voor de benoeming van het bestuur

Voor de benoeming gelden bepaalde regels. Deze regels vind je in de splitsingsakte van de VvE of in het modelreglement dat in de splitsingsakte staat.

Inschrijving bij KVK

Als de nieuwe bestuurder zelf de inschrijving doet, hebben wij de volgende documenten nodig:

  • het inschrijfformulier voor een nieuwe functionaris. Kies voor 'Wijzigen', zoek de VvE op en kies dan voor functionaris inschrijven
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van iedere nieuwe bestuurder
  • een kopie van de door de bestuurder(s) getekende notulen van de vergadering waarin de benoeming van de bestuurder(s) staat
  • een kopie van de getekende lijst met de namen van alle aanwezige eigenaren op de ledenvergadering

Stuur dan de ingevulde, uitgeprinte en ondertekende formulieren en documenten naar het KVK-postadres.

Wijziging bezoekadres, postadres of contactgegevens

Wijzigt het bezoekadres, postadres, telefoonnummer of e-mailadres van de VvE ook? Kies dan opnieuw voor 'Wijzigen' om deze gegevens aan te passen. Stuur daarna de ingevulde, uitgeprinte en ondertekende formulieren samen met bovenstaande documenten naar het KVK-postadres.

Zijn er nog wel bestuursleden, maar zijn deze niet meer bereikbaar?

Beleg ook dan een vergadering. In de statuten staat hoe je een bestuurslid kan ontslaan. Je kunt daarna een nieuw bestuur benoemen.

Een Vereniging van Eigenaars (VvE) ontbind je met een notariële akte van opheffing van de splitsing. De VvE schrijf je uit met formulier 17a: Ontbinding rechtspersoon. Je verstuurt dit formulier en een door de notaris origineel gewaarmerkt afschrift van de akte per post.

Hoe geef je een ontbinding door aan KVK?

Besluit je tot ontbinding over te gaan? Dan zijn er twee situaties mogelijk:

  1. De VvE is ontbonden, maar er zijn nog baten.
  2. De VvE is ontbonden en er zijn geen baten meer.
1. Er zijn nog baten

In dit geval blijft de VvE nog bestaan voor de vereffening van het vermogen. Je vult het formulier als volgt in:

  • bij vraag 2.1 vermeld je de datum van de ontbinding
  • bij vraag 3.1 kruis je aan 'ja'
  • bij vraag 3.2 en volgende vul je de gegevens in van degene die de vereffening van het vermogen uitvoert (vereffenaar)
  • bij vraag 5 geef je aan of de VvE een eventuele onderneming heeft en wat daarmee gebeurt
  • bij vraag 6 onderteken je het formulier 
Meer informatie

Is er sprake van vereffening van vermogen (situatie 1) en is de vereffenaar nog niet bekend in het Handelsregister? Dan vermeld je in het ontbindingsbesluit de achternaam, voornamen en geboortedatum van de vereffenaar en je stuurt een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de vereffenaar mee.

2. Er zijn geen baten meer (turboliquidatie) 

In dit geval houdt de VvE op te bestaan omdat er geen baten meer zijn. Je vult het formulier als volgt in:

  • bij vraag 2.1 vermeld je de datum van de ontbinding
  • bij vraag 3.1 kruis je aan 'nee'
  • bij vraag 4.1 vul je de gegevens in van degene die de boekhouding en andere officiële documenten van de VvE bewaart
  • bij vraag 5 geef je aan of de VvE een eventuele onderneming heeft en wat daarmee gebeurt
  • bij vraag 6 onderteken je het formulier 

De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie geldt niet voor een VvE.

Formulier opsturen

Stuur het formulier ingevuld en ondertekend naar het KVK-postadres met de volgende bijlagen:

  • een door de notaris origineel gewaarmerkt afschrift van de akte waaruit de opheffing van de splitsing blijkt
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de ondertekenaar.

Gevolgen (financiële) instellingen

Let op: het opheffen en uitschrijven van de VvE kan gevolgen hebben voor onder andere je bankrekening, financiering, verzekeringen, pensioenfonds en gemeentevergunningen. Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer bij je zakelijke bankrekening. Kijk daarom eerst op de website van deze instanties wat de gevolgen zijn van de stappen die je neemt, voordat je de VvE bij ons uitschrijft

 

Je hoeft het modelreglement niet aan te leveren. Je geeft alleen op welk modelreglement je gebruikt. Heeft de VvE een aanvulling of wijziging op dit reglement of gebruikt de VvE een ander reglement dan een van de modelreglementen? Lever dan de volledige versie aan.

Je vindt de modelreglementen op www.notaris.nl.

Is de Vereniging van Eigenaars (VvE) opgericht met een modelreglement? Dan vink je op formulier 5 Inschrijving stichting, vereniging of vereniging van eigenaars een van de modelreglementen aan. De modelreglementen vind je op www.notaris.nl. Hanteert de VvE een van de modelreglementen met daarop een uitbreiding of aanvulling? Stuur dan een (getekende) kopie van deze uitbreiding of aanvulling mee.

Is de VvE opgericht met een ander reglement en heb je dit niet? Vraag dit reglement dan op bij de notaris die de splitsingsakte heeft gemaakt.

Bestaat het notariskantoor dat de splitsingsakte heeft opgemaakt niet meer? In het opvolgersarchief op notaris.nl vind je de opvolger.

Appartementsgebouwen die voor 1 december 1972 zijn ontstaan, waren volgens de wet niet verplicht om een VvE op te richten. Is er toen of daarna geen vereniging opgericht? Dan staan de rechten en plichten van de gezamenlijke eigenaren in de splitsingsakte. Heb je een splitsingsakte van voor 1 december 1972 én wordt in deze akte en in eventuele aanvullingen daarop geen VvE vermeld? Dan ben je niet verplicht om een vereniging in te schrijven.

Vereniging inschrijven bij KVK

Er kan wel sprake zijn van een zogenaamde vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid. Deze kun je op vrijwillige basis inschrijven in het Handelsregister. De volgende documenten zijn dan nodig:

  • formulier 5 Inschrijving stichting, vereniging of vereniging van eigenaars waarmee je een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid inschrijft
  • formulier 22 Functionaris voor een stichting, vereniging of vereniging van eigenaars zonder onderneming waarmee je de functionarissen voor een vereniging inschrijft
  • kopie van een geldig legitimatiebewijs van de bestuurder(s) van de vereniging
  • een door een bestuurder gewaarmerkte kopie van de splitsingsakte. Gewaarmerkt wil zeggen: op iedere pagina staat een paraaf van de bestuurder(s) en op de laatste pagina de handtekening(en)
  • een kopie van de door de bestuurder(s) getekende notulen van de vergadering waaruit de benoeming van de bestuurder(s) blijkt
  • een kopie van de presentielijst, getekend door alle op de vergadering aanwezige eigenaren

Heb je de splitsingsakte niet? Bestel dan tegen betaling een kopie bij het Kadaster.

Inschrijfformulieren en documenten aanleveren

Stuur de formulieren en documenten naar het KVK-postadres.

Bevestiging en inschrijfkosten

Na registratie sturen wij per post een bevestiging van de inschrijving en een factuur voor de inschrijfvergoeding. Je kunt direct een gewaarmerkt Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® aanvragen.

Formulieren
Alle benodigde formulieren download je via onze website.

Over mijn wijziging

Je wijzigt het bezoekadres op de volgende manier:

  • Kies voor 'Wijzigen'.
  • Zoek en selecteer je bedrijf of organisatie.
  • Kies voor 'Gegevens van de vestiging wijzigen'.
  • Doorloop de stappen en verstuur de gegevens online of per post.

Aanvullende bewijsstukken

Is het bezoekadres niet gelijk aan jouw woonadres? Lever dan een van de volgende documenten aan als bewijs dat je dit adres mag gebruiken als bezoekadres voor je onderneming:

  • een kopie van het door beide partijen getekende huur-, koop- of pachtcontract, of
  • een bewijs uit het Kadaster, of
  • een toestemmingsverklaring

Woonadres

Wijzigt je woonadres ook? Geef dit eerst door bij de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente.

Hoe snel KVK je wijziging verwerkt, hangt af van hoe je je wijziging aan ons doorgeeft. 

  • Geef je de wijziging per post door? Dan verwerken we die na ontvangst binnen 10 werkdagen.
  • Geef je de wijziging online door? Dan verwerken we die binnen 2 werkdagen.

We nemen contact met je op als de wijziging niet juist of onvolledig is. 

Na verwerking van je wijziging in het Handelsregister krijg je een officiële bevestiging per brief (AWB-brief),  of digitaal via je Berichtenbox voor bedrijven. Dien je de wijziging online in? Dan ontvang je ook een bevestiging via e-mail. 

Tussen het moment van ontvangst van je wijziging en de verwerking ervan kunnen we geen informatie geven over de status van de verwerking. 

Geef je een wijziging door voor een datum in de toekomst? Dan zie je de wijziging pas op die datum in het Handelsregister. Het Handelsregister geeft namelijk altijd de actuele situatie weer.

Wijzig eerst je privéadres bij de gemeente. Zij geven dit aan ons door. Daarna wijzigen wij automatisch jouw privéadres.

Is het bezoekadres van je bedrijf of organisatie hetzelfde als je privéadres? Geef dan wel de wijzing van je bezoekadres aan ons door. Voor eenmanszaken kan dat via Mijn eenmanszaak. Voor andere rechtsvormen geef je dit online door via Wijzigen. Maar doe dit pas nadat je de wijziging van je privéadres aan de gemeente hebt doorgegeven. Dit voorkomt dat wij je om aanvullend bewijs vragen.

Privéadres in buitenland

Woon je in het buitenland en sta je ingeschreven in de RNI (Registratie Niet-Ingezetenen)? Geef de wijziging van je privéadres door aan 1 van de 19 RNI-loketten. Daarna wijzigen wij je privéadres automatisch. 
Sta je niet ingeschreven in de RNI? Geef dan de wijziging van je privéadres aan ons door via een formulier 16 (voor een eenmanszaak) of wijzigingsformulier (voor overige rechtsvormen). Print het formulier, zet een originele handtekening met pen en stuur het samen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de ondertekenaar op naar het KVK-postadres. Stuur ook een bewijsstuk mee van het nieuwe privéadres. 

Het doorgeven van een wijziging is gratis. Is er sprake van een inschrijving van een nieuwe onderneming, voortzetting, overname, splitsing of fusie waarbij een nieuwe inschrijving in het Handelsregister ontstaat met een nieuw KVK-nummer? Dan betaal je een inschrijfvergoeding.

Nieuw uittreksel

Je kunt na verwerking van de wijziging(en) direct een Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® aanvragen.