Hulp bij inschrijven
Deze vragen worden vaak aan ons gesteld
Je schrijft je bedrijf in met behulp van inschrijfformulieren. Kies voor 'bedrijf', selecteer een rechtsvorm en doorloop de stappen. Vul de formulieren zo volledig mogelijk in. Om je inschrijving definitief te maken, maak je online een afspraak door in te loggen met DigiD. Inschrijven kan bij elk KVK-kantoor in Nederland.
Voor het inschrijven van een nieuwe onderneming of organisatie betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding. Je kunt bij je inschrijving ook meteen een gewaarmerkt uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® kopen. Betalen is alleen mogelijk met een pinpas, mobiel of creditcard.
Je registreert je bedrijf een week voor of na de start van de bedrijfsactiviteiten. Maak daarvoor thuis de inschrijving in orde. Vervolgens plan je online een afspraak voor de legitimatiecontrole en het afronden van je inschrijving. Je ontvangt meteen je KVK-nummer. Inschrijven kan bij elk KVK-kantoor in Nederland.
Je mag ook eerder bij ons langskomen voor de controle van je vooraf ingevulde gegevens en je legitimatiebewijs. Dit kan tot maximaal 3 maanden voor jouw startdatum. In dit geval ontvang je je KVK-nummer in de week van jouw startdatum per post. Een afspraak kun je maximaal 8 weken vooruitplannen.
Je krijgt een KVK-nummer als je je inschrijft in het Handelsregister. Je kunt je inschrijven vanaf een week voor de start van je bedrijf, maar je kunt al eerder naar KVK gaan om je inschrijving voor te bereiden. Dit kan tot maximaal 3 maanden voor de startdatum. De definitieve inschrijving (met KVK-nummer) vindt in dit geval een week voor de start van je bedrijf plaats. Je hoeft daarvoor niet opnieuw naar KVK te komen.
Kies voor 'wijzigen'. Vul je bedrijfsnaam of KVK-nummer in. Klik op 'Functionarissen' en doorloop de stappen.
Laat uitschrijving en inschrijving gelijk lopen
Tekent de bestuurder, vennoot of maat die zich uitschrijft ook voor de inschrijving van de nieuwe bestuurder, vennoot of maat? Geef het formulier voor de uitschrijving dan mee aan de nieuwe bestuurder, vennoot of maat als hij zich komt inschrijven bij een KVK-kantoor.
Zo voorkom je dat de in- en uitschrijving elkaar kruisen en inschrijven op dat moment niet mogelijk is. Alleen een nog inschreven bestuurder, vennoot of maat mag tekenen voor de toetreding van een nieuwe bestuurder, vennoot of maat.
Controleer of de wijziging gevolgen heeft voor de UBO-registratie
Via de online UBO-opgave kun je bepalen of de nieuwe bestuurder, vennoot of maat ook een UBO wordt van jouw organisatie en meteen de nieuwe UBO inschrijven of een wijziging doorgeven.
Gevolgen (financiële) instellingen
Het wijzigen van functionarissen kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld vergunningen van de gemeente, financiering, verzekeringen, pensioenfonds of bankrekening van onderneming. Raadpleeg de website van de desbetreffende (financiële) instelling welke stappen je moet volgen bij het wijzigen van functionarissen.
Je hoeft je niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. Na je inschrijving geeft KVK je gegevens door aan de Belastingdienst. Binnen 2 weken ontvang je bericht van de Belastingdienst.
Je krijgt je btw-id en omzetbelastingnummer binnen 2 weken na de startdatum van je bedrijf van de Belastingdienst. Ontvang je binnen 2 weken geen reactie van de Belastingdienst? Bel dan met de BelastingTelefoon (0800 05 43).
Het btw-id gebruik je voor de communicatie met je klanten en leveranciers. Bijvoorbeeld op je website en factuur. Het omzetbelastingnummer gebruik je voor je aangifte omzetbelasting.
Inschrijven in de voorbereidingsfase is in sommige gevallen mogelijk. Voorbereidingen zijn bijvoorbeeld goederen bestellen, vergunningen aanvragen of een bedrijfspand huren. Om de inschrijving af te ronden maak je online een afspraak door in te loggen met DigiD. Inschrijven van bij elk KVK-kantoor in Nederland.
Als je al een eenmanszaak hebt, kun je geen tweede eenmanszaak inschrijven. Je kunt wel wijzigingen voor jouw huidige eenmanszaak aan ons doorgeven. Bijvoorbeeld nieuwe activiteiten of een extra handelsnaam. Vinden de nieuwe activiteiten plaats op een ander adres dan je huidige inschrijving? Kies dan voor inschrijving van een nevenvestiging.
Neem een geldig legitimatiebewijs mee en een pinpas of creditcard voor de betaling van de eenmalige inschrijfvergoeding. Je kunt direct een gewaarmerkt Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel aanvragen. Indien van toepassing, neem dan een door alle partijen getekend exemplaar van het huurcontract, cv-, vof-, maatschaps- of franchisecontract mee. Moet je organisatie ook UBO's inschrijven? Neem dan ook de benodigde informatie en documenten mee:
- Voorbereiding op UBO's inschrijven voor een nieuwe nv, bv, SE of SCE
- Voorbereiding op UBO's inschrijven voor een nieuwe stichting
- Voorbereiding op UBO's inschrijven voor een nieuwe cv, vof, maatschap, EESV of rederij
- Voorbereiding op UBO's inschrijven voor een nieuwe vereniging, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij
KVK gebruikt 3 criteria om te bepalen of je een bedrijf hebt:
- Lever je goederen en/of diensten?
- Vraag je hier meer voor dan alleen de kostprijs? Factureer je bijvoorbeeld kosten en uurtarief?
- Doe je zaken met andere mensen dan alleen vrienden of familie? En ga je ook de concurrentie aan met ondernemers die dezelfde of gelijkwaardige producten of diensten verkopen?
Ook als je voldoet aan deze 3 criteria om je in te schrijven, is het raadzaam je antwoorden op de onderstaande 4 aanvullende vragen mee te wegen.
- Investeer je geld en/of tijd in de start of groei van je bedrijf?
- Werk je regelmatig in je eigen bedrijf en is er geen sprake van een eenmalige klus?
- Ga je voor meer dan 1 opdrachtgever werken?
- Bepaal je zelf wanneer en hoe je je werk doet?
Heb je 1 of meerdere vragen met nee beantwoord? Bekijk dan de voorbeelden op deze pagina. Alles met ja beantwoord? Dan moet je je inschrijven.
Sta je ingeschreven in het Handelsregister? Dan is een deel van jouw gegevens openbaar. Maar dit betekent niet dat iedereen je nu zonder toestemming mag benaderen. Soms gebeurt dit toch. Op deze pagina lees je hoe je het gebruik van je gegevens door anderen beperkt. En hoe het zit met de openbaarheid van jouw gegevens.
Voor het inschrijven van een eenmanszaak of vof heb je een DigiD nodig. Heb je deze niet? Vraag dan DigiD aan via www.digid.nl. Dit doe je met een burgerservicenummer (BSN).
Woon je buiten Nederland? Op de website van Nederland Wereldwijd staat hoe je in het buitenland DigiD kunt aanvragen. Hiervoor is een BSN en de Nederlandse nationaliteit, of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Economische Ruimte (EER) vereist.
Als je niet kunt inloggen met DigiD kan dat komen doordat:
- Je de verkeerde gebruikersnaam of wachtwoord invoert: controleer of je de juiste gegevens gebruikt. Let op hoofdletters en kleine letters.
- Je DigiD niet geactiveerd is. Activeer eerst je DigiD met de activeringscode die je per brief hebt ontvangen.
- Je DigiD geblokkeerd is. Wacht tot de blokkade is opgeheven en probeer het opnieuw (na 15 minuten).
- Je DigiD verlopen is omdat je deze 3 jaar niet hebt gebruikt. Vraag opnieuw een DigiD aan.
- Alle buitenlandse vennootschappen met een vestiging in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister.
- Buitenlandse vennootschappen die geen vestiging in Nederland hebben, hebben de mogelijkheid om zich in te schrijven in het Handelsregister indien zij ondernemingsactiviteiten in Nederland hebben. Dit geldt ook voor buitenlandse ondernemers, die de activiteit niet in de rechtsvorm van een vennootschap bedrijven. Maar bijvoorbeeld als eenmanszaak.
Voor deze specifieke situatie adviseren wij u contact met ons op te nemen. - Buitenlandse vennootschappen die arbeidskrachten ter beschikking stellen in Nederland, zijn verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister, ongeacht of zij wel of geen vestiging in Nederland hebben. Kijk voor meer informatie op: www.kvk.nl/waadi.
Dit is afhankelijk van het aantal weken dat je bent uitgeschreven en het bewijs wat je hiervoor hebt.
Heb je jouw eenmanszaak langer dan 6 weken geleden uitgeschreven? Dan is het niet mogelijk om je bedrijf opnieuw te activeren. Je moet een nieuwe eenmanszaak inschrijven. Voor de inschrijving gebruik je het inschrijfformulier. Vul het digitale formulier volledig in. Maak vervolgens een afspraak op een KVK-kantoor om jouw inschrijving definitief te maken. Inschrijven kan bij elk KVK-kantoor in Nederland.
Je krijgt met deze nieuwe inschrijving een nieuw KVK-nummer en een nieuw btw-nummer.
Is jouw eenmanszaak korter dan 6 weken geleden uitgeschreven? En wil je deze uitschrijving rectificeren?
Dit kan alleen als je met bewijsstukken kunt aantonen dat jouw bedrijf onafgebroken tot heden een actieve onderneming is. Pas dan kunnen wij de uitschrijving herstellen. Je kunt de rectificatieopgave binnen 6 weken (na de dagtekening van onze bevestigingsbrief) bij ons indienen met formulier 18. Doe dit samen met aanvullende bewijsstukken zoals bankafschriften, verklaring van boekhouder of accountant en/of recente aan- en verkoopfacturen. Onze collega's van het Handelsregister beoordelen of de bewijsstukken voldoen. Je houdt bij rectificatie hetzelfde KVK-nummer.
De Belastingdienst krijgt niet automatisch bericht van de rectificatie of heropening van je uitschrijving.
Om je btw-nummer weer te activeren, stuur je een brief aan de Belastingdienst waarin je aangeeft dat je bij jouw bedrijf (met KVK-nummer) het btw-nummer wilt activeren. De brief stuur je naar:Belastingdienst/Klantbeheer
Postbus 2892
6401 DJ HeerlenHet is niet zeker dat je btw-nummer precies hetzelfde blijft. Het is mogelijk dat je subnummer verandert. Bijvoorbeeld 123456789B01 wordt 123456789B02.
Je gebruikt de volgende documenten als geldig legitimatiebewijs:
- Nederlands of buitenlands paspoort
- Nederlands rijbewijs of bromfietsrijbewijs (categorie AM)
- Nederlandse of Europese identiteitskaart (ID-kaart uit een EER-land)
- Nederlands vreemdelingendocument (verblijfsdocument, Vreemdelingen Identiteitsbewijs Type W en W2 voorheen W-document, geprivilegieerdendocument)
- Nederlands vreemdelingenpaspoort
- Nederlands vluchtelingenpaspoort
Let op: het document waarmee je je legitimeert moet geldig zijn. De geldigheidsdatum staat op je legitimatiebewijs. Een noodpaspoort is geen geldig legitimatiebewijs.
Kopie legitimatiebewijs
Als je bij een formulier een kopie van je legitimatiebewijs moet meesturen naar KVK, dan mag je - met het oog op je privacy - je foto en nationaliteit onleesbaar maken met bijvoorbeeld een sticker of stift. Of gebruik hiervoor de KopieID app van de Rijksoverheid. KVK heeft je foto en nationaliteit niet nodig voor de beoordeling van je opgave. Andere gegevens mag je niet afschermen. Op rijbewijzen staat geen nationaliteit.
Kopie legitimatiebewijs UBO
Voor het inschrijven van UBO's in het UBO-register moet je ook een kopie-ID in kleur (voor- en achterkant) van de UBO's bijvoegen. Je mag de nationaliteit op de kopie-ID niet doorstrepen. De foto mag je wel onherkenbaar maken. Het nummer van het paspoort, rijbewijs of de identiteitskaart mag je niet afschermen! Print de kopie uit op een A4-tje, of scan het legitimatiebewijs op ware grootte.
Geef een extra vestiging (nevenvestiging) van je onderneming door via onze website. Kies voor de optie wijzigen. Vul de bedrijfsnaam of het KVK-nummer in. Doorloop de stappen en verstuur de gegevens digitaal.
Is je bezoekadres niet gelijk aan je privéadres? Lever dan 1 van de volgende documenten aan als bewijs dat je dit adres mag gebruiken als bezoekadres voor je nevenvestiging:
- een kopie van het door beide partijen ondertekende huur-, koop- of pachtcontract, of
- een bewijs uit het Kadaster, of
- een toestemmingsverklaring
Gebruik hiervoor een wijzigingsformulier, of formulier 11 als het digitaal niet lukt. Stuur een kopie van de notariële akte van overdracht van aandelen mee. Dit hoeft niet als een notaris het formulier ondertekent. Controleer of de wijziging gevolgen heeft voor de UBO-registratie.
Ondertekenaar en kopie legitimatiebewijs
Een bestuurder, die op dit moment in het Handelsregister ingeschreven staat, ondertekent het formulier. Stuur het formulier naar het KVK-postadres samen met een geldig legitimatiebewijs van de ondertekenaar en de enig aandeelhouder. Je stuurt geen kopie legitimatiebewijs van de enig aandeelhouder mee als deze persoon al ingeschreven staat als bestuurder of commissaris (in hetzelfde KVK-nummer).
Het bezoekadres van je bedrijf is voor iedereen openbaar. Dit is wettelijk zo geregeld. Maar in bedreigende situaties is dit niet wenselijk.
Vooruitlopend op nieuwe wetgeving kun je daarom je bezoekadres laten afschermen als je bedreigd wordt, of als je je bedreigd voelt. Voor eenmanszaken is het sowieso mogelijk om het bezoekadres af te schermen. Je moet dan wel een postadres registreren dat afwijkt van je woon- en bezoekadres.
Je leest er alles over in ons artikel Afschermen van je bezoekadres. Wat is mogelijk?
Wil je alle vragen over inschrijven in beeld?
Nog geen antwoord op je vraag?
Kantoren
Je kunt bij ons op afspraak langskomen om jouw bedrijf in te schrijven of om een specifieke wijziging aan ons door te geven.